Päätin taas aktivoitua leirinuotion puolella. Minulta ei olekaan aikoihin saatu tänne tekstiä ja tämä nyt on ihan ensimmäinen tekstini tällä uudella foorumilla. Toivottavasti eivät ole taidot ihan päässeet ruostumaan.
Varmuuden vuoksi vähän sanastoa tähän alkuun:
aikidoka = aikidon harrastaja
kyu ja dan ovat erilaisia vyöarvoja, dan on korkeampi kuin kyu
graduointi = vyökoe
sempai = edistyneempi aikidon harrastaja
sensei = opettaja
nikyo, sankyo, yonkyo = erilaisia aikidossa tehtäviä lukkoja
sotokaitennage = eräänlainen heittotekniikka
Noniin, eiköhän tuossa tullut jo kaikki.

______
Vahva nopea ja ketterä - sellainen on mestarini – varma ja vakaa. Hänen täydellisesti hallittuja liikkeitään ei voi olla ihailematta. Hänen ei tarvitse erikseen pyytää oppilaittensa kunnioitusta; häntä ei vain pysty olemaan kunnioittamatta.
Vaikka olenkin vasta pelkkä aloittelija, eivätkä liikkeeni ole vielä läheskään täydellisiä, aikido-senseini kunnioittaa minua vertaisenaan vastustajana. Vaikka kuinka minä, pelkkä viidennen kyun aikidoka, voisin muka olla kolmen danin aikido-senseini tasolla? Kestää vielä ainakin vuoden ennen kuin saan edes alkaa käyttää hakamaa. Sensei taas suoritti kolmannen daninsa joitakin vuosia sitten ja saa piakkoin suorittaa jo neljännen daninsa.
Useiden harjoitustentäyteisten viikkojen kuluttua sensei ilmoittaa lähestyvästä graduoinnista. Minulla olisi vuorossa neljäs kyu. Treenien jälkeen jään toimistoon täyttämään ilmoitukseni graduointiin osallistumisesta ja sensei tarkistaa aikidopassistani edellisten suoritusteni merkinnät.
"Edelliset merkinnät näyttäisivät olevan kunnossa. Saat siis luvan suorittaa seuraavan tason", sensei sanoo ojentaen passin takaisin. "Valitettavasti minä en jouda sinua treenaamaan, sillä minun täytyy valmistautua omaan graduointiin, mutta joku muista ohjaajista huolehtii valmentamisestasi."
Nyökkään, sillä olin osannut odottaa tätä.
”Sensei”, sanon tarttuen puheenaiheeseen.
”Minulla on itselläni ylimääräinen neljän danin musta vyö, mutten saa vielä vuosiin käyttää sitä”, kerron ja kaivan vyön esille laukustani. ”Mutta sinähän suoritat sen tason seuraavaksi. Joten ehkä sinä voisit ottaa sen.”
Ojennan vyötä senseille, mutta hän puistelee päätään.
”Ei, en voi ottaa vastaan vyötäsi”, hän sanoo. ”Oma vyönsä on itse ansaittava, sitä ei voi ottaa lahjana. Säilytä sinä vyötäsi, kunnes jonain päivänä itse ansaitset luvan käyttää sitä.”
Astelen hieman nolona ulos toimistosta ja suuntaan kulkuni ulko-oville. Sensein sanat kaikuvat mielessäni vielä noustessani pyörän satulaan ja kääntyessäni rakennuksen taakse pyörätielle johtavalle oikotielle.
Vyö on itse ansaittava, sitä ei voi saada lahjana… Miksi hän sanoi niin? Hänhän olisi ansainnut vyön seuraavassa graduoinnissaan.
Ajatuksiini vaipuneena en huomaa nurkan takana piileskelevää neljän pojan joukkoa. Äkkiä vain tajuan valtavan urheilukassin lentävän naamaani kohti ja seuraavassa hetkessä huomaan kaatuvani tasapainoni menettäneenä asfaltille.
”Mitä ihmettä?” tiuskaisen vääntäytyessäni tuskaisena istumaan. Koko ruumistani särki kaatumisen jäljiltä ja märkänä ihoa vasten liimautuva housunkangas kertoo toisen polveni vuotavan verta.
Nostan katseeni ja huomaan poikien piirittäneen minut.
”Ottakaa kiinni”, yksi pojista komentaa ja kaksi takanani seisovaa poikaa tarttuu tiukasti kiinni käsivarsiini ja nostaa minut seisomaan riistäen minulta reppuni.
Puren hampaitani yhteen ja koetan rimpuillessani hapuilla äidin antamaa pippurisumutetta taskustani. Äiti oli antanut sen minulle viime jouluna toivoen minun kantavan sitä mukanani, kun iltaisin pyöräilen kotiin aikidosta. Käteni hapuilee kuitenkin tyhjää taskua, ja samassa muistan unohtaneeni sumutteen kotiin. Ei! Pitikö sen tapahtua juuri tänään?
”Mitäs täältä löytyy?” toisia aiemmin puhutellut poika hymähtää penkoen reppuni sisältöä kolmannen kaverinsa kanssa, kahden muun pidellessä edelleen minua tiukassa otteessaan.
”Sandaalit, judo-asu ja… vyö.” Poika nostaa näkyville senseille tarjoamani mustan vyön.
Pojan kaveri säpsähtää vyön nähdessään ja melkein kalpenee.
”Laske se maahan”, hän sanoo muille. ”Jätetään tyttö rauhaan.”
”No? Mikä ihme sinulle tuli?” vyötä pitelevä kaveri ihmettelee. ”Emme lähde ennen kuin olemme tutkineet tytön arvoesineet.”
”Etkö tajua?” toinen vastaa melkein huutaen.
”Tuo on neljän danin musta vyö! Tunnen sen noista merkeistä”, poika jatkaa heittäen laskelmoivan katseen minuun ja äkkiä tajuan, etteivät he olleet nähneet vielä valkoista vyötäni repun pohjalla. Hän luuli minun olevan neljännen danin aikidoka.
”Päästäkää tyttö”, poika jatkaa. ”Neljän danin kanssa ei kannata haastaa riitaa…”
Toiset luovat epäileviä katseita minuun kuin arvioiden, voisinko todella olla neljän danin haltija. Onneksi juuri sillä hetkellä mieleeni muistuu yksi aikido-senseini näyttämä kahdelle hyökkääjälle tehtävä tekniikka. Käyttäen hyväkseni poikien hämmennystä vedän käsissäni roikkuvat pojat yhden kerrallaan lähemmäs itseäni ja tartun toisen ranteeseen nikyo-otteella. Säilyttäen huolellisesti otteeni pujahdan poikien käsivarsien ali ja tartun toisen ranteeseen sankyona tunnettuna lukkona ja painan poikia käsivarsista alaspäin. Nämä painuvat kivusta karjahdellen kiltisti maahan.
”Näetkö?” vyön tunnistanut poika huutaa reppua penkoneelle kaverilleen. ”Lähdetään, kun vielä voimme!”
”Minuahan ei mikään pikkutyttö pidä pilkkanaan!” reppua pidellyt huudahtaa tiputtaen tavarani maahan ja syöksyy käsi lyöntiin kohotettuna minua kohti.
Kaikeksi onneksi mieleeni muistuu toinenkin liike, nimeltä sotokaitennage, jota seuran vanhemmat sempait ovat opettaneet minulle juuri tästä hyökkäysmuodosta. Astahdan viimehetkellä sivuun hyökkäyksen linjalta tarttuen pojan ranteeseen ja niskaan ja heitän hänet kauemmas itsestäni. Harjoituksissa hyökkääjä osasi aina kaatua tästä liikkeestä pehmeästi, mutta tämä poika ei selvästikään ollut ikänään harrastanut taistelulajeja, sillä hän kaatuu kasvoilleen asfaltille.
Astun askelen taemmas tarkkaillen pojan reaktiota. Tämä nousee kiukustuneena pystyyn ja syöksyy kiroillen uudelleen kimppuuni. Onneksi muistini ei tälläkään kertaa petä ja tartun poikaa ranteeseen yonkyona tunnetulla lukolla ja painan hänet maahan. Yonkyo on tietämistäni kolmesta lukosta kaikkein kipein ja pojan tuskaiset huudot vahvistavat tiedon. Poika potkii raivoissaan jaloillaan nimitellen minua samalla kaikilla ilkeillä nimityksillä, mitkä vain sattui keksimään.
Näen silmäkulmastani toisten poikien harkitsevan hyökkäystä kimppuuni, mutta minä painan sormeni syvemmälle pitelemäni pojan luuhun ja käsken heitä pysymään kaukana minusta. Heidän kaverinsa huuto saa heidät tottelemaan ja pojat perääntyvät. Tarkkailen heitä hetken ja kun he ovat mielestäni riittävän kaukana minusta, löysään hitaasti otteeni neljännestä pojasta ja peräännyn pari metriä. Poika nousee kiroilleen pystyyn. Hän kyräilee minua kostonhimoisena, mutta äskeisen lukon jälkeen kellään pojista ei ole halua enää tapella kanssani ja he liukenevat paikalta vähin äänin.
Tuijotan hetken aikaa heidän peräänsä varmistuen, että he todella ovat poissa ja lysähdän sitten helpottuneena polvilleni maahan. Ojennan vapisevan käteni kohti maassa makaavaa mustaa vyötä ja painan sen rintaani vasten tuntien sydämeni hakkaavan vieläkin hulluna pelosta. Sensein aiemmin lausumat sanat putkahtavat jälleen mieleeni:
vyötä ei voi saada lahjana, se on itse ansaittava.Huokaan syvään. Vaikka aiemmin illalla olin tuntenut pahaa mieltä siitä, ettei sensei ollut huolinut lahjaa, nyt olen helpottunut siitä, että se oli ollut mukanani. En tiedä, kuinka minun olisi käynyt ilman sitä. Sen neljä dania olivat suojelleet minua tänään.
Nousen pystyyn ja pakkaan varusteeni takaisin reppuuni ja päällimmäiseksi laitan sinne mustan vyöni. Vielä jonain päivänä ansaitsisin sen itselleni.
______
Ja sitten kommenttia, kiitos.