Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1]
: 22.Heinäkuu 2011, 15:25
Dyn kirjoitti: "Minua henkilökohtaisesti kismitti nimenomaan vanhan fandomin nuivahko asenne koko Turun conihanketta kohtaan, mitä oli ilmassa jo siinäkin vaiheessa kun tekijöitä ja energiaa näytti riittävän. Syynsä nyt varmasti kaikilla osapuolilla, mutta väittäisin, että positiivisemmassa hengessä annettu tuki heti alusta alkaen olisi pelastanut monelta virheeltä ja hätäratkaisulta. Ei kukaan halua ottaa vastaan apua, jos se tarjotaan hengessä "annas kun äiti näyttää miten tämä tehdään, et sinä kuitenkaan osaa".
Tämä on tavattoman onnetonta ja ilmeisesti selittää sen miksi kaikki tarjottu tieto ja kokemus ja hyvät neuvot ja konkreetit avuntarjouksett siis valuivat kkuin vesi hanhen selästä. Tuloksena oli, että koko tapahtuman avautuminen yleisölle oli vaakalaudalla.
Ei hyvä.
Tässä Dynin viestissä on monta asiaa jotka mietyttävät, erityisesti kun sitten kävi niin että energiaa ja väkeä ei ollutkaan riittävästi. Jos coniteassa on todellakin sanottu ettei apua ole tarjottu se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jos tällainen näkemys on olemassa, kysyn, mihin nämä tarjotut avut ovat kilpistyneet?
Apuja ovat olleeet ennen conia ainakin seuraavat: - kaikki Finncon-yhdistys ry:n aikaisemmat dokumentit: apurahahakemukset, dokumentit turvalisusjärjestyistä, pöytäjärjestelyistä, myynnistä jne. - conitean uusien ja vanhojen jäsenten asiantuntemus, jota tarjottiin useissa tilanteissa - edellinen Finncon, jonka järjestämiseen pyydettiin conitealaisia osallistumaan ja saamaan kokemusta - Turkuun varta vasten järjestetty ConCon, jossa oli ällistyttävän vähän turkulaisia FCAC:n järjestäjiä; siellä myös KAIKKI paikalla olleet ns. vanhat tarjoutuivat auttamaan tietojen kanssa, keskustelivat esiteltyjen vastuuhenkilöiden kanssa ja antoivat yhteystietojaan: ainakin tiedotuksen osalta tätä kontaktia käytettiin, ja annoin itse FCAC:lle apua tiedotuksen kanssa tapahtuman alla - Turkuun (!) järjestetyt kokoukset joissa annettiin neuvoa budjetista, verkostoitumisesta, yhteistyömahdollisuuksista, turvallisuusasioista, tilajärjestetyistä, kontakteista ja mahdollisista sudenloukoista, ihan kaikesta! - useat sähköpostiviestit joissa tarjottiin apua esimerkiksi ohelmantekemisessä ihan valmiita kokonaisuuksia ja niiden hoitamista myöten; niiden perillemenoa varmistettiin myös puhelinsoitoilla vastuuhenkilöille, tuloksetta
JOkaisen conin, jossa järjestäjinä on ekakertalaiset, onnistumisesta on koko fandom huolestunut; muistan sen elävästi Jyväskylässä 1995. Silloin olimme sentään tehneet jo neljän vuoden ajana scifi-, kauhu- ja fantasiaseminaaria. Vaikka meillä oli apuna Jyväskylän Kesän budjettitakuu (hankin rahat tapahtumaan itse tuolloin), ja Kesän vänkäreitä apuna, sekä sen tiedottaja, niin emme mitenkään ajatelleet että meillä olisi varaa torjua famdomin apu tai Jyväskylän Kesä -festivaalin neuvot ja ohjeet ajatellen että se oli "annas kun äiti näyttää" -puhetta. Se tuntui tavattoman turvalliselta.
Se, että apu tuntuu epätoivotulta on toinen juttu kuin sen torjuminen. Siksi en kyllä tuota sormea ottaisi vastaan edes henkilökohtaisesti.
Sen sijaan käytänkin tilaisuutta hyväkseni ja kiitän tiedotuksen Millaa ja Hannaa ja erityisesti Susannaa tosi hyvästä yhteistyöstä! Minulle ei ainakaan jäänyt sellainen olo että minut olisi koettu nuivana äitihahmona, vaikka conin alla kyselinkin ja kommentoin tiedotuksen asioita aika tiuhaan. Hanna ja Milla myös osasivat ottaa yhteyttä talven aikana ja kysyä asioita - eli hyödyntää olemassaolevaa tietoa. Se oli hyvä, koska conin alla oli sitten helpompi hoidella asioita kun he jo vähän tunsivat minua.
Eli näin.
: 21.Heinäkuu 2011, 12:40
Suunnittelukokouksista ohjelman suhteen: näin on tehty myös muilla paikkakunnilla vaikka puhunkin vain omasta puolestani: meillä Jyväskylässä käytettiin runsaasti maileja ja puhelinta, ja otettiin ahkerasti yhteyttä eri puolelle maata ja ulkomaillekin, ei niinkään odotettu että ihmiset tulisivat tänne huitsinnevadaan kokoustamaan.
Osa JKL ohjelmanumeroista sovittiin jo edelllisessä conissa. Usein keskusteluja ohjelmasta käytiin muissa tapahtumissa, joihin ihmiset matkustivat muutenkin. Se toimii hyvin. Myös eri yhteisöjen keskusteluja kannattaa seurata. Kerran olemme järjestäneet kyselyn toivotusta fantasiakirjailijasta. Se oli yksittäinen tilanne ja vastasi hyvin tarpeeseen:eli taas kysyttiin fandomilta.
Ylipäätään ohjelman koostamisessa keskeistä on a) se, että on seurannut tapahtuman ohjelmia kauan, ja että b) ottaa suunnittelussa esiin edellisvuosien ohjemat ja katsoo mitä oikeasti on tehty. Finncon ja Animecon ovat molemmat lukuisia erilaisia tapahtumia ja yleisöjä sisältävä juttu - Finncon erityisesti. Tavalliselle kävijälle -monivuotisellekin - oma kokemus normiconista on käytännössä hengailu ja lähinnä ne ohjelmanumerot joita on itse seurannut. Tällä tavalla havaitsee myös, kuinka monet eri ihmiset ja ryhmät itseasiassa rakentavat tapahtumaa: käytännössä Finncon on pitkälti tila joka tarjotaan fandomnin eri toimijoille.
Jyväskylässä mm. pidennettiin palautteen myötä tiettyjä slotteja, vähennettiin paneeleja, lisättiin esitelmiä ja keskusteluja, ja koottiin vanhaan mallliin teemoittaisia kokonaisuuksia, joita oli useita tapahtuman sisällä. Samoin samantyyppisiä yleisöjä kiinnostavia ohjelmia kerättiin yhteen jotta niitä olisi kätevä seurata, koetettiin saada palkinnot hyvin esiin, ja pidettiin huolta siitä että englanninkielisen ohjelman puolella on jatkuvasti tarjontaa. Mahdollisimman tarkkaan kuunneltiin aikaisempia kokemuksia.
: 20.Heinäkuu 2011, 23:39
Sori, mutta nyt kiehahti pohjaan.
Kyseinen henkilö on vuosikymmeniä edistänyt Ruotsin ja Suomen välisiä fandom-suhteita, ja on tarjonnut sekä vieraanvaraisuutta kodissaan, että muuta tukea monille ihmisille. Nyt hänellä menee todella huonosti.
Pelkästään jo siksi. että hän on ihminen, kohtelemme häntä mahdollisimman hyvin, ja koetamme ehkä myös maksaa hänen osoittamaansa ystävällisyyttä takaisin. Se ei tarkoita että hän on "Finnconin maskotti". Sangen erikoinen ajatus - ei ihme että se on pohdituttanut.
Varaisin tämäntyylisen paheksuvan kommentoinnin ihan täydellisille ihmisille ja johonkin muuhun kuin inhimilliseen tragediaan. Asiallisuus riittää. Kaikkea ei tarvitse sietää. Conialueella jokaista koskevat samat säännöt. Juopuneet voidaan toimittaa poliisin haltuun tai kutsua ambulanssi. Asiaan voidaan puuttua vaikka kollektiivisesti, kuten Tero sanoi, jos järjestysmiesvoima ei riitä. Sanoisin vielä, että mieluummin puututaan paikan päällä, kuin moralisoidaan listoilla.
Jos yksi ihminen sai tällaisen reaktion aikaan, olen totta totisesti iloinen, ettei paikalla ollut kahta.
Miten ihmeessä kyseinen henkilö pääsi niiden parinkymmenen valitun joukkoon jotka matkasivat hemmetin kuuseen deaddogiin. Toivottavasti hän pääsi sieltä myös asianmukaisesti pois - sitä pohdin nyt minä.
Puolto Oululaiselle conille!