Jäipäs tämän lukeminen myöhään.
Minusta alku oli aivan loistava. Olen viime aikoina lukenut lähinnä englanninkielisiä kirjoja arvostelua varten ja niiden alut ovat olleet... huonoja. Saarnaamista, paasaamista, liikaa selittelyä. Tässä mentiin suoraan sisään tilanteeseen tavalla, josta näki, että on taitavan kirjoittajan käsissä. Olin tosin pettynyt, kun tajusin, että päähenkilö onkin mies ja varsinkin, kun toinen luku oli flashback teini-ikään.
Kommunismi tuli mieleen täälläkin.
Samoin minullakin.
Kahdella sisarplaneetalla on kovin erilaiset yhteiskuntajärjestelmät: toisella täydellinen vapaus niin omaisuuden kahleista kuin seksuaalisuudenkin suhteen (vai onko vapaus sittenkään niin täydellinen, eiväthän ihmiset saaneet vapaasti valita työ- ja oleskelupaikkaansa kuitenkaan) ja toisella sortoon ja omistamiseen perustuva yhteiskunta.
Minusta "kommunistiplaneetan" olot eivät ole sen vapaammat kuin meilläkään (toisesta planeetasta sitä on vielä mahdotonta sanoa). Omaan kulttuurimme verrattuna sanoisin, että siellä järjestelmä on tiukempi, koska siellä näyttää puuttuvan ihmisen vapaus valita. Myöskään suhdetta eivät saa määritellä suhteessa sisällä olevat, vaan se määritellään yhteisön taholta aivan yhtä tiukasti kuin meidän nyky-yhteiskunnassakin. Parametrit ovat vain erilaiset.
Tämä pronominitemppu on tietysti mahdoton kääntää suomen kielelle, ja on pakko miettiä, menettääkö kirja käännöksessä kokonaan tämän sukupuolten täydellisen tasa-arvon kuvauksen, sukupuolen ohittamisen oikeastaan täysin merkityksettömänä? Miten suomennoksessa kerrotaan, onko joku henkilö nainen vai mies?
Käyttämällä sanoja mies, nainen, tyttö, poika. ;) Aivan saman tempun voin tehdä suomeksikin. Tarvitsee vain käyttää toisia sanoja.
Jäin miettimään sitä, miten kertojan ääni (vai oliko se sittenkin joku hahmoista?) julisti, että naiset haluavat omistaa miehet lasten takia. Kuitenkin tähän mennessä nähdyt lapset on kasvatettu joissain laitoksissa, joten ne eivät jää naisten harteille. Shevekin oma äiti jopa lähetettiin muualle, joten hänen ei ollut mitenkään pakko osallistua lapsensa kasvatukseen. Puhujan perustelun logiikka pettää.