Minun oli kamalan vaikea ajatella Talvimaan ja Kissalan voivan listiä Ellan pesäpallomailoilla ja rautalangalla, vai mikä se suunnitelma nyt olevinaan olikaan, mutta sen verran uskottavasti Jokinen sen esitti, etten sitä huijaukseksikaan osannut arvata. Huomattavan helpottunut olin kuitenkin asian selvittyä.
(Kirjailijoiden väitetty hulluus sitä vastoin vaikutti sopivan huomattavasti paremmin kuvaan.)
Muistikirjasta nousi samanlaisia ajatuksia kuin Fariinillekin. Kuollutta jäsentä kaikessa ylivertaisuudessaan olisi itseni jopa vaikea uskoa todelliseksi eläneeksi ihmiseksi (eli lähinnä kai että hän olisi ollut samaa jengiä kuin ne puutarhan häijyt tontut, lammen näkki ja muu paikallinen otuskatras..), jollei hänelle onneksi viimein olisi annettu nimeä ja vähän taustaa.
Oli hienoa, että viimein alettiin selvittämään myös Lumikon itsensä taustoja, pelkäsin jo hänet jätettävän täydeksi mysteeriksi. Otuksela-hahmojen alkuperä oli yllättävä tieto ja jotain vähintään yhtä kiintoisaa odotan kovasti Jokisen vielä Pelissä paljastavan.
Holmin kertomus oli aika hämmentävä, enkä aivan ymmärtänyt, mitä tekoa sillä oli muun kertomuksen kannalta. Yhtä omituinen asia oli Ellan isän ja Lumikon ajomatka metsään. Lumikon ympärillä kai sitten vain tuppaa sattumaan omituisia asioita.
Harmittaa, että Ingrid poltti Lumikon kirjat, nyt niistä ei kai sitten enää kerrota mitään. Toivottavasti edes paljastetaan, mitä Ingridin paketoimalle Otukselalle tapahtui.
Olisiko se kuollut poika päätynyt kirjoihin Märänkäisenä, joka niissä kuoli?
Minusta Oskar olisi voinut olla myös Rottakeisari, sillä Ingridhän muisti toisen varastamistaan kirjoista (eli kenties juuri muistikirjan) kuuluneen ”kuolleelle keisarille”.
Myös puhe rottakeisarin paluusta, josta Ella ensin näki unta ja myöhemmin he löysivät Lumikon kirjoituksenalun, on jännä.
Mitä Lumikko näki ja liittyikö uuden kirjan alku jotenkin hänen katoamiseensa? Ja jännittää, kuinka paljon loppukirjan aikana tullaan selvittämään asioita, sillä melkoinen määrä arvoituksia tuntuu olevan kädessä verrattuna jäljellä olevaan sivumäärään.