maanantai

• Pisania

Sivuja: 1 ... 16 17 [18] 19   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Satunnaisia kysymyksiä vol 3  (Luettu 32029 kertaa)
Tiuku

Asuinpaikka: Kuunsillan kartano, T**ku
« Vastaus #340 : 06.Elokuu 2009, 21:30 »

Tiedänhän minä näistä kaikennäköisten kukkasten ritarikunnista, mutta Mannerheim-tsydeemit ovat silti poikkeus esittämääsi sääntöön. :P Ja itsehän en tosiaan tarkemmin sitten tiedä nimenomaan näistä 1800-luvun käytännöistä, kunhan vain vertailin asioita ja mietin tuota "vanhempaa komentajaa".

Enkä voi millään uskoa, että kukaan aatelisarvon ostanut (tai vanhemmat ostaneet, miten vain) heppu olisi haudattu Kajaaniin. Se on tämä tuppukyläperiaateajattelu, nääs.
Velhoruhtinatar

« Vastaus #341 : 06.Elokuu 2009, 21:35 »

Aatelisarvoisia heppuja, upseereina siis, oli sijoitettu asumaan ympäri maan, koska nämä johtivat oman alueensa sotilaita - joukko saatiin kokoon helposti missä päin maata tahansa, eikä upseeria tarvinnut lähettää paikalle pääkaupungista asti. Lisäksi Kajaani on ollut kohtuullisen tärkeä puolustuskohde, onhan siellä ollut linnakin iät ja ajat. Ja Ison Karhun raja ihan naapurissa. ;)

Mannerheim-risti on samanlainen ritariristi kuin mitkä tahansa muutkin: ne on myönnetty ansioitumisesta sodassa, mikä tosin nykypäivänä on vähän hankalampaa. Nykyään ristejä saadaan siis kaiken maailman muilla ansioilla. Ritari ei siis ollut aseluokka, vaan arvonimi tai palkinto. Tässä on vissi ero.

Sinun tapauksessasi herran ei ole tarvinnut ehkä varsinaisesti tehdä mitään, jos on sattunut elämään rauhallisena aikana. Kunhan on ollut valmiudessa. Oletamme hänet siis paikalliseksi isokiho-upseeriksi, mikä selittää myös "vanhemman komentajan".

edit// Suomalaiset aatelissuvut voi tarkistaa vaikka tuolta: http://www.genealogia.fi/nimet/nimi22s.htm Ritari on joka tapauksessa alhaisimpia arvoja, mutta jos hautakiven nimi on listassa, homma ratkaistu. Huomatkaa mahdolliset kirjoitusasuvariaatiot vuosisadasta toiseen sekä nimien suomentamiset.
« Viimeksi muokattu: 06.Elokuu 2009, 21:43 kirjoittanut Dyn » tallennettu

Tiuku

Asuinpaikka: Kuunsillan kartano, T**ku
« Vastaus #342 : 06.Elokuu 2009, 21:44 »

Ritari ei siis ollut aseluokka, vaan arvonimi ja palkinto. Tässä on vissi ero.
Eikös tämä ole itsestäänselvyys? En minäkään niin tyhmä ole, että kuvittelisin jonkun taistelleen jossain keskiajan jälkeisessä sodassa kuuluen ritariyksikköön. ;P

Linna nyt posahti ikuisuus sitten, 1700-luvun alussa. Mikä ei tietenkään tarkoita, ettei sillä ja Kajaanin asemalla olisi sittenkin merkitystä vielä yli sata vuotta myöhemmin tässä ritariasiassa, mutta laskee se todennäköisyyttä. Miksipä toki luottaisin sokeasti näihin huimiin perusteluihin, joissa on kieltämättä perää, kun perää voi olla jossain muussakin pienessä ja nätissä, kunnes joku muukin tulee tätä minulle kiistattomin perustein todistelemaan? ;)
Velhoruhtinatar

« Vastaus #343 : 06.Elokuu 2009, 21:46 »

Noh minä vain arvailin ja mietin. :) Voihan se olla niinkin, että herra on ollut vähän viinaan menevä, puhunut itsestään kylillä ritarina, ja vitsi on hakattu hautakiveenkin asti. :)

Asuinpaikka: Vallis Gratiae
« Vastaus #344 : 06.Elokuu 2009, 23:11 »

Ammattikorkeaan meno häämöttää uhkaavasti näköpiirissä. Tänään sain sieltä pienen infopaketin, jossa mm. luki 'Suositellaan kannettavan tietokoneen hankkimista'. Ei kauheesti hotsittaisi tämmöinen hankinta, joten amkkikokemusta omaavat kertokaatten minulle onko se opiskelu ihan mahdotonta ilman kyseistä aparaattia?

Echramath

Paikalla Paikalla
« Vastaus #345 : 07.Elokuu 2009, 14:00 »

Tokkopa, tokkopa. Olen vähän tuota harrastellut (peräti tietojenkäpistelypuolella) ja näyttää liioitellulta ohjeelta. Oppitunneilla voi edelleen tehdä muistiinpanoja jopa lyijykynällä, relevantteja tunteja pidetään tietokoneluokissa ja niin edespäin. Jonkun sortin tietokone ja verkkoyhteys kotona ovat käytännössä pakollisia, mutta ei sen nyt kannettava tarvitse olla.

(ja saahan noita kaupasta / huutonetistä jos on tarpeen. Oikeaan käyttöön suositellaan jotain Thinkpad X tai T-sarjaa eikä mitään uutta kuluttajaroskaa. Ikävän hankalia löytää kyllä)

What, are you a slubberdegullion? Are you a bashi-bazouk or something? Who the hell do you think I am? I'm the goddamn Haddock.

Asuinpaikka: Vallis Gratiae
« Vastaus #346 : 07.Elokuu 2009, 15:48 »

Kiitoksia Echramath varmistuksesta. Pääsin tänään haastattelemaan saman koulutuksen läpikäynyttä työkaveria, joka sanoi samaa. Kenelläkään hänen ryhmässään ei ollut läppäriä, vaikka monet niitä koululla kanniskelivatkin. Katselen ainakin aluksi miten homma sujuu, ennen kuin lähden moista aparaattia hommaamaan.

Greenhead

Asuinpaikka: Meren rannalla. [Raahe]
« Vastaus #347 : 16.Elokuu 2009, 13:09 »

Mikä on suomenkansallis "symbooli" tai vastaava.? Ukraanalaisilta tutuilta sain heidän viime vierailultaan puisen piikkinuijan joka on kuuleman heidän kansallissymbooli. Rupesin ajattelemaan että mikä se on suomessa.? Jotain huhua olen kuullut jostain miekasta jossa kahva koristeena on suomileijona, mutta en ole löytänyt internetistä tietoa asiasta....

Onko täällä tietoa asiasta?
Velhoruhtinatar

« Vastaus #348 : 16.Elokuu 2009, 13:30 »

...on Suomen poliisivoimien symboli: kuva

Suomen vaakunan symbolia näkee nykyään paljon kaulakoruna ja vähän muissakin paikoissa: eli ns. suomileijona.

Thialfi

« Vastaus #349 : 16.Elokuu 2009, 17:00 »

Nuijaa vastaava suomalainen symboli on puukko.

Hyvin vanha suomalainen symboli on esimerkiksi hannunvaakuna. Vaakuna-aiheena se voisi korvata Ruotsin kuninkailta periytyvän leijonan, jos haluttaisiin olla hyvin tasavaltaisia. Kalevala-korulla on hannunvaakuna-aiheisia tuotteita: http://www.kalevalakoru.fi/korut/kuvasto/hannunvaakuna

Suomen leijonan rinnalle käy esimerkiksi kansalliseläin karhu joka on joutsenen ohella vanhimpia suomalaisiin tai heikäläisten esivanhempiin liittyvää symboliikkaa. Vanhoissa runoissa kantakarhu lasketaan taivaalta kultaisessa kehdossa ja hopeisissa vitjoissa. Arktinen-sana tulee sanasta arktos eli karhu, karhujen kantaisä Otava on taivaalla Pohjantähteä kiertämässä. Karhun synty ja karhun morsian -tarinat on kerrottu esimerkiksi valokuvakirjassa Puiden kansa. Se on saatavilla myös englanniksi ja on hyvä lahjateos.
Titu

« Vastaus #350 : 17.Elokuu 2009, 09:51 »

Onko Jean M. Untinen-Auelin kirjasta Tasangon vaeltajat ilmestynyt vanhemman painoksen kansilla oleva pokkariversio? Kolmesta ensimmäisestä sellaiset löytyy, mutta en ole mistään löytänyt sitä viimeistä. Kaikki apu olisi nyt tarpeen...

Siis näillä kansilla, mutta nidottu.
Sini
Arkkivelhotar

Asuinpaikka: Espoo
« Vastaus #351 : 17.Elokuu 2009, 18:18 »

Sillä painavalla perusteella että en löydä Fennicasta kuin 2 painosta kovakantista Tasangon vaeltajaa, väittäisin että sellaista ei ikinä julkaistu.

Vaikuta Espoon kirjastojen kirjavalintaan!

Asuinpaikka: Vallis Gratiae
« Vastaus #352 : 23.Elokuu 2009, 11:29 »

Löytyykö Risingista hyönteiseksperttiä, joka osaisi kertoa pihtihäntäisistä? Varsinkin sellaista, että jos löytää kämpästään yhden sellaisen (kuolleen, thank goodness!) onko odotettavissa lisää moisia epeleitä? Kärsin "lievästä" ötökkäfobiasta, eikä ollut kovinkaan miellyttävä yllätys löytää pihtivainaa aamulla jääkaapista. Yritän tuudittautua ajatukseen, että se varmaankin tuli jäniksenä torstaiselta sienireissulta ja että olen kotonani totaalisen yksin... Jepp, täällä ei missään nimessä kuulu pienten jalkojen rapinaa... Järkyttynyt

Flyingisland

Asuinpaikka: Alavus
« Vastaus #353 : 23.Elokuu 2009, 11:58 »

En nyt varsinaisesti mikään hyönteisekspertti ole (joten korjatkoon se joka huomaa virheen tiedoissani), mutta tietääkseni pihtihäntäiset ovat nimenomaan niittyjen ja puutarhojen kosteimpia paikkoja asuttavia hyönteisiä eli luultavasti kyseessä oli vain sattumalta sisälle eksynyt yksilö.

Pihtihäntäisistä kerrotaan kyllä jos jonkinmoista tarinaa, mutta niissä taitaa totuuspohja olla melko hutera... Sen verran varoituksen sanaa kuitenkin, että pihtihäntäisen purema saattaa aiheuttaa iholle hitaasti paranevan näppylän (siis etupään suuosan purema, ei pihtien täsmäisku).

Joka tapauksessa, kuten jo sanoinkin: "jääkaappikaverisi" oli luultavasti sienireissulta mukaasi tarttunut jänismatkalainen tai sopivan ovenavauksen hyväksikäyttänyt ötökkä.

"Likest thou jelly within thy doughnut?"
Seregil of Rhiminee

Asuinpaikka: Kotka
« Vastaus #354 : 23.Elokuu 2009, 12:09 »

Pihtihännät ovat melko yleisiä hyönteisiä. Niitä näkee pihalla, niityillä ja metsissä (tänä kesänä niitä on ollut yllättävän paljon). Niitä tulee sisätiloihin vain kasvien ja sienten mukana.

Asuinpaikka: Vallis Gratiae
« Vastaus #355 : 23.Elokuu 2009, 15:21 »

Kiitoksia vastauksista. Selvisikin tässä jo että ökö on tullut tänne viime maanantaina, kun isäni kävi pistämässä kaappiin tavaraa, jotka olivat olleet samassa kassissa hänen itse kasvattamiensa vihannesten kanssa. Hänenkin kämpillään oli pari pihtiäistä vilahtanut. En tahdo edes ajatella mitä se inha otus on viikon aikana jääkaapissani ehtinyt tekemään... yyh. Uskoisin ettei niitä ainakaan monta enempää ole. Kai ne muuten jo olisi tullut vastaan.

Xariel
****

« Vastaus #356 : 31.Elokuu 2009, 00:10 »

Okei. Ihmiset, kaytatteko te kotonanne tiskiharjaa? Nimittain minulle juuri selvisi, etta tiskiharja ei olekaan niin laajalle levinnyt, hieno keksinto kun olen luullut. Onko se todellakin suomeen/eurooppaan rajoittunut asia vai mika tassa mattaa? Mina en halua tiskata minkaan ratin (a pisteilla) avulla, haluan harjan! :D
Aemilia

Asuinpaikka: Tampere.
« Vastaus #357 : 31.Elokuu 2009, 02:37 »

Ha, nyt muistankin että niin juuri. Jenkeissä tiskattiin (paikasta riippuen) sienellä tai sitten pesulapulla, mutta ei se ole muistaakseni epämiellyttävää kun outoa vain alkuun. Et muistakaan pian harjaa käyttäneesi. Edistynyt takapajula on kysymyksessä :D
twirl

Asuinpaikka: Korvessa
« Vastaus #358 : 31.Elokuu 2009, 17:51 »

Menee kyllä ohi aiheen, mutta eikös suomalaiset keksineet kuivauskaapin?

Kysymys: Oliko niin, että kun klikkaan tuota mainosta tuossa sivun vasemmassa laidassa, tuen jollain tavalla risingin toimintaa? Joskus muistan tälläistä lukeneeni...
« Viimeksi muokattu: 31.Elokuu 2009, 17:58 kirjoittanut twirl » tallennettu
Aemilia

Asuinpaikka: Tampere.
« Vastaus #359 : 31.Elokuu 2009, 18:31 »

Ainakin Tuomiokivillä tässä säikeessä on infoa asiasta. Mainosten hallinta. Yhdeltä koneelta yhtenä päivänä rekisteröityisi siis yhden mainoksen klikkaaminen. Sivusto saisi vähän tukea mainoksen klikkaamisesta, mutta sitten varsin vähän.
Sivuja: 1 ... 16 17 [18] 19   Siirry ylös