sunnuntai

Suokki 29.6.2013Elthadora4 vastaustaklo 23:04
Valkeiden ruusujen puutarhaFates3 vastaustaklo 22:34
Runo suoraan sydämestä: VirvoitusFates4 vastaustaklo 22:30
Sivuja: 1 2 3 [4] 5   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: H. P. Lovecraft  (Luettu 10929 kertaa)
Jehudiel

Asuinpaikka: Bussipysäkki
« Vastaus #60 : 24.Toukokuu 2010, 22:03 »

Tämä Lovecraftin tuotannon uudelleen julkaiseminen on ihan muikea juttu, joskin tuon Koottujen teosten kakkososan kansi on väreiltään, en tiedä, ehkä vähän turhan kirkas ja iloinen ollakseen Lovecraftin kirjan kansi? Punainen olisi ollut minun mielestäni ehkä parempi.

Mutta eiköhän tuo sarja silti meikäläisenkin hyllyyn tiensä löydä.

When the Master has completed her work, she forgets it. That's why it lasts forever.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #61 : 25.Toukokuu 2010, 19:24 »

Tässä Varjo menneisyydestä ja muita kertomuksia -kokoelman sisältö:

Kuva talossa
    Kuutamoinen räme
    Pickmanin malli
    Herbert West – elvyttäjä

Kirjan pituus on 356 sivua. Uusi suomennos on vaihtanut muutaman tarinan nimen. Seuraavat Temppeli ja muita kertomuksia -kokoelman novellit eivät mahtuneet mukaan:

Dagon
    Unen seinämän takana
    Ajokoira
    Iranonin etsintä
    Hän, joka tuli käymään

Nämä puutuvat löytyvät myös uudemmasta yhteisnide-kokoelmasta Temppeli, Nimetön kaupunki ja muita kertomuksia, jonka minä luin viime vuonna. Ja voihan olla, että Jalava valitsee vielä jonkun kertomuksen "Kootut teokset" -sarjan päätösosaan.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #62 : 04.Kesäkuu 2010, 02:04 »

Sain tiedon Jalavalta, että Kootut teokset -sarjassa ilmestyykin neljä osaa. Kaikki Lovecraftin omat novellit tullaan julkaisemaan, ja jos suomentamattomia vielä löytyy, niin nekin käännetään.
Eija

Asuinpaikka: Vantaa
« Vastaus #63 : 04.Kesäkuu 2010, 09:53 »

Hieno juttu. Suomentamattomia novelleja taitaa olla parisenkymmentä.

Asuinpaikka: Kotka
« Vastaus #64 : 20.Heinäkuu 2010, 16:11 »

Publishers Weekly -sivustolta löytyy mielenkiintoinen artikkeli (Terror Eternal: The enduring popularity of H.P. Lovecraft):

Lainaus
It is hard to estimate the impact Lovecraft and Lovecraft-related publications have had on horror publishing, but it should be pointed out that the modern horror boom was ignited in the 1970s and '80s in the pages of specialty press magazines such as Weirdbook, Whispers, and Nyctalops, all of which initially tapped the ferment of interest in Lovecraftian horror then percolating through horror's fan base. The sprawling Cthulhu Mythos that has evolved out of Lovecraft's fiction each year attracts new contributors, many happy to till ground first broken by Lovecraft until they develop into professionals who write confidently in styles all their own. And as the abundance of new books of Lovecraft-themed materials each year indicates, Lovecraft is an inexhaustible reservoir who has yet to run dry nearly three-quarters of a century since his death.

Ultimately, the originality of Lovecraft's contribution to horror is what ensures enduring interest in his work. Says current Arkham House editor Robert Weinberg, "Lovecraft was the first and the best writer to tap into people's fear of the unknown. Stories like ‘The Colour Out of Space,' ‘At the Mountains of Madness,' and ‘The Call of Cthulhu' are still chilling, and I suspect they will remain so even a hundred years after publication. If Hammett and Chandler took the mystery story out of the English drawing room and back to the street, then Lovecraft took horror out of the English drawing room and put it into outer space and prehistory. No one has matched that achievement in horror since, and to be honest I doubt that they ever will."
Rasimus

« Vastaus #65 : 21.Heinäkuu 2010, 13:29 »

Tuohon artikkeliin täytyy kommentoida, että ei ihme jos joku "The Colour Out of Space" on ikivihreä, kun siinä kuvatut oireet sopivat suunnilleen miljoonaan eri tilanteeseen. Lovecraftin aikana ei tiedetty vielä mitään ydinlaskeuman vaikutuksista psyykkeeseen ja kasvillisuuteen, mutta tarina sisältöineen iskee ihan kybällä ydinpommipelkojen alla varttuneeseen hermoon jne.

Lovecraft vieläpä toi kauhun keskuuteemme: Se ei ollut ainoastaan mitään eksoottista tuontitavaraa (Poen gorillamurhaajajutut), tai vain tiettyä rajattua ihmisryhmää koskevaa (murhaajaa vainoavat aaveet), vaan sellaista tavaraa johon pahaa aavistamaton kaduntallaajakin saattoi törmätä (viikonloppuretki Arkhamia ympäröivälle maaseudulle voi olla kohtalokas / metrotunneleissakin voi elää kaikkea mielenkiintoista)...

Badassingly: You son of the questionable heritage.
tnjrp
****

Asuinpaikka: Piikkiö
« Vastaus #66 : 22.Heinäkuu 2010, 08:48 »

Lovecraftin keskeisin oivallus oli mielestäni tehdä kauhuistaan loppujen lopuksi kovin välinpitämättömiä mitättömän ihmispolon menemisille ja tulemiselle. Tavanomaiset painajaishahmot, kaikenmaailmaiset Saatanat ja vampyyrit ja mitäniitäon kun pakkaavat olemaan kovin kiinnostuneita juuri meistä.

HPL:lläkin näyttämön etualalla usein häärää joku kultti tai paha velho, mutta takana häämöttäville kosmisille voimille ihmisen melska ja huuto on mitättömämpi asia kuin päästäisen röyhtäisy myrskyisessä syysyössä:
Lainaus
I have seen the dark universe yawning
Where the black planets roll without aim
Where they roll in their horror unheeded, without knowledge or lustre or name

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #67 : 25.Lokakuu 2010, 13:00 »

Jalava tiedotti, että Kootut teokset -sarjaa on luvassa yhteensä viisi osaa. Kolmas osa "Vaaniva pelko" ilmestyy ensi keväänä. Se sisältää Alkemisti-kokoelman kokonaan, Temppeli-kokoelmasta neljä novellia, pienoisromaanin Hulluuden vuorilla sekä sikermän aiemmin suomentamattomia novelleja.
« Viimeksi muokattu: 25.Lokakuu 2010, 13:33 kirjoittanut Jussi » tallennettu
CthulhuBard

Asuinpaikka: Vantaa Jokiniemi
« Vastaus #68 : 27.Lokakuu 2010, 12:19 »

Aivan mahtava uutinen! Nyt olisikin tarkoitus huomenna kirjamessuilta ostaa tuo toinen osa joka julkaistiin tänä vuonna.

Loukku

« Vastaus #69 : 18.Marraskuu 2010, 13:19 »

Onkohan kellään tietoa että onko "The Mound" tarinaa koskaan suomennettu? Tai ollaanko suomentamassa johonkin näistä tulevista novellikokoelmista? Ja eikö koko tarina olekin Zealia Bishopin nimellä, naisen jonka kanssa Lovecraft tarinan kirjoitti? Itsellä olisi hirveä hinku päästä tuo lukemaan mutta englannin kielen taito ei kovin riitä, eli joutuisin olemaan sanakirja kädessä koko tarinan ajan enkä varmaan silloinkaan saisi täyttä selkoa tekstistä.

Asuinpaikka: Kotka
« Vastaus #70 : 18.Marraskuu 2010, 17:04 »

En valitettavasti tiedä onko "The Mound" -tarinaa suomennettu koskaan. Minulle on jäänyt sellainen mielikuva, että "The Mound" on Zealia Bishopin tarina, jonka Lovecraft viimeisteli.

"The Mound" löytyy englanniksi Lovecraftin The Horror in the Museum -kokoelmasta ja Bishopin The Curse of Yig -kokoelmasta.
« Viimeksi muokattu: 18.Marraskuu 2010, 17:24 kirjoittanut Seregil of Rhiminee » tallennettu
Tundra

« Vastaus #71 : 23.Joulukuu 2010, 00:01 »

Vielä yksi Lovecraftin ystävä ilmoittautuu. Minulla ei ollut kovin suuria odotuksia, kun pari vuotta sitten tutustuin herran novelleihin. Tunsin ne ainoastaan Cthulhu-maineeltaan, ja ne yllättivät minut täydellisesti sillä miten monipuolisia eri novellit olivat. Ne miellyttivät minussa montaa eri kirjallisuusmakua, koska pidän sekä goottilaisista kauhutarinoista (Ulkopuolinen, Kammottu talo) että modernimmista (Kylmää ilmaa, Pickmanin malli), scifistä (Kuiskaus pimeydestä, Väri avaruudesta) sekä fantasiasta (Iranonin etsintä, Tuntematon Kadath). Itse asiassa syvälle Cthulhu-mytologiaan pohjautuvat tarinat eivät ikinä iskeneet minuun, koska minusta suuret muinaiset eivät ole tarpeeksi kouriintuntuvia aiheuttamaan pelkoa lukijassa, joka on kauhukirjallisuuden tärkeimpiä ominaisuuksia. Lovecraft onnistuu todella hyvin tässä muissa novelleissaan, ja erityisesti hän onnistuu kirjoittamaan niiden loput sellaisiksi, että ne aiheuttavat oikein kunnon Järkyttynyt -fiiliksen. Voi vain pohtia millainen vaikutus näillä on ollut lukijoissaan aikana ennen splatter-kauhuelokuvia tai muita verrokkikohteita.

Olen lukenut Lovecraftia pelkästään suomeksi, eikä minulla ole valittamista suomennoksista. Välillä suomennokset eivät ole jääneet mieleen, mutta joskus oikein erinomaisia on tullut vastaan, joissa Lovecraftin rikas kieli on saatu ilmaistua samalla lailla suomen kielellä, ja sellaisia hienoja sanavalintoja käyttäen kuin volina tai mieltäkääntävä.
Antti

« Vastaus #72 : 13.Toukokuu 2011, 15:42 »

Olen Lovecraftin suuri fanittaja, kauhukirjallisuudesta en yleensä perusta mutta Lovecraft on rautaa. Kootut teokset aion hankkia omakseni. Viisi osaako tulossa siis onkin, eikös alun perin puhe ollut kolmesta..? Mikäs siinä, Mitä enemmän, sen parempi.

Lovecraftin Cthuthun kutsusta on tehty myös ankkaversio, Kh´löntin kutsu. Uusimmassa Aku Ankan taskukirjassa tuo tarina oli ja minun mielestäni kunnioitti hienosti esikuvaansa.
Alhazred

« Vastaus #73 : 13.Toukokuu 2011, 19:07 »

Vai että Kh´löntin kutsu, ehkä täytyykin pitkästä aikaa palata hetkeksi maailman hienoimman ankan pariin Hymyilee

Mutta enkö minä ole ollenkaan osallistunut tähän keskusteluun, vaikka tämä on täällä roikkunut paljon kauemmin kuin minä? No, kerron nyt suhteestani Lovecraftin tarinoihin lyhyesti.  Tutustuin Providencen herrasmiehen tuotantoon ensimmäistä kertaa vasta tämän vuoden alussa. Lovecraft on siis minulle varsin uusi tuttavuus, mutta uskallan väittää, että hänestä on jo tässä muutamien kuukausien aikana muodostunut suurin kirjallinen esikuvani.

En osaa herraa ylistää tarpeeksi, mutta voin sanoa että hänen tarinansa ovat muuttaneet kirjoitustyyliäni varsin voimakkaasti: vanhahtavampaan suuntaan, mutta mielestäni parempaan. Varsinkin pidemmissä tarinoissani pyrin nyt panostamaan tiettyjen asioiden tarkkaan kuvailuun ja tiettyjen asioiden minimaalisen tai olemattomaan kuvailuun. Tuntematon kauhu on saanut minut täysin valtaansa, eivätkä omien raapustustenikaan pahuus enää ole ihmismielen käsitettävissä, tosin en tietenkään tämän vaikutelman antamisessa pääse lähellekään edes HPL:n huonoimpia tarinoita, en tietenkään Hymyilee

Lovecraftin ajatukset ovat vaikuttaneet omiini. Edelleen uskon Jumalaan enkä todellakaan ole rasisti, mutta jonkinlainen pieni nihilistisen ajattelun siemen miehen töistä on minuun ehkä tarttunut. Eipä minusta silti paatunutta ihmisvihaajaa ole tullut. Kuitenkin yritän usein kuvitella, millaisena Lovecraft maailman näki. Tarinoideni aiheet käsittelevät nykyisin varsin usein okkultismia ja pahoja voimia, siinä missä aiemmin kirjoitin "tavallisemmista" paranormaaleista ilmiöistä.

Lovecraft osaa kirjoittaa. Hänen novelleidensa juonet eivät välttämättä ole mitään elämää suurempaa; varsin helposti huonompi kirjoittaja saisi ikiaikaisista avaruushirviöistä kirjoitettua naurettavaa soopaa, Lovecraft taas onnistuu tekemään ihmisiä aivolaatikoissa universumin läpi kuljettavista rapuolennoistakin äärimmäisen pelottavia pahuuden voimien ilmentymiä. Lovecraft tekee kaikesta elämää suurempaa, aivan ilmaisun tarkassa merkityksessä! Tietenkin hyvä tarina on olennainen (ja jokaisessa Lovecraftin novellissa on sellainen), mutta tapa jolla se kerrotaan tekee siitä vallan ihmeellisen.

Lovecraft siis on käsittämättömän loistava kirjoittaja, eräs kauhukirjallisuuden kehittäjistä ja nykykauhukirjailijoiden suurimmista esikuvista ja maineikkaan Cthulhu-mytologian luoja. Mitä huonoa hänestä siis voi löytyä? No se rasismi. Hänen mielipiteensä ovat ajoittain varsin kuvottavia, esimerkiksi mustaihoisten kuvaileminen apinoiksi. Osittain tämä on selitettävissä sillä, että Lovecraftin aikana rotuopit olivat kovassa huudossa, mutta silti herran mielipiteet olivat varsin jyrkkiä. Myönnän, että rotuopilliset viittaukset häiritsevät minua, tasa-arvon kannattajaa, jonkin verran, mutta luen Lovecraftin tarinoita kuitenkin kauhuna, en rotupoliittisina kannanottoina.

Loppulausunto: kaikkien aikojen paras kauhukirjalija.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #74 : 20.Toukokuu 2011, 14:35 »

Vaaniva pelko ja muita kertomuksia -kokoelman sisältö:

Dagon
    Talo usvan keskellä
    Unet noitatalossa
    Hulluuden vuorilla
    Necronomicon (aiemmin suomentamaton)
    Vihreä niitty (aiemmin suomentamaton)
    Matka kaaokseen (aiemmin suomentamaton)

Kaksi alinta on kirjoitettu yhdessä Winifred V. Jacksonin kanssa.

Asuinpaikka: Kotka
« Vastaus #75 : 02.Heinäkuu 2011, 18:27 »

Lopetin juuri äsken James Turnerin toimittaman Tales of the Cthulhu Mythos: Golden Anniversary Anthology -antologian lukemisen.

Tales of the Cthulhu Mythos: Golden Anniversary Anthology on uusi versio vuonna 1969 julkaistusta Tales of the Cthulhu Mythos -antologiasta ja sen sisältö erooa jonkin verran alkuperäisen antologian sisällöstä. Vaikka tämän lovecraftimaisia tarinoita sisältävän antologian on toimittanut James Turner, tekijöiksi on merkitty H. P. Lovecraft ja Divers Hands (eli HPL ja "muut kirjailijat").

Pidin todella paljon tästä antologiasta, koska siitä näkee miten suuri vaikutus Lovecraftilla on ollut muihin kirjailijoihin. Antologiassa on sekä vanhoja että vähän uudempia novelleja, jotka edustavat alan parasta kauhua/dark fantasya/scifiä. Olin lukenut osan tässä antologiassa olevista tarinoista jo aikaisemmin, mutta ne oli kiva lukea uudelleen.

En ollut lukenut koskaan aikaisemmin Richard A. Lupoffin "Discovery of the Ghooric Zone" -tarinaa. Se oli erikoinen tarina, koska se alkoi kyborgien seksikohtauksella.

Minusta oli hyvä, että tässä antologiassa oli Robert Blochin "The Shambler from the Stars" ja "The Shadow from the Steeple", koska ne muodostavat Lovecraftin "The Haunter of the Dark" -novellin kanssa eräänlaisen kiehtovan makaaberin trilogian.

Jos joku lukija pitää Lovecraftin Cthulhu-tarinoista ja lovecraftimaisista tarinoista, voin suositella lämpimästi tätä antologiaa, koska siinä on mielenkiintoisia tarinoita. Annoin tälle antologialle viisi tähteä.

(Tällä hetkellä tätä antologiaa myydään pokkarimuodossa.)
Saggeli

« Vastaus #76 : 02.Heinäkuu 2011, 18:51 »

Oma suosikkini on Temppeli. Ah, kuinka oikeissa käsissä tästä muotoutuisikaan näppärä sukellusvenetrilleri.
Eija

Asuinpaikka: Vantaa
« Vastaus #77 : 03.Heinäkuu 2011, 00:00 »

Lainaus

Itselläni on sattumalla Blochin uusintaluku käynnissä ja kiinnostaisi hankkia lisää Blochin kokoelmia, jotka sisältävät novelleja, joita en ole vielä lukenut. Harmi vaan kun suurin osa niistä on hirveissä hinnoissa nykyään - käytettynäkin. Luin vähän aikaa sitten Blochin Cthulhu Mythos kokoelman Mysteries of the Worm. Bloch itse oli myöhemmin kovin kriittinen näihin nuoruuden töihinsä, mutta mielestäni ne ovat hyvinkin viihdyttäviä. Tuo mainitsemasi trilogia on mainio osoitus Lovecraft ringin huumorintajusta ja hassuttelusta. Lovecraftin ja Blochin itsensä lisäksi trilogian viimeisessä osassa The Shadow from the Steeple, jonka Bloch kirjoitti Lovecraftin kuoleman jälkeen, esiintyy myös Fritz Leiber Edmund Fisken hahmossa.

Asuinpaikka: Kotka
« Vastaus #78 : 03.Heinäkuu 2011, 09:19 »

En ole itse lukenut Mysteries of the Worm -kokoelmaa, mutta olen ollut kiinnostunut siitä jo jonkin aikaa, koska olen kuullut, että siinä on hyviä tarinoita.

Monet kirjailijat ovat olleet kriittisiä lovecraftimaisten tarinoidensa suhteen, mutta yleensä nämä tarinat ovat hyvää viihdettä.

Tämä trilogia on tosiaan hyvä esimerkki Lovecraft-piirin vinksahtaneesta huumorintajusta: ensimmäisessä tarinassa Bloch tappaa Lovecraft-hahmon, toisessa tarinassa Lovecraft tappaa Bloch-hahmon jne. Luulen, että jos Bloch ei olisi kirjoittanut "The Shambler from the Stars" -tarinaa, Lovecraft ei olisi koskaan kirjoittanut "The Haunter of the Dark" -tarinaa.
Antti

« Vastaus #79 : 23.Lokakuu 2011, 15:26 »

Onko Koottujen neljännestä ja viidennestä osasta mitää tietoa ilmestymisen suhteen? Jatkaako Jalava kirja per vuosi -systeemillään?
Sivuja: 1 2 3 [4] 5   Siirry ylös