perjantai

• Narri
  • Darkki
  • Radoxeald Lectunium

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Steph Swainston  (Luettu 10018 kertaa)

Asuinpaikka: Tampere/Vihti
« Vastaus #80 : 25.Heinäkuu 2011, 20:14 »

Minäkin olen toki jo lukenut Aika on lahjoista suurimman, mutta mitäs kaikkea siitä nyt haluaisinkaan sanoa.. (Kaikkea, koska en aikoinaan edellisestä kirjasta viitsinyt sanoa mitään ja kuitenkin sarjasta ihan vitostähtisesti tyksin.)

Minulle oli yllätys, että tarina poikkesi niinkin suuresti sarjan ensimmäisestä osasta, Kuolemattomien kaartista. Ja että Kaartin tapahtumista oli kulunut aikaa jo viisi vuotta. Siinä mielessä hyvin positiivinen yllätys, että ekan osan tapahtumilla on oikeasti ollut vaikutusta (jopa täysin loogista sellaista) tarinan maailmaan ja siksi tämä kirja alkoi aivan erilaisista asetelmista. Akuutein turilasongelma näyttää olevan torjuttu ja niin kuolemattomilla kuin kuolevaisillakin on aikaa keskittyä kaikenlaiseen muuhun aktiviteettiin kuten löytöretkeilyyn, keskinäiseen valtataisteluun ja kapinointiin. Yhden ongelman poistuminen onkin tehnyt tilaa lukuisille uusille ja kuolemattomilla on jälleen täysi työ selvitellä sotkuja, joista suinkaan vähäisimmät eivät ole heidän itsensä aiheuttamia.

Juoni oli muutenkin yhtenäisempi, mm. Siirroksessa vierailtiin vain kolme kertaa lyhyesti.

Minulle vähäiset vierailut Siirroksessa olivat pienoinen pettymys. Tai lähinnä, ettei niidenkään aikana tavattu edellisessä kirjassa tutuksi tulleita Siirroksen asukkeja - olisi Jant voinut edes kuulumisia kysellä...  Huh Vaikka osa tarinoiden viehätystä toki onkin, että Swainston voi kirjoittaa niihin mitä ikinä mielii. Sellaisesta kirjoitustyylistä voisi tulla mielikuva, että kirjailija vain heittelee tyhjästä helppoja ratkaisuja kuljettaakseen tarinaa – mutta tässä tapauksessa ratkaisut ovat kaikkea muuta kuin helpon oloisia ja siten vaikuttavatkin päinvastoin tarkkaan pohdituilta. (Esimerkiksi nyt "aikakärpänen"…)

Siinä määrin olin nyt kuitenkin hämmennyksissäni, että palasin ensimmäisen osan lopussa jo hylkäämääni teoriaan, ettei Epsilonin kaupunkia ole oikeasti olemassa, tai vaikkei tila olisikaan täyttä harhaa, niin ainakin Jant keksisi itse sen ilmiasun. (Oltuaan katista kuivilla viiden vuoden ajan hän olisi voinut suurimmaksi osaksi unohtaa edelliset harhansa..) Tämän osan lopussa saatiin onneksi uskoakseni pätevä todiste asian oikeasta laidasta sekä lupaus matkoista Siirrokseen tulevaisuudessakin.
Spoileri (klikkaa näytä/piilota)

Aika on lahjoista suurinta lukiessani mukavalla tavalla selkiytyivät monet jo Kuolemattomien kaartista miulle heränneet mielikuvat. Edellisessä osassa minua esimerkiksi mietitytti, miksei turilaita vastaan ole kehitelty mitään miekkapeliä tehokkaampia aseita. Ollut sentään pari vuosituhatta aikaa.. Olisihan voinut olla, että kirjan maailmassa asiat yksinkertaisesti vain ovat niin (kuten espressokeitin.. oliko se todella espressokeitin siellä Atan hytissä?)  . Epäilin kuitenkin, että keisari tai kuolemattomat olisivat voineet myös tahallaan haluta pitää kaikkinaisen kehityksen aisoissa - ja näin asia vaikuttaisi nyt todella olevan. Kuolemattomat eivät halua omien alojensa kehittyvän, jotteivät menettäisi omaa ylivertaisuuttaan ja siten kuolematonta asemaansa. Mahdollisuus kuolemattomuuden tavoitteluun ja turilaita vastaan tarjottu (edes nykyisessä määrin tehokas) turva taasen pitää kuolevaiset tyytyväisinä. Keisari Sanin tarkoitusperät pysyivät edelleen hämärinä, mutta yhä enemmissä määrin sai mielikuvan, että hän haluaa pitää kaikki asiat tiukasti omassa kontrollissaan ja vuosisataisten suunnitelmiensa mukaisessa mallissa.
Spoileri (klikkaa näytä/piilota)

Paremmin oivalsin myös sen, että Jantin hahmo kiehtoo minua siinä määrin kovasti kuin kiehtoo, koska hänessä yhdistyy jännällä tavalla kaksi ääripäätä. Maailmansa ainoana lentokykyisenä henkilönä hän pystyy kokemaan äärimmäistä vapautta (mikä runsaista lentokuvauksista kyllä välittyy – tykkäsin niistä), mutta samaan aikaan hän kuitenkin on riippuvuuksiensa ja pelkojensa kahlitsema. (Laivakammosta tosin touhuttiin minun makuuni liioitellun paljon, niin paljon kuin laivalla tässä kirjassa oltiinkin...) Omasta mielestään hän on vuoroin maailman ylivertaisin ja vuoroin surkuteltavin olento. Varmaan namesaken mainitsemissa takaumissa ilmi tulleet seikat Jantin historiasta (hylätyn hylkiön osa) todellakin näkyvät hänen hahmossaan. Ekan kirjan loputtua hieman pelotti, kyllästyisinkö uusien kirjojen myötä Jantin persoonaan kaikkine oikkuineen, mutta ainakaan vielä ei kyllästytä.

Samanlainen jännä kahtiajakoisuus liittyy kuolemattomien asemaan ylipäänsä: kuolemattomina heidän elämänsä on (periaatteessa) ikuista, mutta jatkuvan kilvoittelun takia (sekä jo mainitsemieni Sanin hämärien tarkoitusperien – koskaan ei voi olla täysin varma, onnistuuko olemaan hänelle mieliksi) heidän asemansa tuntuu silti jatkuvasti väliaikaiselta ja epävarmalta. Ennen ensimmäisen osan lukemista (eli pelkästään sen takakansitekstin perusteella) olin tarinan suhteen hiukka skeptinen, koska pelkäsin ”kuolemattomien kaartilaisten” olevan tylsän kaikkivoipaisia hahmoja. Näin ei onneksi siis kuitenkaan ollut.

Salama Sakerin hahmo on kenties lähimpänä ylivoimaista yliheerosta, mutta huomaan silti pitäväni hänestä yhä enemmän ja enemmän. Nelimaan maailmasta minulle tuli jo Kuolemattomien kaartia lukiessa omituisia mielleyhtymiä ritarikertomuksiin (pyöreän pöydän kumppanit, tiedättehän). Joukko valikoituja eliittisotureita puolustamassa maailmaa. Linnan hoviin marssivat haastajat ja mahdottomilta tuntuvat tehtävät. Ja Salaman persoona kaiken ritarillisuuden perikuvana, varjelemassa neitojen (välistä kyseenalaista) kunniaa ja painiskelemassa inhimillisten halujensa kanssa. Lukiessa uumoilin, että..
Spoileri (klikkaa näytä/piilota)
Hänen kohdallaan mielestäni parhaiten myös näkyy, mitä vuosisatoja ja -tuhansia eläminen käytännössä tarkoittaa; Salama selvästi pyrkii edelleen noudattamaan (ja valvomaan toistenkin noudattavan, välistä varsinainen kukkahattutäti  Näyttää kieltä) oman aikansa kunniakäsitteitä ja periaatteita, joihin on kasvanut.

Ata oli (edelleen) harvinaisen juoni ämmä, mutta hänen päättäväisyyttään ja sitkeyttään on pakko ihailla. Wrenn oli nuori tomppeli, en hänestä oikein muutakaan osaa sanoa. Raynesta oli mielenkiintoista saada lisätietoa, koska en ollut aiemmin niin kiinnittänyt häneen huomiota. (En esim. muistanut hänen olevan vanha nainen tai puhuvan hassulla murteella.) Heidän lisäkseen Tornado on semikeskeinen hahmo, mutta muita ei ole pahemmin mainittukaan. Arkkitehti, jokin hevosmestari… ja keitä muita? Yhteensähän kuolemattomia pitäisi olla 50 kappaletta. Tarinan kannalta toki parempi, että seurataan vain parin kaveruksen seikkailuja. Tiiran osalta yllätti eniten, että Jant todellakin rakastaa häntä kovasti paljon. Hiukka kyllä epäilytti, josko Jantin elämä olisi sittenkin ollut onnellisempaa ilman hankalaa vaimoa. (Mutta niinhän se aina epäilyttää.)

Kirjan lopussa jännitys säilyi, koska jouduin oikeasti jännittämään näiden symppisten henkilöhahmojen puolesta. No rehellisesti sanottuna ehkä vähän jännitti sekin, oivaltaisiko Jant aika ilmeiseltä tuntuneen ratkaisun ajoissa... (Koska ei "sellaista seikkaa" olisi esitelty, jollei se olisi ollut potentiaalinen ratkaisu. Kirjallisuuden ikuisia rajoituksia.) Lopulta kaikki meni tavallaan pieleen, mutta silti jotenkin onnistui - mikäs sen ihanampaa. Hymyilee Kirja päättyi yllättävänkin positiivisiin tunnelmiin, mutta silti on ikävän kaihertava olo, ettei kaikki ainakaan Jantin osalta tule päättymään hyvin... Swainston on mielestäni saanut hyvin välitettyä mielikuvan, että hänen henkilöhahmonsa liikkuvat jatkuvasti äärirajoillaan, eikä onnistuminen suinkaan ole varmaa. Ja tämän ja seuraavan kirjan tarinoiden välissä saattaa sitä paitsi olla jälleen monta vuotta väliä, joten todennäköisesti maailma kaipaa jälleen pelastusta...

A mitäs sitä vielä, sydämellä..
« Viimeksi muokattu: 25.Heinäkuu 2011, 20:24 kirjoittanut Hiistu » tallennettu

Pane Onneni taskuusi ja pidä huolta, ettet kadota sitä. Pistä se siihen taskuun, missä ei ole reikää!

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #81 : 17.Elokuu 2011, 17:26 »

Toni Jerrman arvosteli Aika on lahjoista suurimman Hesarissa.
Tiuku

Asuinpaikka: Kuunsillan kartano, T**ku
« Vastaus #82 : 20.Elokuu 2011, 16:07 »

Minä luin Kuolemattomien kaartin ja Aika on lahjoista suurimman peräkkäin. Pelkään vähän pienoista lukemisväsymystä, kun en aivan voi yhtyä arvioihin, joiden mukaan jälkimmäinen olisi 4-5 tähden luokkaa siinä missä ensimmäinen vastaisi neljää tai vähän alle. Kakkososassa oli minusta enemmän väsyttävää junnausta, joitakin kuvauspätkiä en olisi jaksanut lukea millään. Yllättävyyttä oli paljon vähemmän, samaten tapahtumia; joskin myös ensimmäisessä osassa tuntui välillä olevan fokus hukassa. Ehkä olisin toivonut, että turilaat ja rinnakkaismaailmat ja kaikki niihin liittyvä olisi kietoutunut vieläkin selvemmin suuremmaksi kokonaisuudeksi, johon olisi keskitytty ja josta olisi selvinnyt jo enemmän. Kyllähän uutta niihin rinnakkaismaailmoihin liittyvää paljastui, mutta silti pääteema jäi odotuksistani turhan kauas. Lisäksi molemmissa häiritsi se, että vaikka kuolemattomia on viisikymmentä ja monilla aloilla, niitä ei tuotu esiin enemmän, vaikka loogisesti Jantin pitäisi olla useamman kanssa tekemisissä tai niiden olisi pitänyt vaikuttaa kirjan tapahtumiin.

Sekä ykkös- että kakkososan loput jäivät minusta vähän heppoisiksi; siis miten siinä kakkosessakin Jant saattoi millään logiikalla olettaa, että
Spoileri (klikkaa näytä/piilota)

Tietysti tuon kakkosen Siirros-tapahtumia voi selittää sillä, että Siirroksessa on oma logiikkaansa, mutta minusta se logiikka siinä tapauksessa oli varsin erilaista kuin millaisen käsityksen sain ykkösosasta.

Täytyy kuitenkin myöntää, että kun kakkososan loppu pääsi vauhtiin, meinasin kokonaan unohtaa, mikä oikein olikaan ollut koko alkukirjassa mielestäni vialla. Loppu oli siis varsin viihdyttävä ja reipas. Mietin kuitenkin nyt, kuinka paljon tavanomainen tyytyväinen suhtautumiseni kutakuinkin kaikkeen lukemaani oikein kärsi kun tiesin koko ajan, että tästä olen lupautunut laatimaan virallisen arvostelun. Lisäksi häiritsee se, sidotaanko aiempien kirjojen palaset kolmososassa paremmin yhteen ja mistä siis oikein on kannattavaa nillittää tässä vaiheessa?
Velhoruhtinatar

« Vastaus #83 : 21.Elokuu 2011, 15:25 »

Tiu'un koko arvostelu Risingin Artikkeleissa: http://fi.risingshadow.net/artikkelit/42-kirja-arvostelut/310-arvostelu-steph-swainston-nelimaa-trilogia

Until one day, the boundary gives way.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #84 : 20.Syyskuu 2011, 16:33 »

Pohjalainen arvioi Lahjoista suurimman. Pari lainausta:

Lainaus
Kun kakkosta peilaa ykköseen, Swainstonin tekstiin on ilmestynyt roppakaupalla turhaa kuvailua. Tekstistä voisi surutta karsia lähes neljänneksen tarinan siitä kärsimättä. Etenkin loputtomilta tuntuvat maisemien kuvaukset eivät palvele tarinaa.
Lainaus
Fantasian ystävä saa tästä opuksesta taatusti sirkushuvinsa, mutta toivottavasti turhia rönsyjä karsitaan trilogian päättävään osaan.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #85 : 29.Lokakuu 2011, 22:21 »

Nettikirjakauppojen mukaan Swainstonin sarjan kolmas osa ilmestyy suomeksi ensi maaliskuussa nimellä Uusi maailma. Kiitettävää toimintaa Likeltä!

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #86 : 26.Marraskuu 2011, 19:23 »

Uuden maailman alustava kansikuva:

En usko tämän olevan lopullinen, sillä se muistuttaa niin paljon edellisen osan kantta. Tietokannasta voi tarkistaa Liken laatiman juoniselostuksen. Suomentaja on vaihtunut J. Pekka Mäkeläksi.

Onkohan kustantajalla mitään aikeita kääntää neljättä kirjaa Above the Snowline? Uuden maailman esittelytekstissä sanotaan "Kuvitteelliseen Nelimaahan sijoittuvan trilogian päätösosa".
« Viimeksi muokattu: 27.Marraskuu 2011, 01:40 kirjoittanut Jussi » tallennettu
Sini
Arkkivelhotar

Asuinpaikka: Espoo
« Vastaus #87 : 27.Marraskuu 2011, 14:34 »

Lainaus käyttäjältä: Jussi

Ei kai se tuosta tekstistä jää kiinni jos niin halutaan, sillä Above the Snowlinehan sijoittuu aikaan ENNEN tämän trilogian tapahtumia.

Vaikuta Espoon kirjastojen kirjavalintaan!

Asuinpaikka: Tampere/Vihti
« Vastaus #88 : 27.Marraskuu 2011, 20:37 »

Aika on lahjoista suurin putkahti maailmaan lopulta aivan erinäköisenä kuin oli ennakkoon esitelty, joten sikälikin kannen muuttuminen olisi jopa todennäköistä..

Toivon punaista. Hymyilee leveästi

tnjrp
****

Asuinpaikka: Piikkiö
« Vastaus #89 : 28.Marraskuu 2011, 08:39 »

Eikä "tämä trilogia" edes ole oikea trilogia, vaan kolme osaa potentiaalisesti päättymättömässä sarjassa... Johon nyt sitten tosin tällä hetkellä ei ilmeisesti ole lisää osia tulossa, mutta kuitenkin.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #90 : 08.Tammikuu 2012, 12:41 »

Luin vihdoinkin jo kesällä suomennetun Aika on lahjoista suurimman. Se oli hyvä kirja, mutta täytyy sanoa, että pidin enemmän Kuolemattomien kaartista. Ensimmäisessä osassa vain oli kiinnostavampi juoni. Aika on noin 70 sivua Kaartia pidempi, mutta tämä ei ollut romaanille eduksi. Minusta tarinaa olisi voinut tiivistää, lukiessa tuli samanlaisia tuntemuksia kuin Tiu'ulle. Jäin myös kaipaamaan taisteluja suuria turilaislaumoja vastaan sekä Siirroksen maailmaa.

Mutta ei kai Swainstonia voi moittia siitä, että hän yrittää joitain uutta eikä vain kopioi ensimmäistä osaa. Esimerkiksi Trisin saarivaltion löytyminen toi vaihtelua tarinaan. Eijan tapaan pidin Jantin menneisyyden syventämisestä, myös Salamasta opittiin uutta. Mielikuva turilaisten tuhoamista maailmoista, jotka mahdollisesti ympäröivät Nelimaata joka puolella, oli vaikuttava. Ja kirjan viimeiset sata sivua olivat tosiaan jännittävää luettavaa, niistä ei minulla ole mitään valittamista.

Kahden kirjan perusteella Nelimaa ei minusta pärjää modernin fantasian huippusarjoille. Merkittävä syy voi olla se, että en ole missään välissä ihastunut Jantin hahmoon. Esimerkiksi Rothfussin Kuninkaansurmaajan kronikan Kvothe on selvästi kiinnostavampi minäkertoja. Vähän ihmetyttää se ylistys, mitä vaikka Tähtivaeltajassa jatkuvasti annetaan Swainstonille. Mutta en ole vieläkään kokeillut naisen tuotantoa alkukielellä.
« Viimeksi muokattu: 08.Tammikuu 2012, 12:54 kirjoittanut Jussi » tallennettu
Muitalus

« Vastaus #91 : 23.Tammikuu 2012, 20:08 »

Pikaisesti sanottuna: Kuolemattomien kaartin lukemisessa harmillisinta oli se, ettei kirjastoissa ole saatavilla kakkososaa. Upea kirja, näppärä juoni ja erityisesti mukavan ristiriitaisia hahmoja. Juuri, kun luulin pitäväni Jantia yhtenä kaikkien aikojen suosikeistani, Swainston sai minut inhoamaan hahmoa. Sen sijaan sivuhahmot Pääsky ja Felicitia Kirja pysyi onneksi erossa kahdesta fantasian helmasynnistä, jaarittelusta ja liiasta eeppisyydestä. Pitääpä käydä tähdittämässä tietokannassa.

Asuinpaikka: Tampere/Vihti
« Vastaus #92 : 15.Maaliskuu 2012, 15:56 »

Bookplussalta tuli viestiä, että varaamani Uusi maailma on jälkitoimituksessa. Eli ei ilmeisesti vielä täksi päivää ennättänyt ilmestyä.

Tuntuikin ylimaallisen huisilta, että olisin viikonloppuna kotona (jonne pakettijuttuni tilaan, koska en luota postiluukkuihin) käydessä saanut sen jo hyppysiini. Mutta takuulla sitten ensi viikolla!  Hymyilee leveästi

jPekka
suomentaja, kirjailija

Asuinpaikka: Töyrynummi, Pohjois-Helsinki
« Vastaus #93 : 16.Maaliskuu 2012, 11:55 »

On lähdössä painoon vasta ensi viikolla, joten hivenen joudutaan vielä odottamaan.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #94 : 21.Maaliskuu 2012, 12:41 »

Like paljasti Uuden maailman kansikuvan lopullisen(?) version:

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #95 : 13.Huhtikuu 2012, 13:12 »

Nettikirjakaupat ovat vaihtaneet Uuden maailman julkaisupäiväksi 17. huhtikuuta. Ei ole paha lykkäys, jos tämä pitää paikkansa.
Velhoruhtinatar

« Vastaus #96 : 10.Kesäkuu 2012, 10:47 »

Tiu'un arvostelu päätösosasta.

Until one day, the boundary gives way.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #97 : 17.Heinäkuu 2012, 21:08 »

Sivukirjasto-blogi arvioi Kuolemattomien kaartin. Lainaus:

Lainaus
En jaksa sotakuvauksia juurikaan; jos tekään että jaksa, tässä Kuolemattomien kaartin taistelut tiivistettynä: joku joukko hyökkää johonkin, toinen joukko linnoittautuu muurin taakse, jossain pettää valli ja joltakulta purraan jalka irti. Krooh, yäk, pyyh.

Swainstonin proosassa on myös joku elementti, josta en oikein saa otetta - tai innostuttua. Jatkamme Stephin kanssa tästedes elämää erillämme; hän kirjoittaa muille lukijoille, ja se on ihan ok.

Minulla on nyt Uusi maailma lainassa, mutten ole aloittanut lukemista. Suomennoksen tarkka pituus on 403 sivua, sellaiset 50 vähemmän kuin edellisessä osassa. Toivon, että romaani parantaa Aika lahjoista suurimmasta. Kiinnostaa nähdä, millaista jälkeä uusi kääntäjä J. Pekka Mäkelä on saanut aikaan. Taikakirjaimet arvosteli kirjan toukokuussa, Kirjamielellä kesäkuun lopulla. Lainattu jälkimmäisestä:

Lainaus
Tätä kirjaa lukiessa tuli aika hämmentynyt olo. Tarina tuntui hajoilevan ja rakoilevan joka suuntaan. Välillä lenneltiin ja ihailtiin maisemia, sitten etsittiin karannutta tyttöä, piipahdettiin Siirroksessa, oli lehdistötilaisuus, moniäänisyyttäkin vähän ja sitten sodittiin. Edellinen kirja oli niin ehjä kokonaisuus, että Uusi maailma sai minut turhautumaan. Oli vaikea esimerkiksi kesken kirjan paneutua Salaman tarinaan, kun sille ei tuntunut olevan mitään tarvetta.

Lukemieni trilogioiden arviot menevät harvoin tähän järjestykseen, johon Nelimaan tuomitsen: ensimmäinen kirja oli hyvä, toinen erinomainen ja tämä kolmas vain ok.

Onkos kukaan lähettänyt Likelle sähköpostia ja kysynyt, aiotaanko johdanto-osa Above the Snowline suomentaa? Uuden maailman takakannessa Swainstonin sarjaa kutsutaan yhä trilogiaksi.
Tiuku

Asuinpaikka: Kuunsillan kartano, T**ku
« Vastaus #98 : 17.Heinäkuu 2012, 21:18 »

Omassa arvostelussani olin sitä mieltä, että Uusi maailma oli pikemminkin näistä ehein, ei hajanaisin. Tai no, oli kai Aika on lahjoista suurinkin sinänsä eheä, mutta siinä ei tuntunut homma pysyvän liikkeessä ja fokusoituneena, kun vaan seilattiin merillä. Kuolemattomien kaartissakin päämäärä unohtui vähän väliä. Tämä kolmas osa oli jotenkin keskittyneempi, vaikka kieltämättä tarinankulkua ryyditettiin (mielestäni kiintoisilla) taustoituksilla. Keskeistä oli rakennushanke ja karannut tyttö, jotka liittyivät oikeastaan molemmat yhteen isompaan aihealueeseen lopulta, ja se oli minusta oikeinkin loogista. Siirroskin oli viimein looginen, jopa.

Asuinpaikka: Joensuu
« Vastaus #99 : 17.Syyskuu 2012, 01:15 »

Toni Jerrman arvosteli Uuden maailman Tähtivaeltajassa.

Lainaus
Uusi maailma on fantasiaromaanien aatelia. Kirjan vetävässä kerronnassa lomittuvat hienosti hahmojen henkilökohtaiset angstit, massiiviset taistelukohtaukset sekä hämmästyttävät käänteet, jotka vetävät kerta toisensa jälkeen maton lukijan jalkojen alta. Uskomattoman rikas ja omaperäinen tarina herättää Nelimaan pakahduttavasti henkiin. Loistoon, johon harvempi alan teos on koskaan yltänyt.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6   Siirry ylös