31.Elokuu 2014, 07:14 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tämä on vanha keskustelualue, jonka käyttö lopetettiin 27.9.2013.
Kaikki vanhat viestit säilytettiin arkistossa, kun uusi keskustelualue otettiin käyttöön.

Uudelle keskustelualueelle pääset osoitteella:
http://www.risingshadow.fi/forum
 
Sivuja: 1 ... 6 7 [8]   Siirry alas
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Satunnaisia kysymyksiä vol 4  (Luettu 15307 kertaa)
Pisania
Risingin aktiivi
Teknovelho
***


Poissa Poissa
Viestejä: 722
Sukupuoli: nainen
Asuinpaikka: Vallis Gratiae
« Vastaus #140 : 06.Syyskuu 2013, 15:31 »

Ironisehko kysymys kenties, mutta onko Luukku.comin asiakaspalvelulla sähköpostiosoitetta? En semmoista löytänyt eikä paljon huvittaisi soittaa maksulliseen numeroon monimutkaisen asian kanssa.
tallennettu

If Ignorance Is Bliss, Why Aren't There More Happy People?
Moonlord
Velho
**

Poissa Poissa
Viestejä: 405
Sukupuoli: mies
Asuinpaikka: Lapua
« Vastaus #141 : 07.Syyskuu 2013, 03:14 »

Keräsin jokirannasta kasan haavanlehtiä kun keksin että noilla voisi saada koristeltua korurasian paneelit komeasti. Osa maahan pudonneista lehdistä olivat upean väristä viininpunaista, ja osa vaaleankeltaisia. Eri puista sain otettua tummanvihreitä ja vaaleanvihreitä lehtiä. Nyt ne ovat kuivattavana ja puristuksessa.

Miksi osa lehdistä punertuu ja osa taas kellastuu pudotessaan?
Säilyttävätkö ne värinsä vai onko minulla pian käsissäni korurasia missä on lakan alla ruskeita ja mustia lehtiä...
tallennettu
Kuunliekki
Kokelas
*


Poissa Poissa
Viestejä: 32
Sukupuoli: nainen
« Vastaus #142 : 08.Syyskuu 2013, 16:07 »

Olen joskus lapsena kuivattanut lehtiä ja ne säilyttivät värinsä. Eli eiköhän sinunkin säilytä, kunhan ne on tosiaan kuivattu kunnolla. Tosin, en tiedä miten lakka vaikuttaa asiaan.

Värin suhteen on jotain haparoivia muistikuvia ala-asteelta. Niiden mukaan lehdet on punaisia jos niihin on jäänyt jotain... Taisi olla jotain puun energia-aineita.. Sokeria? Keltaisista lehdistä puu on sen sijaan ottanut kaiken energian talteen ennen pudottamista. Mutta nämä tiedot on tosiaan ala-asteelta peräisin ja ensinnäkin saatan muistaa niin kaukaiset asiat väärin ja toisekseen, ei olisi ainoa kerta kun siellä opetetaan asiat päin mäntyä. Eli jos jollain on varmempaa tietoa, tulkaa kiekaisemaan.
tallennettu
Dynierax
Velho
**

Poissa Poissa
Viestejä: 232
Sukupuoli: mies
Asuinpaikka: Tampere
« Vastaus #143 : 24.Syyskuu 2013, 13:29 »

Vaikka orgaaninen luonnainekemia onkin omaa alaani, tää menee nyt osittain enemmän kasvifysiologian ja -biokemian luentojen muistikuvin ja wikipediasta kertaamisen voimin... Yleisesti se menee kutakuinkin näin:

Lehdissä on viherhiukkasia, jokta tuottavat sokeria auringonvalon avulla, sokeri muutetaan edelleen helpommin käytettävään muotoon lehdissä erilaisilla apuaineilla. Kun tulee syksy, puu imee talteen apuaineet ja "purkaa" vihrhiukaset kierrätettäviksi, jolloin lehdistä tulee näkyviin keltaisia ja oransseja aineita (karotenoideja, ja niiden alaluokkaan uuluvia ksantofylliinejä). Nämä jo alunperin lehdissä olleet aineet siis aiheuttavat keltaisen wei sävyt.

Punaiset värit sen sijaan tulevat antosyaani-nimisistä aineista, jotka muodostuvat lehtien sokereista syksyllä, kun puun tuotantoa ajetaan alas. Antosyaanit ovat siis eräänlaisia ylijäämätuotteita, joita muodostuu, kun kaikkea sokeria ei pystytä hyödyntämään täysin. Valo vaikuttaa tähän reaktioon, ja punaisia lehtiä tuleekin enemmän kirkkaalla säällä. Näin ne lehdet, joista on jo imetty apuaineita enemmän pois, ja jotka saavat enemmän valoa, ovat punaisempia.

Edellinen ala-aste selitys on siis ihan oikea yksinkertaistuksista huolimatta!

Ja  mitä väreihin tulee, niiden pitäisi oleman varsin kestäviä, suora auringonvalo (UV-säteet) toki haalistuttavat niitä ajan kanssa, mutta lakan pitäisi hidastaa sitä laadusta riippuen kohtalaiseti tai paljon.
tallennettu

Spekuloikaa fiktiota!
Sivuja: 1 ... 6 7 [8]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

Risingshadow

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2011, Simple Machines

Valid XHTML 1.0 Transitional