« : 30.Maaliskuu 2010, 09:51 » |
Tänään mennään suunnitelmien mukaan 7 TeV:iin ja kuten tiedämme, siinä hässäkässä syntyvä musta aukko tuhoaa Maapallon pikapuoliin. No, kyllähän tässä tätä jo olikin...  Liveä tuhon keskeltä: http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/EDIT: ilmeisesti joku muukin katselee tuota webcastia, koska se takkuaa vähän väliä. Joka tapauksessa tehojen pitäisi pian nousta 3,5 TeV:iin. EDIT 2: webcast pätkii edelleen, mutta Cernin twitter informeeraa, että törmäyksiä on hetki sitten havaittu 7 TeV:n yhteisteholla (= vastakkaissuuntaiset suihkut @ 3,5 TeV)! Woot woot!
« Viimeksi muokattu: 30.Maaliskuu 2010, 14:32 kirjoittanut tnjrp »
Piru Naiseksi

« Vastaus #1 : 30.Maaliskuu 2010, 12:08 » |
Jos kauhuskenaario Telluksen tuhoavasta keinotekoisesta mustasta aukosta toteutuu, niin kukaan ei ole enää lukemassa tätä viestiä, jota ei sitä paitsi itse asiassa ole silloin enää olemassakaan... Tuhokeskustelu kiihdyttimen tiimoilta on vellonut jo vuosien ajan tiivistyen aina ajankohtiin, jolloin kiihdytintä ollaan käynnistämässä. Oletan kuitenkin, etteivät kaikki kyseisen vempaimen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen kykenevät henkilöt ole suisidaalisia suurudenhulluja, varsinaisia hurmaavan joukkoitsemurhan arkkitehteja. Oletan, että he ovat laskeneet todennäköisyydet riittävän perusteellisesti päätelläkseen, että riski keinotekoisen tuhovoiman vapautumiseen on turvallisen vähäinen. Ilmeisesti mustia aukkoja todella saattaa syntyä suuressa hiukkaskiihdyttimessä mutta ne ovat niin pieniä, etteivät kykene nielaisemaan mitään merkittävää. Tiedämmekö varmasti huomenna?

« Vastaus #2 : 30.Maaliskuu 2010, 12:23 » |
Kaiketi tärkein syy siihen, miksi CERN:ssä ei oleteta Maapallon tuhoutumisriskiä kovin merkittäväksi, on se, että luonnossa tapahtuu jopa voimakkaampia (ultraenergisten kosmisten säteiden ilmakehässä aiheuttamia) törmäyksiä ehtimiseen ja täällä sitä vieläkin ollaan. Täältä voi etsiä lisää argumentteja puolesta ja vastaan: http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_of_particle_collisions_at_the_Large_Hadron_Collider
MaKo
« Vastaus #3 : 30.Maaliskuu 2010, 17:00 » |
Tottahan se tietysti on, että LHC menee sellaiselle fysiikan alueelle, josta ei vielä tiedetä kovin paljoa (teorioita on toki olemassa, mutta ei kokeellisia tuloksia teorioiden varmistamiseksi). Eihän sitä oltaisi muuten rakennettukaan! Totta on myös se, että Maapallollakin tapahtuu (ja on tapahtunut) LHC:tä suurienergisempiä törmäyksiä kosmisten säteiden muodossa, ja koska ne eivät ole vielä synnyttäneet Maapalloa nielaissutta mustaa aukkoa, niin ei siihen taida pystyä LHC:kään.
« Vastaus #4 : 30.Maaliskuu 2010, 19:37 » |
Emmä mustista aukoista ole huolestunut. Sen sijaan kyllä ulottuvuusporttien mahdollisuus häiritsee. Punainen sorkkarauta on onneksi ostettu jo aikoja sitten...
(Okei... Wanha ja huono nörttivitsi...)
(Mistä muuten tuohon LHC:hen on Half-Life -viitteet ylipäätään keksitty? Ei siinä pelissä mun tietääkseni moista laitetta ollut)
Louhikäärme
« Vastaus #5 : 30.Maaliskuu 2010, 20:30 » |

« Vastaus #6 : 22.Huhtikuu 2010, 08:55 » |
LHCb-ilmaisimessa on havaintojen perusteella varmistettu muodostuneen B+-mesoneja. B+ on anti-b-kvarkin ja u-kvarkin muodostama partikkeli: http://lhcb-public.web.cern.ch/lhcb-public/Suomennetussa kirjallisuudessa käytetään usein näistä termejä alas- ja ylöskvarkit. B-mesonien nimitys "beuty particle" on jäänyt alkuperäisestä b-kvarkkien nimeämisehdotuksesta, niiden piti olla beauty-kvarkkeja eikä hieman tylsästi bottom-kvarkkeja.
« Vastaus #7 : 22.Huhtikuu 2010, 20:27 » |
Totta on myös se, että Maapallollakin tapahtuu (ja on tapahtunut) LHC:tä suurienergisempiä törmäyksiä kosmisten säteiden muodossa, ja koska ne eivät ole vielä synnyttäneet Maapalloa nielaissutta mustaa aukkoa, niin ei siihen taida pystyä LHC:kään. Ehkä ollaankin huolestuneita siitä, että kun massallista hiukkasta kiihdytetään yhä vain lähemmäksi valonnopeutta ennen törmäystä, sen massa kasvaa niin suureksi, että se muuttuu mustaksi aukoksi?
Junnupunnu
« Vastaus #8 : 22.Huhtikuu 2010, 22:06 » |
Ehkä ollaankin huolestuneita siitä, että kun massallista hiukkasta kiihdytetään yhä vain lähemmäksi valonnopeutta ennen törmäystä, sen massa kasvaa niin suureksi, että se muuttuu mustaksi aukoksi?  Mustien aukkojen ei pitäisi teoriassakaan syntyä LHC:ssä, sillä energiat törmäysenergiat ovat kuitenkin mitättömän pieniä, vaikka nopeus lähentelee valonnopeutta, kiitos 1.672621637*10^-27 kg:n massan. Jos se kuitenkin jostain syystä muodostuu, niin sen massa on niin pieni, että se häviää saman tien Hawkingin säteilynä, eikä nielaise maapalloa. Teoriassa. Kyllä, olen kylmän tieteellinen ilonpilaaja. //Protonin massa tosiaan, jota käytetään eniten hiukkaskiihdyttimissä.
« Viimeksi muokattu: 23.Huhtikuu 2010, 16:34 kirjoittanut Junnupunnu »

« Vastaus #9 : 23.Huhtikuu 2010, 14:57 » |
Yleisesti vallitsevan (populääri)tieteellisen käsityksen mukaan minäkään, vaikka olenkin melko raamikas miekkonen, en romahtaisi mustaksi aukoksi vaikka karauttasinkin parahultaisen relativistisiin nopeuksiin aika-avaruusaluksellani. Tosin massavaikutukseni olisi kyllä melkoinen kun pyyhältäisin vasemmalta ohitse. Tai oikealta, liikennesäännöistä riippuen.
« Vastaus #10 : 23.Huhtikuu 2010, 18:01 » |
Mutta mullekin lukiossa opetettiin, että massa kasvaa ja mitat lyhenevät kun lähestytään valonnopeutta. Sehän on juuri se, mitä tarvitaan mustan aukon syntymiseen, eiks jee? ... Just ton takia mä olen samaa mieltä eräänkin kouluaikojen proffan tms. kanssa, että "liikemassan" käsitteen keksijä pitäisi hirttää munistaan  Toinen häiritsevä asia on puheet avaruuden käyristymisestä, minkä toki valonnopeudella kulkevalle empiiriset havainnot vahvistavat, mutta silti käsitteessä tuntuu olevan mukana myös jotain omituista sisäänpäin lämpiävää tiedemaailman huumoria. Mutta ilmiöiden käsittelyynhän se on ihan pätevä käsite siinä missä liikemassakin on (oli?)
Shakal

Asuinpaikka: Espoo
« Vastaus #11 : 28.Kesäkuu 2010, 22:16 » |
Viime viikonloppuna insinöörit ajoivat LHC:a ensimmäisen kerran nominaali-intensiteetillään: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_environment/10430234.stm Seitsemän teraelektronivoltin törmäyksiä joutuu vielä kuitenkin odottamaan aikataulun mukaisesti vuoteen 2013.