maanantai

• Tiuku

Sivuja: [1] 2   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Eläimet: Kymmenkätinen  (Luettu 1561 kertaa)
Morinjoc

« : 26.Helmikuu 2007, 12:24 »

Tämä outo, noin metrin korkuinen eläin elää vuoristoissa. Yleisen teorian mukaan kymmenkätiset ovat syntyneet poikkeuksellisen voimakkaan, pieleen mennee loitsun, poikkeuksellisen voimakkaan onnistuneen loitsun, tai villin magian alueen lähistöllä olemisen takia.

Sen ruumis on pallo, josta lähtee -nimen mukaisesti- 10 uloketta. jokaisessa kädessä on 3 sormea, ja kymmenkätinen "syö" pieniä kiviä, jotka se nielee, ja sulattaa niistä mineraalit hiiteen pidemmän ajan kuluessa. Tämä tekee kymmenkätisestä hyvin painavan ja sen nahasta kovan.  Eläin on poikkeuksellisen hyvä hyödyntämään kaikkea pikkutihverää, jota tulee kivien mukana (bakteereja, jäkälää ym). Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että se on melko älyllisesti rajoittunut (vrt. vaikka jokin muurahaiskarhu) ja hidasliikkeinen.

Kuitenkin, tämä olento hengittää ilmaa, ja unenantajan puolustuskeino vaikuttaa siihen jonkin verran (eläin on siis resistantti, ei immuuni).

Hengittämistarpeesta ja painostaan johtuen kymmenkätinen kuolee helposti jos se joutuu veteen.

Hyökkäyskeinona kymmenkätinen yritttää lyödä vihollistaan, mutta mieluummin se joko pakenee tai piiloutuu. Piiloutuessaan kymmenkätinen laittaa kätensä ympärilleen (muistelkaa brasilianpallovyötiäistä) ja on aivan liikkumatta, näyttäen kiveltä.

Paetessaan se käyttäytyy samalla tavalla, mutta työntää itsensä vauhtiin, mikä saa sen vaikuttamaan vierivältä kiveltä. Kun se pysähtyy, se pysyy hetken paikoillaan varmistaakseen että vaara on ohi, ja jatkaa sen jälkeen ruoan etsintää.

Jos kymmenkätinen tippuu alas korkealta se särkyy, mutta ainakaan parin (kenties -kymmenen?) metrin tiputus ei tuota kiviolentoa haittaa.
Kun tämä olento hajoaa, se erittää hajua joka kutsuu muita kymmenkätisiä paikalle korjaamaan rikkoutuneen, tai lisäämään sen osat omaan kehoonsa.

Jotkut kansat keräävät kymmenkätisten sisään jäänyttä malmia hajoittamalla olennon ja kokoomalla kaiken arvokaan talteen. Tosin joillekkin kansoille kymmenkätiset ovat lähes pyhiä, ja niiden tappamisesta seuraa kuolemanrangaistus.
« Viimeksi muokattu: 26.Elokuu 2007, 11:52 kirjoittanut Morinjoc » tallennettu

Rid
Velhoruhtinatar

« Vastaus #1 : 26.Helmikuu 2007, 13:21 »

Tuli vain mieleen, että jos se elää vuoristoissa, eikö se "vyöry" alaspäin pallona? Tai siis yleensähän vuoristoalue on sellaista kaltevahkoa. Vai elääkö tämä jossain ylänkölaaksoissa (vai miten se sanotaan, kuitenkin vuorien "välissä")?

Luettavaa mielelle: Minuutteja Elämästä
Morinjoc

« Vastaus #2 : 26.Helmikuu 2007, 13:25 »

No siis mikäli tarkoitit tuossa pakokohtauksessa niin kyllä, mutta normaalisti liikkuessa ei. Kyllä kymmenellä kädellä pystyy vuoristossa liikkumaan melko sujuvasti Iskee silmää

Louhikäärme

« Vastaus #3 : 26.Helmikuu 2007, 15:48 »

Kivien syöminen vaikuttaa luonnottomalta. Saako niistä muka ravinteita? Ja miten tuo syöminen oikein tapahtuu, jotain todella vahvaa happoako erittämällä? Uskottavampaa olisi tehdä tästä ihan perus kasvinsyöjä.

Toinen ongelma on eläimen aistit. Sillä ei ilmeisesti ole silmiä eikä korvia? Käsissä voisi kai olla jonkinlaiset hajurauhaset, ja olento varmaan pystyisi aistimaan maanpinnan värähdykset, mutta se ei todellakaan kykenisi hahmottamaan toisten eläinten sijaintia kovin tarkasti. Korkealla lentävää petolintua se ei aistisi lainkaan.

Vieriminen puolustuskeinona on vaarallinen, sillä eläin saattaa vieriä alas jyrkänteeltä ja pudota pitkän matkan, mäjähtäen kovaan kallioon. Itseasiassa viekkaat pedot voisivat tahallaan ajaa näitä putoamaan sopiviin loukkoihin ja käydä sitten poimimassa helpon aterian.
Morinjoc

« Vastaus #4 : 26.Helmikuu 2007, 18:44 »

niin, sehän on ihan luonnollista että meillä on olento joka on puoliksi keiju ja puoliksi puu Ajattelin jotakin osmoosiperiaateella toimivaa ruokailua, mutta tuo happo toisi kieltämättä uusia ulottuvuuksia puolustautumiseen

kenties jonkinlainen kaikuluotaus? kuten delfiineillä? tai sitten ruumiissa on niitä silmiä useampi kappale?

Kannattaa katsoa minne kierii, mutta ainakaan parin (kenties -kymmenen?) metrin tiputus ei tuota kiviolentoa haittaa.

Rasimus

« Vastaus #5 : 26.Helmikuu 2007, 19:29 »

Lainaus käyttäjältä: Louhikäärme
Kivien syöminen vaikuttaa luonnottomalta
Lainaus käyttäjältä: Morinjoc

Niin... Itse olen vieläkin sitä mieltä, että luomme fantasiamaailmaa, mutta enemmistö tuntuu aina taipuvan mielipidettäni vastaan  Näyttää kieltä

No joo... Luonnollisempi metodi syödä kiviä olisi ihan vain popsia niitä ja sulattaa niistä mineraalit hiiteen pidemmän ajan kuluessa. Kosketus hapoillakin vie vähän liian paljon aikaa.

Badassingly: You son of the questionable heritage.

Asuinpaikka: Juupajoki (Tampereen yläpuolella)
« Vastaus #6 : 27.Helmikuu 2007, 11:26 »

Kyllähän Artemis Fowleissakin kääpiöt syövät maata ja sulattavat siitä mineraaleja. Minusta olisi ehkä mahdollista jossain määrin jauhaa mössöksi pieniä kiviä muun ravinnon ohessa. Jos emme tekisikään tästä kokonaan kivensyöjää, vaan olennon, joka esimerkiksi jauhaisi hiekkaa ja käyttäisi siitä saatuja mineraaleja panssarin vahvistamiseen?

Lachesis
Kriitikko

Asuinpaikka: Espoo
« Vastaus #7 : 02.Maaliskuu 2007, 12:15 »

Millä tämän otuksen biokemia pelaa? Kivistä saa mineraaleja, mutta kaikki muu uupuu. Yksi vaihtoehto olisi, että eläin olisi poikkeuksellisen hyvä hyödyntämään kaikkea pikkutihverää, jota tulee kivien mukana (bakteereja, jäkälää ym). Silloinkin sen energiansaannin ja -tarpeen pitäisi olla tosi pieni ja sen seurauksena otuksen melko älyllisesti rajoittunut (vrt. vaikka jokin muurahaiskarhu) ja hidasliikkeinen. Periaatteessa pidän kivensyöjän ajatuksesta. Ja varmaan niitä silloin tällöin pudotessa särkyisi, jos älynlahjoja ei kauheasti ole.

Valomuurin tuolla puolen
nopeuden kantamattomissa

Asuinpaikka: Juupajoki (Tampereen yläpuolella)
« Vastaus #8 : 02.Maaliskuu 2007, 14:02 »

Ja niitä voisi saalistaa, kun mineraalit olisivat hyvin keräytyneinä kymmenkätisiin.  Iskee silmää Saisi malmia.

Morinjoc

« Vastaus #9 : 02.Maaliskuu 2007, 15:34 »

Ei kai kivensyöjän mikään supernopea järjen jättiläinen tarvitsekaan olla.
malmia.... "katso, tuolla pyörii yksi!" "joo, se on kultainen" "kimppuun!"

Mitenkäs tälläinen otus lisääntyy ja kuinka usein?

celeblith

« Vastaus #10 : 02.Maaliskuu 2007, 20:32 »

Kiehtova. Jotenkin vierastan noita pyöritä muotoja :), mutta ehkä tämä toimii. Kivien syöminen, hmm, no ehkäpä. Jos mukana olisi sitten niitä bakteeraja ja muuta pientä kasvustoa. Ja eihän näiden tarvitsisi paljoa liikkua ja urheilla, voisivat vaikka naamioitua kiviksi. Pidän ajatuksesta että joskus tarpeeksi kovaan korkealta pudotessaan särkyisivät. Mitä siellä sisällä muuten olisi? Olisiko se niin kuin kivi??

Asuinpaikka: Juupajoki (Tampereen yläpuolella)
« Vastaus #11 : 02.Maaliskuu 2007, 20:37 »

Miten kymmenkätiset lisääntyvät?

Mietin muuten, että voisiko tässä olla alkujaan epäonnistuneesta loitsusta syntynyt laji? Magiastahan emme ole vielä päättäneet, mutta kunhan pohdiskelin.

celeblith

« Vastaus #12 : 02.Maaliskuu 2007, 20:40 »

Epäonnistunut loitsu selittäisi hyvin lajin kummallisuuden ja näin ei tarvitsisi miettiä niin paljon eläimen ruokavalion toimivuutta.
Eldrano

« Vastaus #13 : 10.Maaliskuu 2007, 15:12 »

Vaikuttaa rauhalliselta ja mukavalta sellaiselta: Antakaa minun olla, täytyy löytää lisää ruokaa! lajilta. Hyvä sillä tälläisiä lajeja on sopivaa ripotella tännekkin maailmaan!
Rasimus

« Vastaus #14 : 11.Maaliskuu 2007, 10:39 »

Heh... Nyt kun tuli puheeksi särkyminen, niin oikeastaan tuntuisi ihan ok:lta (ehkä vähän perinteiseltä tosin) jos puhuisimme jonkinsorttisesta elävästä kivestä, joka syö kiviä ja hajoaa kivenlohkareiksi helposti pudotessaan  Näyttää kieltä

Siitä alkaa taas tulla mieleen luonnonhenget ym. Jospa kymmenkätinen olisi jonkinlainen "elementaaliolento" vähän kuin ehdotin kentonkaisia "puuhengiksi"?  Pyörittää silmiään

Badassingly: You son of the questionable heritage.
FreakyMike

Asuinpaikka: Rautjärvi
« Vastaus #15 : 11.Maaliskuu 2007, 16:53 »

Jeps. Ja myös kaikenlaisia "Kivigolemeja" on näkynyt monissa fantasiatarinoissa.

Siksi tällekin voisi kehittää ehkä jonkun magiaan liittyvän taustatarinan, kuten celeblithkin jo ehdotti.
Xariel
****

« Vastaus #16 : 11.Maaliskuu 2007, 17:19 »

Pitäisikö kehitellä kaksi tarinaa, todenmukainen ja mahdollisesti älykkäiden rotujen/rodun keskuudessa vallitseva virheellinen "luulo"?

Vähän niin kuin joku taru?

Asuinpaikka: Juupajoki (Tampereen yläpuolella)
« Vastaus #17 : 12.Maaliskuu 2007, 07:39 »

Ihan hyvinhän se onnistuisi. Se epäonnistunut loitsu oli mun idea. Mur. Sinällään luonnollista selitystä lajille tuskin onnistuttaisiin löytymään, sen verran kummallinen se on, ja asia voitaneen lyödä lukkoon vasta sitten kun magiaa on pohdittu enemmän, eikös?

Xariel
****

« Vastaus #18 : 12.Maaliskuu 2007, 12:17 »

Ei välttämättä magiaa, voisihan se oll ajoku jumal-juttukin.

Sopiihan se.
Morinjoc

« Vastaus #19 : 13.Maaliskuu 2007, 16:17 »

1) Jos kymmenkätinen menee muruiksi, voiko se taas kasaantua kokoon?
2) Jos kymmenkätinen on elementaali, odotan innolla jonkun tekevät omansa ilmalle, tulelle ja vedelle  Hymyilee

Sivuja: [1] 2   Siirry ylös