torstai

• Reta-Rees
  • Windark
  • Tilu

Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Häiriötöntä kirjoittamista  (Luettu 517 kertaa)
Echramath

« : 30.Joulukuu 2010, 01:33 »

Mietin, kuuluisiko tämä metakeskusteluna peräti Turinatupaan, mutta samapa tuo, kai nyt kaikki seuraavat noita "tuoreimmat viestit"-linkkejä ja itsehän en varsinaisesti edes harrasta fiktion kirjoittamista vaan pikemmin fiktiosta kirjoittamista, ja aihepiiri alkoi kiinnostaa.

Nykyajan tietokoneissa on – käyttäjästä riippuen – veppiselain, multimediaa, clutteria täynnään oleva tray, jos pääsee käsiksi pikaviestimiin, sähköpostiin ja rss-lukijaan ja vieläpä terminaali, jossa on ircissä käydään mielenkiintoisia keskusteluja ja mitä hupsuimpia linkkejä suorastaan tulvii kanavilla. Mielenkiintoista, mutta miten saada mitään aikaan.

Yksi lähestymistapa tähän ovat nyt ilmestyneet softat, joita – lainatakseni erään nettisivuja – voidaan kuvailla full screen distraction free writing environment – teksturi, jossa käsiteltävä teksti möllöttää keskellä ruutua, koko ruudun tilassa. Usein myös käyttöliittymä on pelkistetty, niistä puuttuu esimerkiksi suunnattomasti itseäni ärsyttävä kannanotto taittoon, joka varsinaisissa toimistosoftissa käy päälle. Haluan ottaa kantaa korkeintaan tekstin loogiseen rakenteeseen. (Markdown voisi tulla kyseeseen, se on simppeli formaatti, jossa kuitenkin saa aikaan korostuksia kuten boldin ja italicin)

Omenakoneisiin hurahtanut toverini esitteli Ommwriterin, joka tämän lisäksi tarjoilee kaikenlaisia värejä, ambientluirutusta ja vieläpä kaupan päälle ... kirjoituskoneen ääniä. Hipsterien vouhotusta! Osaan nyt toki itsekin soittaa ambienttia ja "harmi kyllä" tämän näppiksen mekaanisten kytkinten nakutus jättää ne kuitenkin alleen. (noita kirjoituskoneääni on kyllä muissakin softissa)

Darkroom toimii Windows-ympäristössä (nimi tarkoittanee pimiötä eikä sellaista darkroomia joita on tietynlaisissa anniskeluravintoloissa, tehän tiedätte ja jos ette tiedä, menkää tutkimaan kirjaston hyllyjä kohdasta 85.32 KÖN) ja JDarkRoom missä tahansa, missä voi käyttää Javaa. Koska kyseessä on kuitenkin suljettu ohjelmisto, asensin kuitenkin GPL-lisenssillä julkaistun Focuswriterin josta myös on versioita vähän kaikille järjestelmille (mukaan lukien OS/2, whiskey tango foxtrot).

Mitäpä tuumitte, voisiko näistä olla teille iloa? Sellaisia ongelmiahan nämä eivät poista, että jos tarvitsee tarkistaa jotain esimerkiksi Wikipediasta – tai mikä kammottavin vaihtoehto, Tvtropesista – saattaa silti harhautua lukemaan jotain täysin asiaan liittymätöntä.

What, are you a slubberdegullion? Are you a bashi-bazouk or something? Who the hell do you think I am? I'm the goddamn Haddock.
Jasca

« Vastaus #1 : 30.Joulukuu 2010, 09:48 »

Tuo FocusWriter vaikutti kyllä mielenkiintoiselta ja simppeliltä ratkaisulta. En saanut kyllä OpenOfficen tarjoamaa suomen kielen oikolukua toimimaan, mutta se nyt on pieni ongelma.
MaKo
Velhoruhtinas

Asuinpaikka: Oulu
« Vastaus #2 : 30.Joulukuu 2010, 10:19 »

Vuoden 2009 nanoa kirjoittaessani kokeilin jotain tuollaisia softia (en muista, mitä), mutta se ei oikein vaikuttanut mun jutulta. Mulle häiriötön kirjoittaminen on lähinnä sitä, että saa tarpeeksi rauhallisuutta ympärille, jotta pääsee keskittymään kunnolla. Sen jälkeen selaimella tarkastetaan vain faktoja :)

Echramath

« Vastaus #3 : 30.Joulukuu 2010, 23:42 »

Noistahan tulee mieleen se, että muutama kirjoittaja, meille tutuimpana varmaan GRRM, jatkaa edelleen Wordstarin (KIITOS 1978-1992)  DOS-version käyttöä, osin tottumuksesta, osin juuri samoista syistä, joista tässä säikeessä mainitut ohjelmat on kehitetty.

Sivuja: [1]   Siirry ylös