sunnuntai

Suokki 29.6.2013Elthadora4 vastaustaklo 23:04
Valkeiden ruusujen puutarhaFates3 vastaustaklo 22:34
Runo suoraan sydämestä: VirvoitusFates4 vastaustaklo 22:30
Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Kesäprojekti 2012: Lachesiksen teksti  (Luettu 348 kertaa)
Lachesis
Kriitikko

Asuinpaikka: Espoo
« : 11.Heinäkuu 2012, 18:05 »

Pesä

Oli satanut, ja kuivaa puuta oli vaikea löytää. Möyrin kömpelösti metsänpohjalla ja poimin risuja kantamuksen toisensa jälkeen. Pieniä risuja, isoja risuja, silloin tällöin kunnon karahka, jonka raahasin vaivalloisesti rakennelman laitamille. Oli niin vaikea arvioida, paljonko olisi tarpeeksi. Voimani alkoivat olla lopussa. Olkavarsia särki ja minun oli vähän väliä pakko pysähtyä huohottamaan uupuneesti aukion laitamille, märän lehvästön suojaan. Olisin halunnut sulkea silmäni. Niitäkin särki, oli särkenyt jo eilisestä lähtien, ja pelkäsin että toisesta oli menossa näkö. Matkalla olin törmännyt jo yhteen kallionlohkareeseen ja arvioinut etäisyyden väärin tavoittelemalleni oksalle. Pudotus oli luultavasti taittanut jonkin pienen tarsaaliluun, jäytävästä kivusta päätellen. Arvelin, että minulla olisi vielä riittävästi aikaa, mutta mistä sen koskaan saattoi tietää?

Kohottauduin ähkäisten pystyyn. Olin laatinut isommista puunkappaleista kehän, jonka sisään olin kasannut pohjaksi röykkiöittäin märkiä risuja. Nyt olisi huolellisesti pinottava kuivempia puita tukevaksi ristikkorakenteeksi, joka kestäisi oman painoni. Se oli viikkojen myötä huvennut hauraaksi aavistukseksi entisestä, mutta keko vaatisi silti monia tarkistuksia ja varmistuksia, jotta onnistuisin tässä viimeisessä ponnistuksessani. Äkkiä viiltävä kipu raastoi sisuksiani. Silmissäni musteni ja jalkaniveleni koukistuivat vaistomaisesti. Tupsahdin pehmeälle mahalleni kosteiden lehtien päälle ja päästin pienen, hätääntyneen äänen. Tuska paheni kauheana aaltona, joka huipentui niin korkeaan lakipisteeseen, että pelkäsin sydämeni tykkänään pysähtyvän. Auoin suutani, mutta hengityksenikin tuntui salpautuvan. Vähitellen kouristus hellitti ja raotin varovasti silmiäni. Näinkö sen olisi tarkoitus alkaa? Kohotin katseeni ja vilkaisin metsäaukion laitaa kultaavia auringonsäteitä. Niissä oli jo selvästi havaittava punainen vivahde. Niinkö vähän aikaa minulla olikin?

Nilkutin epätoivon antamin voimin syvemmälle metsään ja löysin kaatuneen havupuun alta kuin ihmeen kaupalla pienen ryteikön, joka oli säästynyt sateelta. Hyvää, kuivaa puunsälettä ja pidempiä oksia oli yllin kyllin, ja atavistinen tyytyväisyys väreili rinnassani, kun kasasin sydän pamppaillen lisää korkeutta rakennelmaani. Kouristava kipu iski minuun vielä kahdesti urakan aikana, ja mielestäni kohtaukset tulivat nyt tiheämmin. Kolmannen jälkeen tunsin, kuinka jalkojani pitkin valui jotakin lämmintä ja tahmeaa, ja ymmärsin että keon oli yksinkertaisesti nyt oltava valmis; en mitenkään pystyisi enää yhteenkään hakumatkaan.

Hengähdin hetken kekoni juurella ja siistin itseäni. Suurin osa väreistäni oli jo himmennyt, vain rintapuolella, kyljissä ja selässä oli enää hehkua jäljellä. Mutta millaista! Se oli kirkastunut päivä päivältä muun ruumiini heiketessä. Melkein saatoin nähdä hohtavani omaa valoani kilpaa laskevan auringon säteiden kanssa. Tunsin vihlaisun oikeassa olassani ja huomasin harmikseni, että puuta kantaessani olin murtanut siitäkin jonkin luun. Niin vahva kuin olinkin ollut kaikki pitkän elämäni vuodet, nyt voimavarani olivat huvenneet, tukirankani ohentunut ja elinvoimani kanavoitunut tätä katoavaa ruumistani suurempaa tarkoitusta varten. Huokaisin syvään; en pystynyt päättämään, olisinko harmissani menetyksistäni vai ylpeä siitä, mitä kohta väistämättä tapahtuisi. Kumpikaan ei ollut minusta riippuvaista eikä minun päätettävissäni.

Aloin vaivalloisesti kavuta rakentamani keon huipulle. Hirveä kipu väänsi nyt jatkuvasti mahaani ja pakotti tahtomattani suustani käheitä parkaisuja. Entisestä solakasta olemuksestani ja sulavasta liikkumisestani ei ollut enää mitään jäljellä, ja useammin kuin kerran pelkäsin sortavani koko työläästi kokoamani kasan kömpelyyksissäni. Kun pääsin huipulle, viimeinen päivänvalon pilkahdus oli kadonnut puunlatvojen taakse. Tunsin hetkellistä riemua ajoitukseni osuvuudesta; juuri tällä hetkellä, juuri näin tämän oli varmasti tarkoitus mennä. Sitten kaikki ajatukset murenivat raastavan, ytimiä repivän kivun alle, kun ryhdyin toden teolla töihin. Supistukset kiersivät ja väänsivät kärsinyttä ruumistani niin tiheästi, että ehdin hädin tuskin vetää henkeä välillä, ja polttavaa nestettä valui sisältäni noroina pitkin kaikkein kuivimpia risutukkoja ja tuohikäppyröitä, joita olin alleni pinonnut. Sen sijaan, että se olisi pilannut mahdollisuuteni, tiesin nesteen altistavan puuta palamiselle, höyrystyvän aromaattisina kiehkuroina, jotka helpottaisivat tehtävääni. Kynsin silmittömässä tuskassa mahaani suojelevaa sileää peitettä ja revin nahkaani riekaleiksi yrittäessäni pakottaa ulos sen, jota olin niin huolella itsessäni kasvattanut.

Viimein olin valmis, runneltu ruumiini tyhjentynyt. Läähätin suu auki ja kohensin asentoani, etsien edes pientä mukavuutta näinä viimeisinä hetkinäni. Äänekäs valitukseni oli houkutellut aukion laitaan villieläimiä, joiden silmien näin kiiluvan vihreinä ja keltaisina pimeydessä. Ne toivoivat minusta saalista, mutta pettyisivät. Viisaimmat niistä kukaties ehtisivät vielä paeta, jos pitäisivät kiirettä. Kokosin voimani ja rääkäisin kimeästi samalla kun nyhdin kyljestäni ensimmäisen tukon sulkia. Hytinä kävi lävitseni tämän hävyttömän turmeluksen edessä. Sulkani olivat pyhimpäni, joita olin pitkinä vuosisatoina varjellut niin metsästäjien ahneudelta kuin luonnonvoimien rajuudeltakin. Ravistelin päätäni ja annoin tukon varista kokon puurakenteiden lomaan. Seuraava nokallinen sattui vähemmän, ja sitä seuraava tuskin edes tuntui. Lämpö ja tunto hiipuivat yhtä aikaa sammuvasta ruumiistani, mikä oli kaiketi jonkinlainen siunaus. Ainakaan en tuntisi enää enempää kipua täyttäessäni lopullisen kohtaloni.

Pudotessaan sulat leimahtivat punakultaisina kuin tuliset kielet, ja sytyttivät mennessään pienimpiä risuja ja oksia. Jatkoin sulkien nyppimistä, kääntelin päätäni ja kurottelin niin pitkälle selkääni kuin vain yletin, jänteiden ja nikamien rusahtelusta huolimatta. Jokaisen sulkatukon pudotessa annoin ääneni soida kirkkaasti metsän yllä, uhmakkaana ja riemullisena lauluna, kultaiset sävelet pimeyttä pirstoen. Kokko syttyi hulmahtaen ja liekkien rätinä säesti pian huutojani. Viimeiseksi, aivan viimeiseksi säästin hohtavanvalkoiset rintahöyheneni, jotka painelin hellästi munan alle sinne, missä se lepäsi verentahrimien jalkojeni lomassa. Kuinka kauniisti ne roihahtivatkaan! Asetuin suojelevasti munan kiiltävän, mustan kyljen viereen ja painoin pääni kuorta vasten. Annoin katseeni kiertää sanoinkuvaamattoman kauniissa leimussa, joka kohosi kokon pohjasta alkaen ja häilyi korkealla puunlatvojen yläpuolella. Haurastuneen ruumiini viimeisillä ponnistuksilla olin saanut aikaan loimottavan rovion, joka loistokkuudessaan valaisi koko yötaivaan. Vain vaivoin enää erotin, kuinka metsästä ympäriltäni kuului hätääntynyttä ulvontaa ja haukahtelua, kun eläimet pakenivat palorintaman edellä. Pikemminkin tunsin kuin näin, kuinka satavuotiset puunrungot liekehtivät yössä, pensasto roihusi ja kipinät kohisivat nousevissa ilmavirtauksissa, kun säteittäinen tuho raivasi tietään pesäkokostani ulospäin.  Pysyttelin vakaasti munan ympärille käpertyneenä, kun kynityt siipeni lopulta alkoivat savuta, jalkani käpristyivät ja hiiltyivät ja silmämunani sulivat puroiksi poskilleni.

Liekit laantuivat aamua kohti hiillokseksi. Hiilten himmentyessä ja sammuessa vedin minäkin viimeisen henkäykseni.

Ensimmäiseksi näin valon. Hämäryyden keskellä loisti himmeä piste, joka kutsui minua vastaanpanemattomalla voimalla. Kohotin päätäni ja se osui jotakin vasten. Janosin valoa, halusin sitä kohti, ja puskin päälläni uudelleen, kerta toisensa jälkeen, kunnes jotakin murtui. Riemuissani voitostani työnsin pääni aukosta ja kohotin sen korkeammalle, lähemmäs, aina valoa kohti. Suljettujen silmäluomienikin läpi saatoin erottaa, että elämä ja kauneus säteilivät siitä. Sitten avasin siipeni levälleen ja mursin viimeisetkin munankuoren rippeet ympäriltäni. Nostin palavat silmäni ylös kohti aurinkoa.

Valomuurin tuolla puolen
nopeuden kantamattomissa
punnort

« Vastaus #1 : 12.Heinäkuu 2012, 11:46 »

Tekstistä paistoi läpi, että se oli kokeneen ja pystyvän kirjoittajan jälkeä. Kuvailtiin yksityiskohtia, ja juoni eteni siinä sivussa kuin itsestään.

Kirjoittajan valintoja rajasi se, että kerrottiin Fenix-linnun tarinaa, mutta tarina olisi ollut vieläkin vahvempi, jos sille, miksi tuli oli tarpeen, oltaisiin pystytty keksimään joku (pseudo)tieteellinen selitys.
Tapsa

« Vastaus #2 : 13.Heinäkuu 2012, 12:13 »

Tarina on ennen kaikkea ammattimaisen tuntuinen. Pesän rakentamisen kuvaus tuntuu siltä, että olet joko tutkinut lähdeteoksia tai piileskellyt pusikossa kuusi tuntia kiikarien kanssa tähystämässä, miten linnut luonnossa rakentavat pesää, ja tehnyt tarkkoja muistiinpanoja. Ja "atavistinen" piti ihan googlata.

Tekstiä määrittä mysteeri: alussa ei tehdä mitenkään selväksi, kuka kertojanääni oikein on, ja loppunovellin aikana tarjotaan vihjeitä, jotka lukija yhdistää itse kokonaiskuvaksi. Erikoiskiitos tästä vihjeiden sijoittelusta: ne on järjestetty taidokkaasti niin, että aluksi lukija alkaa epäillä kertojan olevan jokin metsäneläin ihmisen sijaan, sitten paljastetaan sen olevan sulitettu eli luultavasti lintu. Feeniksiä aloin epäillä, kun puhuttiin polttavasta nesteestä.

Oli myös mielenkiintoista, miten älykäs feeniks oli. Se esitetään yleensä uljaana otuksena, jota ihmetellään ulkopuolelta, mutta harvoin katsotaan sen mielen sisään. Tämä näkökulma myös oli toteutettu niin kuin pitääkin: kaikki tekstin tarjoama informaatio oli feeniksin tiedossa ("pääni osui jotakin vasten", eikä "pääni osui munankuoren sisäpintaa vasten").

Tällaisena kolmen liuskan harjoitusprojektinovellina tämä on jotakuinkin täydellinen. Rakentavaa palautetta, vai mitä?

EndlessMoment

Asuinpaikka: Jyväskylä
« Vastaus #3 : 13.Heinäkuu 2012, 13:25 »

Erittäin hienoa ja vivahteikasta tekstiä! Tarina oli kuin pieni ja maagisen kaunis palapeli, koottu pienistä ja yksityiskohtaisita paloista. Ensin lukijalle annetaan kulmapalat, sitten reunapalat, niistä paljastuu vasta se, että kertoja on eläin. Sen jälkeen lukija lähtee kokoamaan palapeliä pala palalta ja vasta, viimeisten palojen kohdalla selviää, mitä palapeli esittää. Tämän paremmin en osaa tätä tarinaa kuvailla.

Suuri kiitos tästä tekstistä!
Velhoruhtinatar

« Vastaus #4 : 15.Heinäkuu 2012, 16:25 »

Hienoa kuvausta. Feeniks on ehkä "helppo" valinta tuolle nimenomaiselle lopetuslauseelle, ja pitkien kappaleiden kanssa tuntui välillä vähän taisteluväsymystä, mutta kyllä kielesi oli tässäkin yhtä ansiokasta kuin aina.

Alkukappaleissa näin linnun sijaan vanhan mummelin rakentamassa itselleen hautapaikkaa, ja omien isovanhempien kuolemaa odotellessa se oli aika sykähdyttävän tuntuinen ajatus. Feeniks tietänee toki syntyvänsä uudelleen, mutta silti senkin kokonrakennusurakkaan syntyi lopullisuuden tuntua.

Until one day, the boundary gives way.
Blackbird

Asuinpaikka: Turku
« Vastaus #5 : 02.Elokuu 2012, 00:31 »

Ihana tarina! Olet selvästikin todella lahjakas kirjoittaja.

Tykkäsin rakentamastasi tunnelmasta. Teksti oli yksityiskohtaista mutta helppo lukuista. Aloin heti elämään päähenkilön mukana. Kannustin häntä jaksamaan eteenpäin, ja tulin surulliseksi kun kuvasit hahmon kipua muutoksen alkaessa. Omaksi harmikseni onnistuin pilaamaan lopun yllätyksen itseltäni lukemalla ensin muiden kommentteja.

Pidin eniten niinkin kauheista ilmaisuista kuin "kynityt siipeni lopulta alkoivat savuta, jalkani käpristyivät ja hiiltyivät ja silmämunani sulivat puroiksi poskilleni". Kaikki hahmon kärsimys oli ymmärrettävää ja saattoi unohtua kun tuloksena oli onnellinen loppu.

Kirjoituksesi on todella kaunista. Tämä on selvästi yksi suosikeistani. Kiitos tästä lukukokemuksesta, nyt tiedän mihin tähdätä harjoitellessani kirjoittamista.

Blackbird singing in the dead of night/ Take these broken wings and learn to fly/ All your life/ You were only waiting for this moment to arise
Tiuku
Velhoruhtinatar

Asuinpaikka: Kuunsillan kartano, T**ku
« Vastaus #6 : 02.Elokuu 2012, 19:08 »

Minäkin taisin pilata yllätyksen itseltäni, kun tulin vilkaisseeksi aikaisemmin jonkun kommenttia. Jäihän jäljelle vielä tekstin kauneus ja älykästä kuvausta, toisin sanoen taattua Lachesista sillä saralla, mutta en itse asiassa tunne pahemmin saaneeni muuta. Varsin paljon taisi siis olla sen hitaasti esiin piirtyvän paljastuksen varassa.

En toki muista lukeneeni koskaan tekstiä tämän olennon omasta näkökulmasta, mutta tarinahan on kaikille silti tuttu. Ihan kiintoisia yksityiskohtia olit sinne kehittänyt (tai mahdollisesti ne ovat jo valmiina tarinoissa, mutta kyseiset ovat menneet minulta ohi), ja päähahmon tuntemukset olivat koskettavia.
Huoleton

« Vastaus #7 : 03.Elokuu 2012, 12:48 »

Alkuun luulin kyseessä olevan jokin nälkäpeli-henkinen juttu, jossa päähenkilö on vaurioitunut tappelussa ja nyt kerää itselleen yöpaikkaa varten suojaa tai jonkinlaista ansaa.

Kaiken kaikkiaan hyvin rakennettu tarina, soljui hyvin. Sai minut hymyilemään ja olemaan ylpeä itsestäni, kun tajusin feeniksjutun ennen kuin nokka mainittiin. On aina mukava luulla tekstiä lukiessaan olevansa todella nokkela. :) Viimeiseen kappaleeseen olisi mielestäni voinut lisätä mahtipontisuutta.
Jaragil

« Vastaus #8 : 11.Elokuu 2012, 16:38 »

Pientä hankaluutta tekstin lukemiseen toi se, että alun maassa tonkiminen toi mieleeni pienen myyrän möyrimässä metsässä, enkä sen jälkeen oikein päässyt eroon mielikuvasta, vaikka olento feenikslinnuksi varsin äkkiä paljastuikin.

Vakaata ja miellyttävää tekstiä joka tapauksessa. Olin ehkä hitusen pettynyt tekstin idean yksinkertaisuudesta, koska sinulta yleensä näkee hyvin eksoottisiakin juonenkäänteitä, mutta tässä toisaalta paistoi läpi taitosi yksityiskohtien ja tunnelman kuvaamisessa. Märkä metsä maalautui syvin värein eteeni vain muutamalla sanalla, ja kun linnun luita alkoi napsua, suorastaan irvistin myötätuskasta. Pidin siitä, miten feeniksikin tuotiin juuri ennen kuolemaa niin sanotusti maan tasalle. Se oli vain yksi kurja olento yrittämässä suorittaa tätä viimeistä tehtäväänsä. Älykäs ja omalla tavallaan varmastikin varma omasta jälleensyntymästään, mutta lähestyvän kuoleman ja sen mukanaan tuoman kaihomielen pystyi silti aistimaan. Saman, yhteneväisen minäkäsityksen äkillinen siirtyminen munan sisälle toimi myös juuri niin kuin sen pitikin.

Kokonaisuus ei ihan yllä parhaimpaan tasoosi, mutta projektitekstinä siitä huolimatta erittäin hyvä.

But the raven, sitting lonely on the placid bust, spoke only
That one word, as if his soul in that one word he did outpour.
 - Edgar Allan Poe: The Raven
Sivuja: [1]   Siirry ylös