Univieraiden kivi

@ Victoria Hanley
Univieraiden kivi - Victoria Hanley 6.42   87

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Lauri Vennonen. Kannen kuva: Emma Chichester Clark. Sidottu.

Colorado Blue Spruce -ehdokas 2003, New York Public Library Book for the Teen Age 2003, Colorado Book Award -ehdokas 2002, Calderdale Children's Book of the Year 2003 -ehdokas, Red House Book Award List 2003, International Reading Association Young Adults' Choices selection 2004.

Sliviian maassa, lordi Indolin kylpylässä, työskentelee hierojana orjatyttö Maeve, joka pystyy kosketuksensa avulla lukemaan asiakkaidensa suurimmatkin salaisuudet. Eräänä päivänä kylpylään saapuu vieraaksi pelätty lordi Morlen, joka huomaa Maeven epätavalliset kyvyt ja ostaa Maeven itselleen.

Maeven äiti kertoo tyttärelleen, että tämä on isänsä puolelta sukua Univieraille, jotka pystyvät parantamaan sairaita vierailemalla heidän unissaan. Maeven on löydettävä Univieraiden kivi, muinainen perhekalleus, ja matkattava sen kanssa meren taakse etsimään isäänsä, joka pakeni lordi Morlenia ennen Maeven syntymää.

Meren takana Bellandrassa kuningatar Torina vie tyttärensä Saraveldan Parantajien linnaan, jossa Sarasta on tarkoitus kouluttaa parantaja ikiaikaisten oppien mukaan. Linnassa Sara tutustuu Dorjaniin, jota piinaavat oudot unet kultatukkaisesta tytöstä, jolla on hohtava kivi kaulansa ympärillä. Parantajien linnassa on myös sulavakäytöksinen Bern, joka vie Saran katsomaan linnan viimeistä helmijoutsenta, tarunhohteista lintua, jonka läsnäolosta parantajat ovat vuosisatojen ajan saaneet voimansa.

Mutta varjokuningas kasvattaa valtaansa koko ajan ja etsii uusia sieluja palvelijoikseen. Löytävätkö Sara ja Dorjan ajoissa Dorjanin unien tytön ja Univieraiden kiven?



Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu heinäkuu 15, 2006 (Tammi)
Alkuperäinen nimi The Healer's Keep
Tietoja muokattu elokuu 15, 2017

Bellandra

Sarja sisältää 2 teosta.

Sarjalle ei ole virallista suomenkielistä nimeä. Kolmatta kirjaa The Light of the Oracle (2004) ei suomennettu.

Bellandran kristalli 7.78   74
Univieraiden kivi 6.42   87

Kirja-arviot & arvosanat

Iiduliinu
Arvosanat 34
Kirja-arviot 2
Viestit 0
huhtikuu 6, 2008
8 / 10

Univieraiden kivi melko pettymys, kun on lukenut Bellandran kristallin, jolle kirja on itsenäinen jatko-osa. Univieraiden kivi keskittyy liiaksi taikuuteen ja ihmisten henkilökohtaisiin "voimiin", seikkailunhalun ja pakon edessä tehtävien onnistumisten sijaan. Vanhan kirjan ihanat henkilöt on väännetty omituisiksi ja uudet ovat latteita. Juoni on kuintenkin hyvää Hanley-tyyliä.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
maaliskuu 28, 2007
4 / 10

Univieraiden kivi oli pettymys. Bellandran kristallin seuraajana odotin siltä vähintään samanlaista tasoa, mutta valitettavasti Hanleyn taso romahti alaspäin tässä kirjassa. Kirjan alku oli hyvä, tosin kovin kliseinen ja tuttuja asioita pyöriteltiin. Kirjan loppukaan ei noussut siitä notkosta johon se ensimmäiseltä luvulta lähtien vajosi. Kirjassa ei juuri ollut mitään mielenkiintoista ja kyllästyin kirjaan puolivälissä mutta kahlasin sen silti lävitse. Sliivia muistutti paljonkin jonkinlaista feodaalisen Japani/Kiinan ja Rooman keisarikunnan yhdistelmää. Parantajien linna oli kliseinen sisäoppilaitos jonka koko henkilökunta oli aika tyhmää tai enemmän tai vähemmän dementoitunutta. Kirjan loppu lörähti täysin kun Univieraat saivat kyvyn teleportata itseään. Lordi Morlen jäi kliseiseksi hahmoksi ja muutenkin kirjassa pyöri kamalasti kliseitä. Suosittelen kirjaa jos muuta hyvää luettavaa ei löydy. Ja kannattaa lukea Bellandran kristalli ennen tätä niin huomaa tason notkahduksen. Arvosana: 5.

Dyn
Arvosanat 542
Kirja-arviot 51
Viestit 4081
helmikuu 6, 2007
2 / 10

"Univieraiden kivi" on tyttöfantsun ystävien kirja, jossa suurimmaksi ongelmaksi muodostuu se, että lukijaa pidetään jokseenkin tyhmänä. Kaikki, viimeistäkin yksityiskohtaa myöten, tuodaan esiin syvällisten pohdiskelujen ja lukuisten näkökulmahenkilön vaihdosten kautta. Kirjan lopputulos ei ole muuta kuin ennalta-arvattava. Tietyllä tavalla maailmassa on jotain omaakin, mikä ei tee teoksesta aivan ö-tason kirjaa. Kuitenkaan tuskin muille kuin alakouluikäiselle, juuri fantasiaan hurahtaneille tytöille kirja ei tarjoa ihmeempiä elämyksiä. Ja heitäkin kohtaan teos saattaa osoittaa jonkinlaista halveksuntaa helppoudellaan. Seikkailuhenkisyydestä kohtuullista plussaa.

Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Jawa_Kaapissa
Jawa_Kaapissa
Arvosanat 164
Kirja-arviot 6
Viestit 6
joulukuu 12, 2019
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Micaela
Micaela
Arvosanat 78
Kirja-arviot 3
Viestit 0
marraskuu 21, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Lyra
Lyra
Arvosanat 57
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 4, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Mimla
Mimla
Arvosanat 46
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 17, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Lyffe
Lyffe
Arvosanat 96
Kirja-arviot 3
Viestit 2
lokakuu 11, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Telena Starkos
Telena Starkos
Arvosanat 476
Kirja-arviot 0
Viestit 4
syyskuu 10, 2014
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle