Kirjasto Terry Pratchett Keskiyö ylläni

(uniikkeja osumia)
14 kertaa

Julkaisupäivä elokuu 11, 2011
Muokannut Jussi 24.11.2011

Kustantanut Karisto. Teoksen alkuperäinen nimi on I Shall Wear Midnight.

Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Mika Kivimäki. Sidottu.

Andre Norton -palkinto 2010. Mythopoeic-pakintoehdokas 2011 (nuortenkirjat), toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä 2011 (nuortenkirjat).

Huumorifantasian mestarin uusi Kiekkomaailma-nuortenkirja

Tiffany Särkysellä, 16-vuotiaalla noitakokelaalla, on huolia. Hän toimii jo melkein täysin oppineena noitana kotiseudullaan Liitumaalla, mutta viime aikoina ihmisten asenne on muuttunut oudon noitavihamieliseksi. Lisäksi hänen vanha ystävänsä ja melkein poikaystävänsä, paronin poika Roland, on kihlautunut herttuattaren valjun ja vetistelevän tyttären kanssa. Vanhan paronin kuolema käynnistää varsinaisen noitavainon, kun kuolema yritetään sälyttää Tiffanyn syyksi. Selvitäkseen tästä sotkusta Tiffany tarvitsee kaikki noitataitonsa, erityisesti kykynsä nähdä ensivaikutelmien ja muiden luomien harhakuvien läpi.

Romaani näyttää noitakokelas Tiffany Särkysen aikuisuuden kynnyksellä, ensirakkauden ja ennakkoluulojen pyörteissä. Aiemmin Tiffanyn vaiheita on seurattu kirjoissa Vapaat pikkumiehet, Tähtihattu ja Talventakoja. Keskiyö ylläni pohtii ensivaikutelman pettävyyttä ja ihmisluonnon taipumusta kiihkoiluun ja lauma-ajatteluun, jälleen Pratchettin hilpeän terävään tyyliin.

Muita kirjoja joista saatat pitää
Kristallien valtakunta (Sonja, #1) Yllä meren, alla kiven (Pimeä nousee, #1) Smaragdiatlas (Kirja aikojen alusta, #1) Suuri ajomatka – Onttujen ensimmäinen kirja (Bromeliad-trilogia, #1) Lumottu lukukausi
 Kirja arvosteluja (yhteensä 1 kpl)
- Jussi
20.09.2011

Keskiyö ylläni on upea kirja, kevyesti viiden tähden arvoinen. Tiffanyn tarina sai arvoisensa päätöksen. Eniten teoksessa yllätti erään vanhan tutun hahmon paluu. En kuitenkaan osaa sanoa, onko tämä paras Tiffany-romaani. Pidin kovasti Tähtihatusta ja Talventakojasta, joiden lukemisesta on jo useampi vuosi.

Tarina oli sisällöltään edellisiä osia aikuisempi, päähenkilökin oli kirjan lopussa jo 16-vuotias. Jos pitää Kiekkomaailmasta mutta ei ole viitsinyt tarttua sarjan nuorille suunnattuihin osiin, suosittelen mielenmuutosta. Keskiyö ylläni voitti ansaitusti Andre Norton -palkinnon.
Tykkää
  (+3 tykkäsi tästä)