Paul McEuen: Spiraali

Bazar 2012 - Risingin tietokannassa

Bazar-kustantamon julkaisema Spiraali on teknotrilleri ja Paul McEuen esikoisteos. Kirjan kirjoittamiseen kului seitsemän vuotta, ja ennen julkaisuun asti päätymistä kirjasta oli tehty viisitoista eri versiota. Spiraali on ilmestynyt seitsemässätoista maassa ja siitä suunnitellaan elokuvaa.

Kirja alkaa kuvauksella sotalaivasta Tyynellä valtamerellä vuonna 1946. Laivan miehistö on karanteenissa outojen oireiden takia: heillä on hallusinaatioita, vainoharhaisuutta ja outoa spiraalin muotoista kasvustoa suussaan. Kemiallisten ja biologisten aseiden kanssa tekemisissä ollut Liam Connor kutsutaan arvioimaan laivan tartuntaa. Hän saa kuulla eräältä japanilaiselta, että kyseessä on tuomiopäivän ase: tauti, johon ei ole parannuskeinoa. Amerikkalaiset päättävät tuhota tartunnan saaneet ja heidän laivansa ydinpommilla.

Yli kuusikymmentä vuotta myöhemmin Connor on Nobel-palkittu professori arvostetussa Cornellin yliopistossa. Eräänä päivänä hän hyppää alas kampuksen sillalta. Poliisi tulkitsee tapauksen itsemurhaksi, mutta Connerin lapsenlapsi Maggie ja kollega Jake Sterling eivät sitä usko. Ainoat vihjeet tapahtumien selvittämiseksi ovatkin Connorilta jälkeen jääneet sekavat muistiinpanot.

Kokonaisuutena kirja on esimerkki siitä, miten valtavirtakirjallisuus alkaa lähentyä scifiä. Toki kirjan keksinnöt supertaudeista ja nanotekniikasta ovat korkealentoisia, mutta silti sellaisia, joita voi pitää uskottavina käyttämättä paljoa mielikuvitusta.

Monet vastaavat trillerit ovat yleensä todella pelkistettyjä; usein jopa niin pitkälle, että ne muistuttavat rakenteeltaan enemmän käsikirjoituksia kuin kirjoja. Spiraali on kuitenkin siinä suhteessa erilainen, että se pysähtyy maalailemaan lukijalle kuvaa paikoista ja yksityiskohdista. Kirjailija on tuonut tarinaan mukaan paljon asioita elämästään: McEuen itse on fysiikan professori Cornellin yliopistossa.

Tyylillisesti Spiraali on varsin lähellä Risto Isomäen tuotantoa. Paul McEuen on älykäs kirjoittaja, ja hän on punonut kirjaan mielenkiintoisia faktoja alaltaan. Ilmaisu on paikoitellen varsin tiivistä, ja yhden tai kahden sanan mittaiset lauseet saattavat puuduttaa lukijaa.

Kaiken kaikkiaan kirja oli toimivaa valtavirtakirjallisuutta. On sääli, etteivät suomalaiset kirjakauppaketjut näytä juurikaan ottaneen Bazarin kirjoja valikoimiinsa.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).
Paikalla 2 jäsentä ja 51 vierailijaa
Pisania, Freyja
Uusin jäsen: Juho Saari
Jäseniä yhteensä: 8769