Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita
toim. Tuomas Saloranta

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry 2012 - Risingin tietokannassa

Uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion kirjoittajaryhmä URS on koonnut uuteen antologiaansa perinteisen avaruusscifin hengessä kirjoitettuja tarinoita. Näissä teksteissä seikkaillaan vierailla planeetoilla, mitataan tähteinvälisiä etäisyyksiä ja törmätään ennen tuntemattomiin sivilisaatioihin. Siis scifiä suoraan scifin ytimestä!

URSin kustantajana toimii tällä kertaa Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien seura Stk ry. Antologia sisältää kymmenen kotimaisten kirjoittajien novellia, joista osaa venyy pitkiksikin. Juuri yli 300-sivuinen antologia onkin aika lukupakkaus, jonka parissa viivähtää tovi jos toinenkin, varsinkin jos on tottunut pitämään novellien välissä hiukan taukoa.

Tekstit ovat kautta linjan hyvätasoisia, vaikka tyylilaji ja genre sallivatkin tarinankerronnan keskittyä enemmän viihdyttävyyteen kuin vakavan asian välittämiseen. Muutama turhan simppeliksi jäävä novelli ei pilaa kokonaisuutta liikaa. Nopeatempoisista ja väliin hämmentävänkin äkkinäisistä juonenkäänteistä lukijan on silti syytä pitää, samoin teknologiajargonian viljely on monessa tekstissä kyllä aivan omalla tasollaan - avaruusoopperan hengessä ja sielussa.

IT-alalle koulutettuihin silmiini osui erityisesti antologian aloitusnovelli, Jussi Katajalan Clothanin silmä, jossa ohjelmointivirhe aiheuttaa ikävän lopputuloksen tuhoamalla kokonaisen ekosysteemin ja sen sivilisaation. Näppärästi useaa kertojanäkökulmaa hyödyntävässä tarinassa pohditaan vastuuta ja vastuuttamista.

Tero Niemi ja Anne Salminen palaavat jälleen Nimbuksen ja Talamuksen matkaan novellissa Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen. Tähtitytön ja tekoälyn yhteisestä matkasta halki universumin on julkaistu novellikokoelma Nimbus ja tähdet (Atena 2004) ja yksittäisiä novelleja eri genrelehdissä. Kiehtovaa pariskunnan seikkailuissa ovat uudet ja vieraat planeetat, elettyjen elämien ja aikojen tuntu, ihmiskunnan rappion ja loiston kuvaus, ja matka, joka ei ole vain siirtymistä paikasta A paikkaan B, vaan kokemusperäistä liikehdintää syklistä sykliin.

Jos pidät avaruusscifistä, pidät todennäköisesti myös tästä antologiasta. Genreä tuntemattomalle novellipituus tarjoaa pehmeän laskun avaruusromun, uraanitankojen ja vieraiden tähtijärjestelmien maailmaan. Yleensä tällaisia novelleja julkaistaan lähinnä genrelehdissä, joiden saatavuus voi olla jossain määrin rajoitettua - antologia tarjoaa siis myös tässä mielessä hyvän tutustumisväylän kotimaiseen scifinovellistiikkaan.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).