A. S. Byatt: Pieni musta kirja

Teos 2012 - Risingin tietokannassa

Pieni musta kirja sisältää viisi pientä mustaa tarinaa: novelleja kuolemasta, ihmisen pimeydestä, sivullisuudesta ja voimattomuudesta. A. S. Byatt kirjoittaa riipaisevan terävästi, ja Kersti Juvan suomennos antaa alkuperäiselle tekstille täyden oikeuden. Vähäeleinen kerronta on kouriintuntuvan tehokasta.

Novelleja yhdistävät peribrittiläinen maalaismaisema ja Lontoon kaupunkimiljöö, jossa moderninakin aikana viipyvät muistot maailmansotien pommeista ja teollistumisen noesta. Sota on läsnä monissakin teksteissä: alkuunpanevana syynä tai taustatarinana, yhtä kaikki ihmismielen rikkojana.

Kaksi nuorta tyttöä evakuoidaan sota-ajan Lontoosta muiden lasten mukana. He tutustuvat, ystävystyvät - ja päätyvät maaseudulla metsään, jossa he kohtaavat ikiaikaisen pahuuden olennon. Vaikka aikuistuvien tyttöjen elämäntarinat lähtevätkin omille teilleen, kummankin elämään tämä kohtaaminen jättää lähtemättömän jäljen.

Paljon modernimpana aikana nuori naistentautien lääkäri joutuu puimaan kysymyksiä elämän ja kuoleman oikeutuksesta. Kuka saa päättää, kenellä on lupa syntyä, elää ja kuolla? Kolmannessa novellissa vanheneva nainen kokee metamorfoosin ja muuttuu kiveksi - kuvainnollisesti ja käytännössä. Kesken muodonmuutoksen hän pohtii kuoleman luonnetta ja lopullisuutta.

Kirjailija Jack Smollettin tarina ei ole sen iloisempi: menestyneen esikoisromaanin jälkeen hän on päätynyt asumaan asuntovaunussa ja opettamaan luovan kirjoittamisen harrastajille, miten kirjoittaminen ei missään tapauksessa ole terapiaa. Jackin elämä kääntyy päälaelleen, kun hänen kurssilleen osallistuu vanha nainen, joka yllättäen saakin aivan oikeaa kirjallisuutta aikaiseksi. Tekstit käsittelevät mitäpä muutakaan kuin vanhoja menneitä aikoja ja kuolemaa.

Vanhuus ja lähestyvä kuolema ovat teemoina myös viimeisessä novellissa, jossa vanha pariskunta - toinen hullu, toinen vain väsynyt - purkaa auki elettyä elämää. Tiedustelupalvelussa toiminut rouva näkee vakoojia kaikkialla, ja vanha lentäjämies ei saa pommien pelkoa pois mielestään. Tässäkin kysytään: kuka päättää, milloin me täältä lähdemme tai millä tavalla.

Pieni musta kirja on synkkä ja surullinen tapaus, joka jää mietityttämään nuortakin lukijaa pitkäksi aikaa. Tehokkaan vähäeleiset tarinat sisältävät silti myös toivoa: kivinainen löytää kaltaistaan seuraa, ja kaiken henkisen tuskan keskeltä syntyy lapsi, uusi ja tuore ihminen, jota mikään kipu ei ole vielä koskettanut. Tämä kirja opettaa arvostamaan elämää; olemaan kulkematta oman aikansa ohi.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).
Paikalla 26 vierailijaa
Uusin jäsen: Mona
Jäseniä yhteensä: 9663