Liz Williams: Demonien taivas

Like 2013 - Risingin tietokannassa

Demonien taivas on toinen osa Aavekauppiaan tyttären aloittamasta Rikoskomisario Chen -sarjasta. Vaikka molemmat kirjat ovatkin itsenäisiä, sisältää Demonien taivas asioita, jotka lukijan olisi hyvä tietää edellisestä osasta. Yksi tällainen asia on puitteet, joihin kirja sukeltaa. Demonien taivas ei nimittäin ole mitään tavanomaista dekkarikirjallisuutta, johon on ripoteltu päälle hieman yliluonnollisia elementtejä. Päinvastoin kirja on spefiä, jota maustetaan dekkarihenkisellä murhamysteerillä.

Kirjan päähenkilö on rikoskomisario Chenin pari Zhu Irzh. Hän on aloitteleva poliisi Singapore kolmen poliisivoimissa ja kotoisin Helvetistä. Demonipoliisi saa vastuulleen väkivaltainen murhatutkinnan, jonka taustalta löytyy linkkejä yhä suurempaan tapahtumaketjuun. Murhan jäljet johtavat Paugeng-suuryritykseen.

Hahmojen vahvuutena on heidän vaikeaselkoisuutensa. Henkilöistä ei koskaan voi olla täysin varma, mitä he ajavat takaa. Mytologioiden täyttämä maailma on varsin rikas toimintaympäristö, ja Singapore kolme tarjoaa jo itsessään sisältöä tarinaan. Taikuudella toimivat huumeet, nanorobotit ja yliluonnolliset asukkaat vilisevät ja vaikuttavat katukuvassa. Tapahtumaympäristön vetovoimasta osa tulee myös siitä, miten paljon se eroaa vallalla olevasta perinteisestä amerikkalaisesta asetelmasta.

Vailla heikkouksia kirja ei ole. Välillä tuntuu kuin Williams yrittäisi turhankin tiukasti pitää lukijansa selvillä tapahtumista, esimerkiksi henkilöiden kertoessa toisilleen asioita, joita molemmat jo tietävät. Moinen ei kuitenkaan toistu niin usein, että se latistaisi lukukokemusta kovin paljon. Williamsin rikosetsivien toimintatavat eivät ole rauhaisaa vihjeiden miettimistä. Kirjan hahmot pysyvät jatkuvasti liikkeessä, jahtaavat seuraavaa epäiltyä tai etsivät lisää johtolankoja. Vauhti voisi olla myös kirjan vahvuus, mutta tällä kertaa toimintaa olisi voinut katkoa hengähdystaukoihin.

Demonien taivas on toinen sukellus täysin vieraaseen maailmaan. Scifin ja fantasian yhdistelmä aasialaisen kulttuurin kautta tarkasteltuna on varsin viihdyttävä kokonaisuus. Kirja on toimiva jatko-osa Aavekauppiaan tyttärelle, ja sen asetelmissa on suurta potentiaalia. Jos kirjaa pitäisi verrata johonkin, ensimmäiseksi tulisi mieleen synkkä versio Jim Butcherin Dresden Files -sarjasta. Kirja vaatii jonkin verran tarkkaavaisuutta ja avaraa mieltä, mutta samalla se palkitsee lukijansa mieleenpainuvalla tarinallaan.

Keskustele kirjasta Lukusalissa.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).