Richard Morgan: Musta mies

Like 2011 - Risingin tietokannassa

Turun Finnconissa 2011 kunniavieraana olleen Richard Morganin Musta mies on toiminnallinen scifi-kirja, jonka tyyli on samankaltainen kuin Morganilta aikaisemmin käännetty Muuntohiili. Kirjat eivät ole juonellisesti sidoksissa keskenään, mutta niiden voidaan katsoa jakavan saman maailman.

Morganin visiossa Kiinasta on tullut 2100-luvun taloudellinen suurvalta, joka vähät välittää yhteisesti sovituista säännöistä. Yhdysvallat hajonnut kolmeen osaan: fundamentalistiseen Jesuslandiin, progressiiviseen Länsirannikkoon ja Unioniin. Marsissa on siirtokunta ja Maassa mantereelta toiselle pääsee nopeilla sukkuloilla. Maailmaa ei kuitenkaan lähdetä avaamaan tai selittämään tarkemmin, mitä on tapahtunut, vaan suurennuslasin alla on kirjan hahmojen selviytyminen. Näiden hahmojen kautta lukija saa tarinan edetessä pieniä vihjeitä siitä, mitä kirjan maailmassa on tapahtunut.

Kirjan päähenkilö Carl Marsalis on geenimanipuloitu tappokone, Variantti kolmetoista, joka luotiin ratkaisemaan konflikteja. Geeniteknologia on sittemmin hylätty, ja olemassa olevat geenimanipuloidut ovat siirretty joko leireille tai Marssiin, koska nämä eivät sopeudu yhteiskuntaan. Marsalis työskentelee YK:lle jahdaten kaltaisiaan ympäri maailman.

Kirjan pääteemaksi voisi sanoa ulkopuolisuuden. Kirjan päähenkilö on itsensä kaltaisille geenimanipuloiduille petturi, kun taas tavallisille ihmisillä hän on hirviö. Hänet on koulutettu tappajaksi ja tottelemaan vaistojaan. Samaan aikaan hän kuitenkin yrittää taistella näitä vaistoja vastaan, yrittäen tulla enemmän ihmismäiseksi niin toiminnaltaan kuin teoiltaan. Tätä sisäistä kamppailua läpikäydään trillerimäisessä takaa-ajossa, jossa Marsalis joutuu jäljittämään vaarallista sarjamurhaajaa, toista hänenkaltaistaan muunneltua ihmistä.

Väkivalta ja aggressiivisuus ovat Morganin kirjoitustyylin mukaista; ne ovat jatkuvasti läsnä ja varsin lähellä lukijaa. Kuitenkaan niillä ei mässäillä vaan ne esitetään osana maailmaa. Tavallaan tämä tekee väkivallasta huomattavasti pysäyttävämpää. Myöskin seksiä ja kiroilua esiintyy, eikä niin vähääkään.

Jos jotain moitittavaa pitää kirjasta hakea, on mainittava hidas käynnistys. Kirjan alkupuolisko esittää asiansa suoraviivaisesti tarjoten välillä hahmoja, joiden ainoa merkitys tuntuu olevan lukijan informaation lisääminen. Hitaasti kuitenkin luodaan pohjaa kerronnalle, jossa kaasua painetaan tasaisesti lisää. Juonikuvion lähtiessä käyntiin huomaa ettei kirjaa voi helposti laskea käsistään.

Richard Morganin Musta mies on kirja, joka oli varsin kiinnostava lukea – välillä toiminnantäytteinen ja nopeatempoinen, välillä yllättävän koskettava, mutta jatkuvasti ajatuksia herättävä. Kirjan voima syntyy hahmojen uskottavuudesta. Suurin osa hahmoista on kaikkea muuta kuin sympaattisia. Päähahmoa myöten kaikki ajavat omaa asiaansa ja tarkoitusten kohdatessa syntyy konflikteja, joita on kiinnostava seurata. Kirja onnistuu myös nitomaan yhteen erilaisia genrejä.

Mikäli tulevaisuuteen sijoittuva dekkaritarina kiinnostaa ajatuksena, suosittelen Morganin Mustaa miestä.

Keskustele kirjasta Lukusalissa.

Keskustele aiheesta foorumilla (10 vastausta).