Dmitri Gluhovski: Metro 2034

Like 2011 - Risingin tietokannassa

Venäläisen kirjailija ja toimittaja Dmitri Gluhovskin Metro 2034 on jatko-osa vuosi sitten julkaistulle Metro 2033:lle: molemmat ovat kuvauksia elämästä ydintuhon jälkeisessä maailmassa.

Kaksi vuosikymmentä ydinsodan jälkeen ihmiset asuvat Moskovan metroon perustetuissa mikrovaltioissa. Asemat kamppailevat keskenään ruoasta ja sähköstä yrittäen selviytyä uudenlaisessa elämäntilanteessa: maanpintaa asuttavat oudot säteilyn luomat olennot ja metrokin on täynnä vaaroja. Muualla maailmassa ei ole ihmiselämää tai ainakaan heihin ei ole saatu mitään yhteyttä.

Tarinan alkuosa julkaistiin ennen kirjaksi painamista internetissä, ja se saavutti oitis venäläisten keskuudessa suuren suosion. Ensimmäistä kirjaa onkin myyty pelkästään Venäjällä yli 400 000 kappaletta ja kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan. Jatko-osa on sekin pärjännyt kotimaassaan hyvin ollen yksi maansa myydyimmistä kirjoista vuonna 2009.

Aikaisempi osa keskittyi yhden aseman ongelmiin ja kertoi pelastusretkestä, joka vei Artjom-nimisen nuoren kulkemaan halki metroverkoston. Matka oli mielikuvituksellinen: tunneleissa kohdattiin niin natseja kuin mutanttejakin. Korkealentoisuudestaan huolimatta kirja onnistui luomaan maanläheisen tunnelman, jossa päähenkilön selviytymiskamppailu jännitti.

Metro 2034 ottaa huomion keskipisteeksi ensimmäisessä kirjassa sivuosassa olleen Hunterin, taitavan ongelmanratkaisijan ja maanalaisen Moskovan tutkimusmatkaajan. Gluhovski ei lähde toistamaan jo kerrottua tarinaa. Edellisen osan seikkailumatka oudossa ympäristössä on korvattu keskittymällä enemmän ihmisiin ja heidän toimintaansa uudessa yhteiskunnassa. Muutos on tehnyt kirjan kerronnasta hiukan epätasaista.

Metro 2033 tasapainotti maailman esittelyä ja ihmiskunnan selviytymisen pohdiskeluaan jatkuvalla toiminnalla. Matka eteni, maisemat vaihtuivat ja lukijan mielenkiinto pysyi yllä. Mestariteokseksi ensimmäistäkään osaa ei voi sanoa, mutta viihdyttävä se oli. Jatko-osalla ei kuitenkaan ole samalla tavalla tarjottavaa valitsemalleen yhteiskunnalliselle näkökulmalle. Lukija joutuu kahlaamaan suuren määrän toistuvaa pohdintaa metrossa elämisestä. Tarina eksyy helposti filosofisiin mietteisiin ihmisyydestä ja ihmisen roolista uudessa maailmassa. Tätä kerrontaa toivoisi hajotettavan enemmän tapahtumilla, jotka näyttäisivät pohdinnat uudesta näkökulmasta.

Kirja myös sisältää useita mystisiä tapahtumia, joille ei lainkaan tarjota järkevää selitystä. On vaikea sanoa onko kirjailija yrittänyt jättää jotain asioita seuraavan kirjan varalle, vai onko hän yksinkertaisesti halunnut lisätä tarinaan jotain selittämätöntä. Nämä asiat eivät kuitenkaan riko kirjan illuusiota. Kirjan hahmoihin kiinnitetään enemmän huomiota ja ne kasvavatkin kirjan edetessä.

Dmitri Gluhovskin Metro 2034 vaatii lukijaltaan paljon. Edellisosan lukeminen helpottaa maailmaan perehtymistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Kirjaa voi suositella postapokalyptisestä aihepiiristä pitäville, mutta muille kirja saattaa jäädä vieraaksi. Kirja vaatii työtä, jotta tarinasta saisi kaiken irti. Tämä saattaa tuntua vaivalloiselta, mikäli on tottunut kirjoihin, jotka tuovat tarinan eteen lautasella. Paneutumisen kirja kuitenkin palkitsee varsin mielenkiintoisella tarinalla, joka yrittää saada sinut näkemään mysteereiden taakse. Puutteistaan huolimatta Metro 2034 on tutustumisen arvoinen teos.

 

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (7 vastausta).
Paikalla 3 jäsentä ja 68 vierailijaa
valde määttä, Janhunen, Fievre
Uusin jäsen: valde määttä
Jäseniä yhteensä: 9318