Terry Pratchett: Keskiyö ylläni

Karisto 2011 - Risingin tietokannassa

Meillä on aika selkeä näkemys noidista: syyläisiä, käkättäväisiä, luudalla lentäviä vanhuksia, jotka pystyvät halutessaan muuttamaan ihmiset sammakoiksi ja jotka syövät lapsia. Ja kaikki noidathan ovat pahoja?

Terry Pratchettin Keskiyö ylläni -kirja jatkaa Tiffany Särkysen tarinaa. Hän on aiemmin hoidellut haltiakuningattaren, päihittänyt kekomuksen ja suudellut jopa talvea. Nyt hänellä on vastassaan Viekas mies, joka saa ihmiset vainoamaan noitia.

Paroni kuolee vanhuuteen ja jostain syystä eräs hoitaja syyttää Tiffanya tämän kuolemasta. Ihmisten ennakkoluulot noitien pahuudesta saavat lisää vettä myllyyn Viekkaan miehen ansiosta. Tämä olento pystyy sairastuttamaan ihmisten mielen ja kääntämään nämä noitia vastaan. Pratchett on luonut mielenkiintoisella tavalla syyn noitavainolle, jota kirjassa pääsääntöisesti käsitellään.

Hahmot ovat jälleen kerran omaa luokkaansa. Heidät esitellään hyvin, heissä on kaikissa tiettyä syvyyttä vaikka he olisivat pelkästään sivullisia. Nämä kaikki vain kuuluvat sinne missä he ovat ja ei voi oikeastaan kuvitellakaan mitään muuta paikkaa. Nac Mac Feeglet ovat menossa mukana, aiheuttaen kenties enemmän vahinkoa kuin koskaan ennen. Myös vanhoja tuttuja nähdään: kapteeni Porkkana, Muori Säävirkku ja jopa Kuolema. Pratchett on myös onnistunut ripottelemaan kaikenlaisia pieniä tarinoita tähän kirjaan.

En ole vähään aikaan lukenut Pratchettia yhdeltä istumalta alusta loppuun. Keskiyö ylläni ei ollut Pratchettin parhaimpia kirjoja, mutta se sai minut ajattelemaan asioita. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja ihminen on ennen kaikkea laumaeläin. Mutta jos ihminen on vähääkään erilainen, hänet ajetaan laumasta ja kaikkea pahaa tulee tapahtumaan, enemmin tai myöhemmin. Toisaalta syypäänä ei aina ole se erilainen ihminen vaan ihmisten oma ennakkoluulo. Kirjasta muuten huomaa hyvinkin nopeasti, että Pratchett on asunut maalla ja tietää kylän tavat.

Vaikka Pratchett pystyy nykyisin vain sanelemaan teoksensa, hänen huumorinsa loistaa edelleen ja kirja on miellyttävää luettavaa alusta loppuun. Älä ole ennakkoluulojen vanki!

Keskustele Pratchettin kirjoista Lukusalissa.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (124 vastausta).