Rick Riordan: Eksynyt sankari

Otava 2011 - Risingin tietokannassa

Kun Rick Riordanin Percy Jackson -sarjan ensimmäinen osa Salamavaras ilmestyi suomeksi vuonna 2008, kirjoitin siitä muutaman vapaan sanasen Risingin tietokantaan. Lainaan kyseisen pienen arvosteluni pohjustuksen vuoksi kokonaisuudessaan tähän:

”Olin näkevinäni taannoin, että tätä kirjaa/sarjaa uskallettiin verrata Pottereihin jossain. Lähdenpä siitä liikkeelle.
Kirjan perusidea on sinällään aivan loistavasti oivallettu ja hamuilee jo Pottereiden tasoa siinä suhteessa. Suuri ja mahtava Länsi on vain maantieteellisesti lähtöisin Kreikasta jumalineen - kun painopiste siirtyi Roomaan sen jälkeen, jumalatkin siirtyivät loogisesti sinne. Sitten Keski-Eurooppaan & Englantiin, ja lopulta, minnekäs muualle kuin Amerikkaan. Kreikkalaisten (tai tässä tapauksessa 'kreikkalaisten') jumalien luonne toki tiedetään, eikä siis kannata enää ihmetellä USAnkaan ominai-/tuisuuksia, jeh?

Juoni on toki suhteellisen taitavasti rakennettu ja siinä on kutkuttavan toimiviakin solmuja, mutta sen lisäksi myös - ainakin vähän kokeneempaan makuun - hitusen verran arvattavissa olevaa tavaraa. Päähenkilön nuoruus kalastelee tietenkin ennen kaikkea nimenomaan nuorempaa lukijakuntaa, mutta kyseessähän aikoo ilmeisesti olla kunnollinen sarja; päähenkilö siis kasvaa. Hyvällä tuurilla voi tapahtua ainakin jonkinasteinen Potter-ilmiö vielä, eli kirjailija saisi yhä vain paremman otteen aineksistaan (puuttumatta Pottereiden loppupuolen elämänkaareen, sillä siitä ollaan niin montaa mieltä). Tältä kirjailijalta voisi toivoakin kaikenlaista, sen verran taitavasti hän sai ujutettua soppaan erikoisia aineksia mainioksi nuortenkirjaksi asti.

Erityisesti täytyy kunniamainita päähenkilön ns. luki- & tarkkaavuushäiriö. Siinähän tulee aivan loistavasti käsittelyyn tämä nyky-yhteiskunta!”

Aivan Potter-ilmiötä ei nähty, mutta Percy Jackson -sarja kasvoi lopulta viiden osan mittaiseksi, ja Riordanin nimi komeilee sen voimin tietokannan luetuimpien ja myös suosituimpien kirjailijoiden listalla. Arvostelupätkässä mainittua juonen ennalta-arvattavuutta muistelen olleen jonkin verran jokaisessa osassa, loppua kohti tosin vähemmän, mutta silti tavattoman ennakkoluuloton kekseliäisyys sekä mytologia-ainesten hyödyntämisessä että kielenkäytössä pidentävät mielestäni ainutlaatuisesti lukijakunnan ikähaarukkaa kumpaankin suuntaan.

Syy tälle perusteelliselle aiempien kirjojen esittelylle on se, että Eksynyt sankari aloittaa sarjan nimeltä Olympoksen sankarit, joka taas on Percy Jacksonille liki suoraa jatkoa ja kaivannee alkuperäisen sarjan tuntemista. Jo kirjan takakansi kysyykin: missä itse Percy Jackson, puolijumala ja Olympoksen pelastaja, luuraa? Hänen löytymistään odotellessa kolme uutta puolijumalaa – muistinsa menettänyt Jason, omanlaistaan varastelun muotoa harjoittava Piper sekä ”eteläamerikkalaista joulutonttua” muistuttava ylivilkas Leo – aloittaa uuden jumalallisen ongelmavyyhdin ratkomisen. Paluuta tekevä mytologiakin on ”uudempaa”, sillä kreikkalaisten jumalten kaapissa vaikuttaakin piilevän roomalaisia luurankoja.

Eksynyt sankari on liki kaksi kertaa paksumpi kuin alkuperäisen sarjan kirjat. Tämä johtunee pitkälti siitä, että kertojahahmoja on tällä kertaa kolme. Mytologioista löydetään yhä uutta hyödynnettävää, mutta mehevin hyötykäyttö tuntuu selkeästi jäävän seuraavan osan kontolle – alkuperäistä sarjaa leimannut iloittelu mytologisten yksityiskohtien uudelleensijoittelulla ja niistä revityllä huumorilla tuntuu jonkin verran laimenneen. Tässä vaikuttaa olevan osansa myös sillä, että kertojahahmoista Leo muistuttaa eniten Percyä siinä missä kahden muun ristiksi jää tavallaan kypsempi ajatusmaailma. Tällainen kerronnan muutos yhdistettynä Riordanin ensimmäisiä kirjoja vähäisempään ennalta-arvattavuuteen ja aiempaa vanhempaan henkilökaartiin voi nostaa lukijakunnan keski-ikää, mutta minusta jotain keskeistä on myös kadotettu.

Eksynyt sankariantaa kuitenkin paljon kutkuttavia vihjeitä tulevasta ja voi hyvinkin osoittautua vain alkusoitoksi, sillä kysymyshän kuuluu: missä luuraa Percy Jackson?

 

Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).