Hal Duncan: Pako helvetistä!

Like 2011 - Risingin tietokannassa

Hal Duncan nousi suomalaisen spefikansan tietoisuuteen Kaikkeuden kirja -sarjallaan, jonka molemmat osat Vellum ja Muste ovat menestyneitä kirjoja. Vellum voitti Tähtivaeltaja-palkinnon ja Muste oli ehdokkaana samaan palkintoon. Näitä kirjoja yhdistää monimutkainen, rönsyilevä ja lennokas rakenne, joka sai lukijat joko inhoamaan tai ihastumaan tarinaan. Molemmat kirjat olivat raskaita, koska ne vaativat lukijalta työtä pysyä juonessa kiinni ja kaivaa niistä esiin sisältö.

Pako helvetistä! on aivan toisenlainen kirja. Se on rakenteeltaan hyvin suoraviivainen. Vaikka kerronta poukkoileekin taukoamatta, säilyy kirjan juoni helposti lukijan otteessa. Kirjassa neljä henkilöä, palkkamurhaaja, prostituoitu, homoseksuaali ja koditon, kuolevat ja joutuvat helvettiin. Helvetti on kuvattu dystooppisena poliisivaltiona; se on Manhattan, jossa kaikkien tuomittujen kärsimyksiä televisioidaan. Yhdessä neljä päähenkilöä päättävät yrittää pakoa.

Kirja on pulp-seikkailu, jota värittävät tuomitseminen ja väkivalta. Voisi olettaa, että jotkut pitävät helvetin kuvausta ja kirjan aihetta jumalanpilkkana. Itse pidän tarinaa kuitenkin vain etevänä fiktiona.

Hal Duncanin inspiraatio kirjaan on sanottu syntyneen Pako New Yorkista ja Jaakobin painajainen -elokuvista. Näistä ensimmäinen on lainannut kirjalle ajatuksen ympäristöstä, dystopisen Manhattanin, josta päähenkilöt pyrkivät karkaamaan. Jälkimmäinen antaa vaikutteita paikaltaan olevaan todellisuuskuvaan. Duncan on sanonut suunnittelevansa kirjalle kahta jatko-osaa.

Kirja antaa lukijalle uskomattoman nopeatempoisen seikkailun. Juonen nopeus ei kuitenkaan tule hahmojen kustannuksella, vaan jokaisen henkilön ajatusmaailmaan saa otteen. Hahmot myös tuntuvat oikeailta ihmisiltä kaikkine vikoineen. Vaikka tarina on lyhyt, sen aikana ehtii kiintyä hahmoihin.

Duncan värittää tarinaa asioilla, joiden sanoo suututtavan itseään. Esimerkiksi saarelle tulo muistuttaa Yhdysvaltain passintarkastusta ja helvetin keskipisteenä toimii media, joka riepottelee tuomittuja.

Useiden kirjojen sisältö unohtuu nopeasti mielestä, mutta Pako helvetistä! jäi pyörimään mieleeni. Kirjasta jäi tunnelma, että kirjailijalla oli sanottavaa ja hän puki sanottavansa hyvin sulavaan muotoon. Kirjaa voisi suositella pulp-viihteestä pitäville. Kirja on samaan aikaan verinen ja ahdistava, mutta myös ajatuksia herättävä ja sulava.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).