Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Gummerus 2011 - Risingin tietokannassa

Kvanttivaras on Hannu Rajaniemen esikoiskirja, jolla hän nousi suoraan spefikansan tietoisuuteen. Poikkeuksellista suomalaiselle scifikirjalle on se, että se on kirjoitettu alun perin englanniksi. Rajaniemellä on suunnitelmissa kirjoittaa kirjalle kaksi jatko-osaa.

Kvanttivaras on kirja, johon tartuin aavistuksen verran pelokkaasti, sillä se on saanut osakseen niin suurta hehkutusta erityisesti kansainvälisessä mediassa.

Ensimmäisen luvun perusteella odotin kirjasta teknologiaideoilla leikkivää romaania, mutta tämä pelko oli turha; kirjan tarina kasvaa huomion keskipisteeksi. Tämä ei tarkoita, ettei kirjassa olisi korkealentoisia ideoita: kaupungit liikkuvat, avaruusaluksilla on tietoisuus ja osia ihmisen elämästä voidaan käyttää maksuvälineenä. Ideat eivät kuitenkaan ole tarinan keskipiste, vaan ne ovat luomassa uskottavaa ja mielenkiintoista maailmaa.

Tarina käynnistyy, kun mestarivaras Jean le Flambeur yrittää pakoa virtuaalisesta dilemmavankilasta Mieli-nimisen naisen auttamana. Vastapalvelukseksi le Flambeurin pitää yrittää uudelleen vanhaa keikkaansa, jossa aiemmin epäonnistui. Näistä lähtökohdista käynnistyy monisyinen seikkailu, jossa le Flambeur harrastaa kissa ja hiiri -leikkiä häntä jahtaavien tahojen kanssa.

Kirjan hahmot ovat luotu varsin huomiota herättäviksi. Jo osittain muistinsa menettäneessä le Flambeurissä lukijat saavat eteensä vaikeaselkoisen antisankarin. Hahmon räikeys ei kuitenkaan riko tarinan vetovoimaa, sillä samaa imua on muissakin hahmoissa. Miltä esimerkiksi kuulostaa Perhonen, joka on Mielen tietoinen avaruusalus?

Kirjassa esiintyviä outoja termejä ei selitetä, vaan kirja olettaa että lukija omaksuu uudet termit itse. Tämä jätti minut välistä eksyksiin, mutta palkitsi kun jaksoin yrittää pysyä kirjan juonessa mukana. Suomalaisuutta Kvanttivarkaasta on vaikea löytää, kirja tuntuu varsin amerikkalaiselta.

Kirja säilytti tunnelmansa alusta loppuun asti. Suurin syy tähän on kirjan onnistunut tempo ja toimiva, syvä maailmankuva. Tapahtumat ja käänteet seuraavat toisiaan ryhmitetysti antaen lukijan hengähtää käänteiden välissä. Maailma oli samanaikaisesti sekä mielikuvituksellinen että uskottava. Kvanttivaras myös yllättää monisyisyydellään: kirja on samaan aikaan kokoelma ideoita, seikkailutarina ja tieteiskirjallisuutta.

Kaiken kaikkiaan Kvanttivaras on mahtava esikoisteos ja kehunsa ansainnut, sitä voi varauksetta suositella kaikille vähän vakavammasta scifistä pitäville.

Keskustele kirjasta Risingin Lukusalissa!

 

Keskustele aiheesta foorumilla (18 vastausta).