Stephen King: Kuvun alla

Tammi 2011 - Risingin tietokannassa

Stephen King on yksi menestyneimmistä nykypäivän kirjailijoista. Hän on tuottanut tähän mennessä seitsemänkymmentä kirjaa, mikäli mukaan lasketaan novellikokoelmat ja Richard Bachman -salanimellä kirjoitetut seitsemän kirjaa. Hänen kirjojaan on myyty 350 miljoonaa kappaletta ja hänen kirjoistaan monet ovat päätyneet myös valkokankaalle.

Kuvun alla (alkup. Under the Dome) on Stephen Kingin kolmas yritys kirjoittaa romaani kaupungista salaperäisen kuvun alla. Kaksi aikaisempaa, The Cannibals ja aikaisempi samanniminen Under the Dome, olivat kaksi varsin erilaista lähestymistä samaan ideaan.

Kirjan kysymys pohjimmiltaan on, miten ihmiset käyttäytyvät kun heidät eristetään maailmasta selittämättömällä tavalla. Kuvun alla kertoo pikkukaupungista, jonka päälle ilmestyy läpinäkyvä ja läpäisemätön kupu.

Kupu on paikalliselle epärehelliselle kaupunginvaltuutetulle James Rennielle tilaisuus hypätä suoraan vallankahvaan. Yhdysvaltain presidentti nimittää kuitenkin poikkeustilan johtajaksi Dale Barbaran, joka on Irakin sodan veteraani.

Kaupunkilaisten jakautuessa kahteen leiriin alkaa tunnelma kiristyä. Ruoan vähetessä ja olosuhteiden heiketessä paljastuu ihmisten todellinen luonne. Kuvun alla ihmiset tarvitsevat toisiaan selviytyäkseen.

Pikkukaupunki on hyvin kuvattu. Se toimii näyttämönä suurelle joukolle henkilöitä, joista osa on hyvin luotuja persoonia, mutta joista osa on vain täyttämässä taustaa. Tyypillisimpiä viimeksi mainittuja ovat statistiroistot, joille on annettu nimet, mutta jotka hukkuvat geneerisyyteen.

Kirja on kenties tavanomaista Kingiäkin raaempi. Väkivalta on yksi Kingin eniten käyttämistä tehokeinoista, ja tällä kertaa King sortuu käyttämään sitä liiaksi. Väkivaltaan turtuu nopeasti. Kirja myös toistaa itseään: tarinan jatkuva teema on, kuinka kaupungin ”hyvät” ihmiset jäävät kiipeliin ja kärsivät kohdatessaan kaupungin ”pahoja” ihmisiä.

Kirjan kerronta myös ajautuu välillä B-luokan elokuvadialogiin. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska pohjimmiltaan kirja on kuitenkin sulava. Tämä onkin Kingin valttikortti. Harva kirjailija pystyy houkuttelemaan Kingille vertoja vetäviä lukijamääriä teoksilla, joissa on 1100 sivua.

Minuun Kuvun alla ei oikein iskenyt, vaikka pidänkin Kingin kirjoista kohtuullisesti. Kirja ei ole toivoton, mutta silmissäni se ei yllä hänen parhaimpien teoksiensa joukkoon.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (227 vastausta).