L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

Art House 2011, uusi alkuperäisin kuvin kuvitettu laitos - Risingin tietokannassa

L. Frank Baumin Ihmemaa Oz on sekä kirjallisuuden että elokuvahistorian kiistattomia klassikkoteoksia. Nyt ilmestynyt uusi laitos sisältää ensimmäistä kertaa myös W.W. Denslowin alkuperäisen, hieman karikatyyrimäisen kuvituksen.

Tarina on ehkä pääpiirteissään nykypäivän lukijoillekin tuttu, mutta kerrataanpa kuitenkin. Pikkutyttö nimeltä Dorothy ja hänen koiransa Toto päätyvät pyörremyrskyn tempaamina ihmemaa Oziin. Paikalliset pitävät tyttöä mahtavana noitana, mutta sepä ei Dorothyä kiinnosta – sen sijaan hän kaipaa kotiin tätinsä ja setänsä luo. Dorothy lähtee metsästämään apua Ozin velholta ja yksitellen hänen seuraansa liittyvät Pelätin, Peltimetsuri ja Leijona.

Kirja on selkeästi lastenkirja, mutta sen lukemisesta kykenee kyllä nauttimaan myös aikuisempi lukija. Hahmot ovat ehkä pääpiirteiltään melkoisen yksipuolisia, mutta silti hellyyttäviä, ja esimerkiksi kohtaus, jossa Peltimetsuri kertoo sydämensä menettämisestä, on kaikessa yksinkertaisuudessaankin hyvin vaikuttava.

Koska Ihmemaa Oz on kuitenkin alunperinkin kirjoitettu ensisijaisesti lapsille, luin sitä pikkuveljelleni ja totesin, että vaikka teos onkin yli satavuotias, se kelpaa iltasatuainekseksi varsin hyvin. Pikkuveljeni piti tarinasta, nauroi hahmoille ja puristi sängynpieltä rystyset valkoisina, jos kohta oli vähääkään jännittävämpi. Jännitystä on pieniäkin lukijoita ajatellen juuri sopivasti.

Vaikka alkuperäinen kuvitus onkin ilmeikästä ja rikastaa tarinaa, painoasu on paikoitellen hieman sekava. Kuvat on siroteltu pitkin sivuja ja lainausten kapiteelikirjaimet tuntuivat ainakin ensimmäisellä lukukerralla hieman kömpelöiltä. Muutenkaan kuvituksen ja tekstin yhteensovittaminen ei ollut aina onnistunut kovin tasapainoisesti.

Kuvitus on kuitenkin loppujen lopuksi hyvä lisäys ja lapset varmasti osaavat nauttia siitä muotoseikoista napisematta. Muutoinkin Ihmemaa Oz on kestänyt hyvin aikaa ja toivottavasti viihdyttää ja ihastuttaa vielä tuleviakin sukupolvia.

 

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).