Marton Taiga: Osiriksen sormus

Turbator 2011 - Risingin tietokannassa

Nimimerkki Marton Taiga (oik. Martti Löfberg) on tuttu dekkareiden ystäville komisario Kairala -tarinoista sekä tieteiskirjallisuuden harrastajille Jalavan julkaisemasta 8 taivaallista miestä -kirjasta. Taiga oli suomalaisten novellilukemistojen monitoimimies, jonka kirjallinen ura kattaa lukemattomia kertomuksia laidasta laitaan.

Nyt Juri Nummelin on tehnyt kulttuurityön ja kaivanut alkujaan 1930-luvulla Lukemista Kaikille -lehdessä ilmestyneet aikamatkatarinat Viiden minuutin ikuisuus ja Osiriksen sormus yksiin kansiin. Episodien esittelytekstit on kerätty omaksi liitteekseen kirjan loppuun.

Kirjan aloittaa Viiden minuutin ikuisuus, jossa La Scalan lavalla järjestetyssä hypnoosiesityksessä rikkaan amerikkalaisen Anker-Jonesin isännöimä seurue siirtyy muinaiseen Roomaan keisari Tiberiuksen aikaan. Taustalla hypnoosikokeilussa on ajatus siitä, että eri aikoina eläneet ihmiset säilyttävät suhteensa kanssaihmisiinsä reinkarnaatiosta toiseen. Anker-Jonesin seurue tapaa toisensa muinaisen Rooman ja Aleksandrian kaduilla ja palatseissa. He eivät enää tunnista toisiaan, sillä henkilöiden tietoisuus nykyminästä häviää melkein heti tajunnan siirtyessä muinaisuuteen.

Viiden minuutin ikuisuuden päähenkilöksi nousee suomalaisen Aarne Kosken inkarnaatio, orja Koro, joka on fennien barbaarikansan edustaja ja hurja taistelija. Koro kulkeutuu tarinan kuluessa juonittelevien senaattoreiden ansiosta ensin Aleksandriaan ja sieltä sotaretkelle kuningatar Kandakea ja tämän hallitsemaa Moroeta vastaan.

Osiriksen sormus, kuten nimestäkin saattaa päätellä, sijoittuu muinaiseen Egyptiin faarao Ekhnatonin aikaan. Oman lisämausteensa tarinaan tuo se, että samaan historialliseen aikaan ja paikkaan Taigan aikalainen Mika Waltari sijoitti Sinuhe egyptiläisen. Osiriksen sormuksessa vilahteleekin muutamia tuttuja nimiä Sinuhensa lukeneille.

Tällä kertaa aikamatka suoritetaan Osiriksen sormuksen avulla. Toimittaja Veikko Permi pakenee haudanryöstäjiä Babyloniassa ja laittaa merkillisen sormuksen sormeensa. Hän sinkoaa itsensä ja naisystävänsä Jane Ascottin ajan ja avaruuden halki muinaiseen Thebaan. Permi asettuu Egyptissä faaraon henkivartioston esimiehen Rahotepin ruumiiseen ja hänen naisystävänsä prinsessa Thejan ruumiiseen.

Aika ei ole pariskunnalle otollinen, sillä Faarao Ekhnaton on korvannut Egyptin perinteiset jumalat Atonilla ja valtakunta on kiehumispisteessä. Arvovaltansa menettämistä pelkäävä Amonin papisto juonittelee kerettiläisfaaraon pään menoksi samalla kun kansa kapinoi faaraon vetäydyttyä uuteen pääkaupunkiinsa, taivaanrantakaupunkiin.

Osiriksen sormus koostuu useasta luvun mittaisesta erillisestä episodista, joissa tumpelo faarao onnistuu hankkiutumaan vaikeuksiin pappien juonitellessa. Rahotepin ja Thejan tehtäväksi jää faaraon ja kuninkaallisen perheen pelastaminen.

Kirjan kumpikin tarina voidaan lukea joko tieteis- tai fantasiatarinaksi: kummassakaan ei aikamatkaan tarvita sen ihmeempää teknologiaa, eikä aikamatkustuksella ole vaikutusta nykyisyyteen. Muutenkaan aikamatkustuksen synnyttämiä ongelmia ei näissä suoraviivaissa ja vauhdikkaissa pulp-tarinoissa pohdita, vaan aikamatkailu esiintyy enemmänkin kehyskertomuksena. Viiden minuutin ikuisuus sentään sisältää jonkinlaisen pseudotieteellisen selityksen sille, mitä aikamatkalaiselle tapahtuu.

Nykylukijan kannattaa huomioda kirjoitusajankohta, sillä tarinat voivat tuntua paikoin rasistisilta. Muuten tekstistä ja tarinankuljetuksesta huokuu Taigan kokemus ja taito seikkailutarinoiden kirjoittajana. Toisin kuin monilla amerikkalaisilla kirjoittajille, tarinat ovat täynnä huumoria eikä verellä ja suolenpätkillä mässäillä, vaikka taistelukohtauksia onkin useita. Osiriksen sormusta voi suositella kaikille suomalaisen genrekirjallisuuden historiasta kiinnostuneille sekä hyvien ja vauhdikkaiden pulp-tarinoiden ystäville.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).