Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Tammi 2012 - Risingin tietokannassa

Turtschaninoffin nimi jäi minulle mieleen, kun jokin aika sitten luin hänen Finlandia Junior -ehdokkaansa Arran. Sen syvällinen ja rohkea psykologinen kuvaus puhutteli minua kovasti. Siksi tartuin mielenkiinnolla Helsingin alla -teokseen (alkuperäiseltä ruotsinkieliseltä nimeltään Underfors), joka paljastuikin ihan kelvoksi kotimaiseksi nuortenkirjaksi.

Neljätoistavuotias Alva elää tavallista elämää ottovanhempiensa kanssa Helsingissä, mutta tuntee olevansa jatkuvasti vaarassa ja tarkkailun alaisena. Hän ei muista mitään kolmesta ensimmäisestä ikävuodestaan ja odottaa tämän salaisen menneisyyden saapuvan vaanimaan häntä hetkenä minä hyvänsä. Lopulta ilmestyykin karismaattinen nuori mies, Nide, joka houkuttelee Alvan mukaansa maan alle, paikkaan joka tunnetaan nimellä Alistadi. Heidän kannoillaan hiippailee Alvan rinnakkaisluokalla oleva Joel, joka on jo kauan ollut salaa ihastunut tyttöön. Helsingin alla heitä odottaa sekä Alvan että koko Suomenmaan myyttinen menneisyys, eikä matka suinkaan pääty vielä sinne.

Helsingin alla ei ole yhtä puhutteleva teos kuin Arra, mutta vauhdikkaampi ja monikäänteisempi se on. Monet käänteistä ovat kokeneen lukijan arvattavissa, joskin osaan on ihan tarkoituksella jätetty päättelynvaraa. Myyttejä ja vanhan kansan tarinoita hyödynnetään ansiokkaasti ja nykypäivään kiehtovalla tavalla sopeuttaen, eikä vertaus Johanna Sinisalon Finlandia-voittajaan Ennen päivänlaskua ei voi ole sillä saralla aivan kauhean kaukaa haettu.

Arrassa miellyttänyt psykologinen ulottuvuuskaan ei ole tyystin unohtunut, ja Alvassa ja Arrassa onkin päähenkilöinä paljon samaa: molemmat ovat nurkissa viihtyviä hiljaisia varjoja, jotka ovat haudanneet totuuden itsestään jonnekin hyvin syvälle sisimpäänsä. Tämän totuuden esiin kaivaminen vaatii kukkurakourallisen mitalta kovia kokemuksia ja rippusen verran sydäntä sykähdyttäviä ihmissuhteita.

Keskustele kirjasta Lukusalissa.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).