Kumman rakas
(toim. Taru Luojola ja Tarja Sipiläinen)

Osuuskumma-kustannus 2012 - Risingin tietokannassa

Kotimaiseen spefikenttään on pyrähtänyt mukaan uudenlainen ilmiö: osuuskuntamuotoinen, kirjoittajien yhteistyön pohjalta pyörivä Osuuskumma-kustannus. Kumman rakas -antologia on Osuuskumman ensimmäinen julkaisu. Se sisältää neljätoista novellia, joiden yhdistävänä teemana on erilainen rakkaus.

Rakkautta ja jopa vähän erotiikkaa teksteissä huokuukin, vaikka osa kirjoittajista tulkitseekin teemaa enemmän fantasiamaailman kuin rakkauden eriskummallisuuden kautta. Mukana on niin vampyyrejä, veden henkiä kuin scifimäisempääkin kuvastoa. Myös novellien laatu poukkoilee rajusti: osa teksteistä tuntuu viimeistelemättömältä sivujen täytteeltä, osa kannattelee kotimaisen novellistiikan lippua odotusten mukaisesti korkealla.

Antologian ehdoton helmi on kuitenkin yhdysvaltalaisen kulttikirjailija Jeff VanderMeerin novelli Kannettu. Markus Harjun suomennos tekee oikeutta eriskummalliselle, oudolle ja pelottavallekin tarinalle. Eräänä päivänä Rachel löytää romujen keskeltä elävän olennon: se näyttää merivuokolta, mutta sen salaisuudet ovat paljon monipuolisemmat. Tarinassa on vandermeermäistä pimeää outoutta, hurjia visioita, tenhoavia selittämättömyyksiä ja koukku, joka pitää lukijan tehokkaasti otteessaan.

Suomalaisten kirjoittajien kunniaksi täytyy mainita, että Aleksi Kuution novelli Raskas isä nappaa aivan yhtä tehokkaasti kuin VanderMeerin teksti. Noidan ja ihmisen suhteesta kertova novelli sijoittuu rehevän mielenkiintoiseen maailmaan, jota piinaavat ennakkoluulot ja rotujen välinen vihanpito. Rakkaus löytää kuitenkin odottamattomat, ovelat keinonsa selviytyäkseen.

Kaiken kaikkiaan antologian lukee mielenkiinnolla: monet vahvat ja asiaansa puolustavat tekstit paikkaavat heikompia suorituksia ansiokkaasti. Paranormaalille romantiikalle ehkä turhankin tyypillisiin, lihan himoa hyllyviin erotiikkavisioihin ei kallistuta ihan liikaa, vaan esillä ovat rakkaus, kiintyminen ja toisesta huolehtiminen.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).