Terry Pratchett: Muks!

Karisto 2012 - Risingin tietokannassa

Terry Pratchettin uusin suomennos on vaihteeksi jälleen vartiostoaiheinen kirja. Vartioston Sam Vimes on ajautunut kääpiöiden ja peikkojen välisen kahakan keskipisteeksi. Historialla on tapana toistaa itseään, jopa Kiekkomaailmassa. Kääpiöiden ja peikkojen välisen Koomin laakson taistelun viisisataavuotispäivä on käsillä, ja se aiheuttaa kansanryhmien keskuuteen suuria jännitteitä.

Tilanteen purkautumista ei edesauta peikon nuijalla tapettu kääpiöjohtaja eikä myöskään taideryöstö, kun varastettu teos käsittelee juuri kyseistä Koomin laakson taistelua. Samaan aikaan Vimesin täytyy tasapainoilla budjettitarkkailijan ja oman laitoksensa vähemmistökriteerien kanssa. Ja aivan kuin kaikessa tässä ei olisi tarpeeksi päänvaivaa, Vimesin on myös ehdottomasti ehdittävä lukemaan lapselleen iltasatu.

Pratchett osaa käsitellä mysteeriä ihailtavasti. Hän paljastaa juonta palan kerrallaan tarjoten jatkuvasti lisää vinkkejä. Lukijalla on samalla tarpeeksi tilaa tehdä omia johtopäätöksiään. Yllättäen Pratchettin useimmissa kirjoissa esillä ollut romantiikkapuoli ei koskekaan Porkkanan ja Anguan suhdetta, vaan sen sijaan romanttista huomiota saa kenties se kaikkein odottamattomin kirjan hahmoista.

Muks! -kirja on onnistunut kokonaisuus. Pratchett tölvii syvään juurtuneita uskomuksia, kansanryhmien jääräpäisyyttä ja valtiotason byrokratiaa. Suurille Da Vinci -koodin henkisille salaisuuksille irvailu on myös hyvää luettavaa ja tuo lukijalle hymyn huulille. Kiinnostavana yksityiskohtana kirjassa esiintyvästä peikkojen ja kääpiöiden välisestä shakkimaisesta lautapelistä on valmistettu myös oikea lautapeli.

Tarinan ydin ei kuitenkaan ole pelkässä komediassa, vaan kirja taklaa uskaliaasti rasistisien ennakkoluulojen maailmaa ja on yksi syvällisimmistä Kiekkomaailma-kirjoista. Ennen kirjaan tarttumista olisi kuitenkin hyvä olla luettuna vähintään yksi Pratchettin aikaisemmista vartiostoaiheisista kirjoista, sillä muuten hahmoista on vaikea pysyä perillä.

Keskustele Pratchettin kirjoista Lukusalissa.

 

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (115 viestiä).
Paikalla 27 vierailijaa
Uusin jäsen: Pieni ja sitkeä
Jäseniä yhteensä: 9868