Tiina Raevaara: Hukkajoki

Teos 2012 - Risingin tietokannassa

Joonan rakas on lähtenyt pois, eikä Joona osaa ajatella enää muuta kuin pimeää tietä, vastaan ajavaa rekkaa ja ohjausvirhettä. Dora näkee näkyjä eikä syö, ei oikeastaan edes kunnolla elä. Amanda elää Dorankin edestä peläten kuolemaa. Viktor etsii muinaista voimaa Hukkajoen maaperästä, ja Nelli seuraa hänen tekojaan, paitsi silloin kun juo, ja Nelli juo usein. Taika sen sijaan tietää enemmän kuin muut, mutta se johtuu vain siitä, että Taika on koira.

Tiina Raevaaran romaanin henkilöt törmäävät toisiinsa talvena, jona lumi ei ole satanut maahan eivätkä karhut osanneet mennä nukkumaan. Itse kunkin pelot, unelmat, menneisyys ja varjot sulautuvat yhteen mysteeritarinaksi, jossa keskiössä on se tosiasia, että jokainen on aina menettänyt jotain. Rauhattomia sieluja koko Kainuun metsämaisema pullollaan.

Metaforia, symboleita, biotieteitä ja surrealismia pursuava kerronta pitää lukijan tiukasti otteessaan, vaikka välillä tajunnan sfäärit nousevat ulottuvuuksiin, joista luulisi heikomman tippuvan. Tarinassa on ryhtiä, vaikka teksti eteneekin virtaavana jokena kohti jotakin tuntematonta päämäärää - onhan joellakin uomansa ympärillä peruskallion seinät. Yllättäen lopussa onkin oikea loppu, ja asiat ihan oikeasti tuntuvat ratkeavan - uskomatonta kaiken tämän sanaliitelyn, henkilöiden ahdistumisen ja muinaisilla hirviöillä tykittämisen jälkeen.

Omaperäisillä hahmoilla herkuttelee mielikseen, ja ryhdikkyys erottaa kirjan positiivisesti Raevaaran aiemmasta romaanista Eräänä päivänä tyhjä taivas. Ei sekään huono kirja ollut, päinvastoin, mutta Hukkajoen surrealismi on hallitumpaa ja tarina eheämpi. Lukija kokee useampia oivalluksen hetkiä, kun kosketus todellisuuteen säilyy edes ohuesti mukana.

Lopuista puheen ollen, kirjan epilogi on piilotettu niin ovelasti viimeiselle sivulle, että melkein jäi lukematta. Teos-kustantamon yleensä kauniiseen kirjagrafiikkaan tottuneena Hukkajoen ulkoasu on muutenkin kumman mitäänsanomaton ja vaisu. Mutta eihän se kirjan kuori, vaan se sisältö - ja jotain kertonee kirjastakin, että moitteet tulevat lähinnä ulkoasusta. Täydet viisi tähteä kutkuttavista henkilöhahmoista, puhuttelevasta tarinasta, koukuttavasta kerronnasta, hykertelevästä tematiikasta ja vielä siitä lonkerohirviöstäkin.

Keskustele kirjasta Risingilla.

 

 

Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).