Gene Wolfe: Kiduttajan varjo
Gummerus 2012 - Risingin tietokannassa
Gene Wolfen Kiduttajan varjoa pidetään tieteis- ja fantasiakirjallisuuden merkkiteoksena. Se kahmi ilmestyttyään vuonna 1980 useita palkintoja ja palkintoehdokkuuksia. Wolfe nauttii kirjailijoiden keskuudessa suurta mainetta, ja siksi Kiduttajan varjo on yksi vuoden odotetuimmista suomennoksista.
Kiduttajan varjo sijoittuu varsin kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa aurinko on himmentynyt ja maapallo viilentynyt. Severian on kiduttajien killan aloittelija, joka erehtyy rakastumaan vankiinsa. Rangaistukseksi vangin auttamisesta Severian lähetetään toimimaan pyövelinä periferiaan.
Wolfen vahvuus tuntuu olevan kerronnassa: tarina etenee tasaisesti keskittyen tapahtumiin ja jättäen dialogin vähemmälle. Ensimmäisen persoonan kertoja sopii kirjan tunnelmaan ja luo tarinaan vetovoimaa. Kiduttajien kilta on mielenkiintoinen ja omaperäinen ympäristö, jonka toimintaa olisi mieluusti seurannut enemmänkin.
Kirja ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton, päinvastoin. Tarina nojaa pitkälti itseään toistaviin tehokeinoihin: aina kun päähenkilö on saamassa jotain tärkeää selville, iskee yllättävä keskeytys puskista. Osa ongelmista ratkotaan näppärästi ja turhan helposti taikuudella, jonka käyttötapa jättää pahan maun suuhun. Suurin harmaita hiuksia aiheuttava seikka on kuitenkin päähenkilön suhde naishahmoihin; kirja nimittäin esineellistää naisia varsin voimakkaasti (ja tämä siis pulp-viihteen parissa kasvaneen miehen kommenttina).
Myös sankarin kasvutarina on juonikaarena vähän turhan nähty: nuori mies lähtee suorittamaan tehtävää keräten seuralaisia ja kohdaten vaikeuksia. Toki kirjan ilmestymisaikana kyseinen juonikuvio ei ollut niin kulunut kuin mitä se nykyään on. Kaiken kaikkiaan Kiduttajan varjo on ristiriitainen lukukokemus; toisaalta sen parissa viihtyy varsin hyvin, mutta samaan aikaan se ei tunnu pystyvän lunastamaan kaikkien aikojen tieteiskirjallisuuden klassikon arvoa. Silti se on hyvin mielenkiintoinen kirja, johon kannattaa tutustua.
Keskustele kirjasta Lukusalissa.