J.R.R. Tolkien: Tom Bombadilin seikkailut

WSOY 2012 - Risingin tietokannassa

Tom Bombadilin seikkailut on J. R. R. Tolkienin runokirja, joka samalla oli viimeinen Tolkienin suomentamaton Tolkienin elinaikana julkaistu teos. Nimestään huolimatta vain kolme runoista käsittelee Tom Bombadillia, eivätkä jotkin runoista välttämättä liity lainkaan Keski-Maahan. Runokirja ei myöskään paljasta juuri mitään Tom Bombadilin taustoista, jonka olemassaoloa osa Tarun sormusten herrasta lukijoista on ihmetellyt.

 Runojen aiheet vaihtelevat ääripäästä toiseen. Kaksi näistä on aikaisemmin tuttuja Tarusta sormusten herrasta. Joukossa olevista runoista osa on hauskoja, kuten runo kissan unesta, osa sitten taas vakavampia, kuten poistumista Keski-Maasta käsitteleväViimeinen laiva.

Näin maallikolle runojen arvioiminen on hankalaa, joten arvioin näitäkin runoja lähes yksinomaan sen suhteen, miten itse viihdyin niiden parissa. Monet runoista veivät minut samaan tunnelmaan kuin Tolkienin sadut: Seppä ja Satumaa, Maamies ja lohikäärme ja Roverandom. Kaiken kaikkiaan runokokoelma sekä ilostutti että viihdytti.

Kirjan runojen käännökset ovat onnistuneita ja runojen riimit säilyttivät tehokeinonsa. Kääntäjänä toiminut Alice Martin on perehtynyt runojen alkuperäiseen rytmiin kiitettävällä tunnollisuudella.

Jos jotain kielteistä pitää kokoelmasta hakea, niin se tavallaan vaikuttaa hieman epätasapainoiselta. Osa runoista on todella iskeviä, ja niihin verrattuna osa runoista jää vähän puolitiehen. Eeppisten runojen sovittaminen yhteen viihteellisempien kanssa samoihin kansiin tuntuu hieman väkinäiseltä.

Kirjan on kuvittanut Pauline Baynes, jonka käsiala näkyy muissakin Tolkienin satukirjoissa. Kuvitus on värikästä, muttei kuitenkaan vie liikaa huomiota tekstiltä. Kokoelma on hyvä lukuvalinta. Sitä voi suositella kaikille, jotka kaipaavat Keski-Maan taikaa, mutta ovat kahlanneet muut teokset jo moneen kertaan läpi.

 

 

 

Keskustele aiheesta foorumilla (73 vastausta).