Anneli Kanto ja Terhi Rannela: Korkea puoliso

Karisto 2012 - Risingin tietokannassa

Viime vuonna ilmestynyt Tähystäjäneito aloitti Anneli Kannon ja Terhi Rannelan Kuparisaari-trilogian. Korkea puoliso jatkaa siitä, mihin edellinen osa jäi. Tämäkin kirja käsittelee politiikkaa, tasa-arvoa ja naiseutta muistuttaen siten vahvoista naisista fantasiaa kirjoittavan Anu Holopaisen Syysmaa-sarjaa.

Tähystäjäneidossa Khalkoksen päämiehelle naitettu ja sarmantialainen hovissa kasvanut Amaya, nyt Korkea puoliso, on raskaana. Khalkos on miesten johtama monarkia, mutta hallitsijaperheen vanhin poika, Suuri Isä Samuil on lapsenkaltainen eikä pysty itse tekemään päätöksiä. Vallan kahvaan päässyt Amaya yrittää kehittää Khalkosta kohti modernia yhteiskuntaa. Hän lisää sukupuolten tasa-arvoa, kieltää kaivoksen käytön pakkotyörangaistuksena ja kehittää maataloutta tuottavammaksi. Kansa rakastaa uutta hallitsijaansa, Amaya Suurta. Samuilin nuorempi veli Radko on juonitteleva kettu ja pyrkii äitinsä Lilyanan kanssa heittämään kapuloita punatukkaisen päähenkilön rattaisiin.

Tarinan kuvailu on tasaisempaa, kaksi erillistä kertojaääntä on sulautunut yhdeksi. Kokonaisuus on eheämpi. Juoni ei ollut ennalta arvattava, vaan uudet ikävätkin käänteet tulivat aivan yllätyksenä. Lukija pääsee myös vihdoin ja viimein kurkistamaan myös luodun maailman muihin kolkkiin. Maailmanympärimatkalla olisi voinut viipyä pidempäänkin. Tässä teoksessa Radko ja Amayan sisko Snezana nousevat aiempaa suurempaan rooliin.

Kirjailijakaksikon luoma maailma historioineen pohjautuu löyhästi Euroopan historiaan. Teokseen on piilotettu sekaan viittauksia myös suomalaiseen kulttuuriin: esimerkiksi sivulla 12 mainitaan Mikaelos Agripolos -niminen khalkoksen kielen tutkija (joka viitannee siis Mikael Agricolaan) ja sivulla 166 lauletaan Kikan Apinamiehen melodialla suuresta khalkidimiehestä. Jälkimmäisen kaltaiset viittaukset saattavat tosin nuorelta kohderyhmältä jäädä huomaamatta, sillä Kikka tuskin nykyään on kovinkaan tunnettu. Trilogia paranee edetessään kuin vanheneva viini. Päätösosaan on latautunut paljon toiveita.

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).