Mia Vänskä: Musta kuu

Atena 2012 - Risingin tietokannassa

Musta kuu on viime vuonna esikoiskauhukirjansa Saattajan julkaisseen Mia Vänskän toinen teos. Yhteistä näille kummallekin kirjalle on tarinan vahva sitominen suomalaiseen metsämaisemaan. Toinen yhdistävä tekijä on se, että kummassakin kirjassa jollain tavalla rikkinäiset ihmiset palaavat maaseudulle parantelemaan itseään ja kohtaavat siellä jotakin yliluonnollista ja samalla myös löytävät itsestään uusia puolia.

Mustan kuun tarinan keskiössä on Keski-Suomessa sijaitseva Kapeenkärjen lomakylä, jonne on vetäytynyt sekalainen joukko ihmisiä loman viettoon: perheenäiti Annukka pakenee ahdistavaksi käynyttä perhe-elämäänsä, lapsuudenkaverit Erkka ja Jake yrittävät parantaa bändinsä tulehtuneita välejä, eronnut perheenisä viettää kesää tyttärensä kanssa ja toisensa vasta tavannut eläkeläispariskunta nauttii uudesta suhteestaan. Kapeenkärki on kuitenkin muutakin kuin idyllinen mökkikylä järven rannalla. Metsän siimeksessä on vanha uhrauspaikka ja lähialueen historia on veritöiden tahraama.

Pian mökkiläiset saavatkin huomata olevansa keskellä mustien perhosten täyttämiä outoja tapahtumia eikä kuolemantapauksiltakaan vältytä. Mitä enemmän henkilöiden taustoista paljastuu, sitä tiheämmiksi painajainen ja paikan historia tiivistyvät heidän ympärillään. Pian pakeneminen Kapeenkärjestä ei olekaan enää mahdollista.

Musta kuu edustaa suomalaista kauhukirjallisuutta. Vaikka lajilla onkin pitkät perinteet Suomessa, se tuntuu elävän pitkälti novellimuodossa eikä niinkään romaanimitassa. Mia Vänskä on onneksi tuonut tähän muutoksen ja samalla luonut omaäänisen suomalaisen kauhuromaanin, jota ei tarvitse verrata anglo-amerikkalaisiin bestsellereihin.

Mustan kuun jännite rakentuu esikoisromaania paremmin ja loppupuolen tapahtumat ovat aidosti kammottavia. Näkökulman vaihtelu eri henkilöiden välillä pitää huolen siitä, että lukijan on vaikea arvata kuka lopulta selviää ja kuka ei - ja tästähän hyvässä kauhutarinassa on aina loppujen lopuksi kyse. Kirjaa voikin suositella  kaikille kauhukirjallisuuden ystäville sekä niille, jotka etsivät luettavaa ensi kesän mökkilomalle.

Keskustele aiheesta foorumilla (3 vastausta).