Marko Lamberg: Päätön ritari: kauhutarinoita keskiajalta

Suomalaisen kirjallisuuden seura 2012 - Risingin tietokannassa

Päätön ritari: kauhutarinoita keskiajalta
kokoaa yksiin kansiin yli neljäkymmentä pientä kauhutarinaa. Tarinat tunnettiin yleisesti keskiajalla suullisena perimätietona, mutta ovat sittemmin unohtuneet. Jokaisesta tarinasta on mukana myös selvitys sen taustoista. Nämä selvitykset avaavatkin tarinat paremmin lukijalle.

Moni tarina saa puitteet kristinuskoon liittyvistä aiheista: syntisiä kirkonmiehiä ja rahvasta rankaistaan kuolemanjälkeisellä kummittelulla, ja kirkonmiesten ahneus saa palkkansa uhrien kostaessa. Valtaosa tarinoista on lukijalle ennakkoon vieraita. Tarinoista ovat mukana niin Kuningas Arthur -mytologiasta tuttu pyöreän pöydän ritari kuin myös kotoisemman Suomen Olavinlinnan Vetehinen.

Kerronnaltaan tarinat tarinat poikkeavat siitä, mihin nykypäivän modernin kauhun lukija on tottunut. Tarinat nimittäin nojaavat varsin usein yhteen karmaisevaan kohtaukseen, jonka tarkoituksena on pelottaa kuulijaansa.

Teos on erityisen hieno kahdesta syystä. Ensinnäkin se antaa lukijalleen välähdyksen kauhutarinoiden historiaan. Tarinoista voi löytää yksityiskohtia, jotka ovat selkeästi vaikuttaneet myöhempään kirjallisuuteen. Toiseksi teos on harrastekirjoittajan aarreaitta. Minuun iskivät todella syvästi monien tarinoiden mielenkiintoiset puitteet. Kirja innoittaakin sekä etsimään lisää tietoja muutamien tarinoiden taustoista että kirjoittamaan samoista teemoista uusia tarinoita.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (0 viestiä).
Paikalla 3 jäsentä ja 51 vierailijaa
Skie, Wanda, Iivari
Uusin jäsen: Laura Kantosaari
Jäseniä yhteensä: 9873