Italo Calvino: Kenraali kirjastossa

Tammi 2012 - Risingin tietokannassa

Italo Calvinon (1923–1985) nimi ei ehkä ensimmäisenä yhdisty scifiin, sen verran korkeakulttuurisessa maineessa hänen teoksensa ovat. Spekulatiiviset elementit ovat silti Calvinon tärkeä kerrontakeino. Myös Kenraali kirjastossa -kokoelman novelleissa liikutaan niin rinnakkaistodellisuuksissa, satumaailmoissa kuin vieraissa valtakunnissakin.

Calvino on ennen kaikkea yhteiskunnallinen kirjoittaja. Tämän kokoelman sadunomaiset, lyhyet kertomukset sisältävät kaikki piikkejä ja huomioita todellisen maailman menosta. Vaatii silti historiantuntemusta yhdistää tarinoita oikeisiin hahmoihin ja tapahtumiin jossain 40- ja 50-lukujen poliittisissa sekasotkuissa. Onneksi monista teemoista nauttii myös ilman tätä ulottuvuutta. Ajoittain hyvinkin veikeät tarinat valottavat ihmismielen eri puolia kiinnostavasti.

Calvinon novellit ovat silti juuri sitä, mitä korkeakirjallisuudelta pelkää odottavansa: vähän hitaita ja vähän laahaavia, mutta ennen kaikkea pikkunäppäriä tavalla, joka ei oikein jaksa sytyttää. Jos yhden lyhyen kertomuksen sanoma jää etäiseksi, seuraavaan siirtyy helposti jäämättä sen enempiä murehtimaan tai pohtimaan. Monet teksteistä ovat luonnosmaisia, kuten kirjan julkaisukuntoon toimittanut Esther Calvino toteaa esipuheessa: "Tekstit, jotka saattavat vaikuttaa irrallisilta tai poikkeuksellisilta -- kuuluvat projekteihin, joita hän oli kehitellyt mutta ei ollut ehtinyt toteuttaa."

On silti ihan tutustumisen arvoista tarttua välillä näinkin merkittävän kirjoittajan niteeseen. Novellien lukeminen scifin tai maagisen realismin näkökulmasta voi olla nykylukijalle antoisampaa kuin historiallisten yhtenevyyksien etsiminen.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).