Dan Simmons: Flashback

Like 2012 - Risingin tietokannassa

Amerikkalaiskirjailija Dan Simmonsin uusin romaani on nimeltään Flashback. Kirjassa esiintyy myös samanniminen huume, jonka käyttäjä voi elää uudelleen muistojaan. Flashback-kirjan lukija alkaa hyvin pian kaivata huume-flashbackia palatakseen aikaan, jolloin kirjaa ei ollut olemassakaan ja Dan Simmons oli suuri kirjallinen lupaus, jolta saattoi Hyperion-romaanien pohjalta odottaa mitä vain.

Flashback sijoittuu 2030-luvulle ja pääosin Denverin kaupunkiin. Lähitulevaisuudessa USA on vain muisto nykyisistä suurvalta-ajoistaan ja sitä uhkaavat niin ulkoiset kuin sisäisetkin viholliset. Eipä siis kumma, että suurin osa entisestä keskiluokasta kuluttaa aikaansa flashback-tripeillä rypien nostalgisissa amerikkalaisen imperiumin kunnian päivissä. Samaan aikaan Yhdysvaltoja nakertavat etelästä Nuevo Mexicon reconquista-liike, Kanadan kautta maahan soluttautuvat Uuden kalifikunnan muslimifundamentalistit ja liittovaltion talouselämä on japanilaisten tsaibatsujen käsissä.

Romaanin päähenkilö on vaimonsa kuoleman jälkeen flashback-riippuvaiseksi taantunut ex-poliisi Nick Bottom, joka on juuri niin kliseinen henkilöhahmo kuin voi kuvitella. Tarinan alussa japanilainen miljardööri palkkaa Bottomin selvittämään poikansa ratkaisematta jäänyttä murhaa. Avukseen ja kaitsijakseen Nick Bottom saa henkivartija-salamurhaaja Saton. Romaanin muita henkilöitä ovat Bottomin professori-isä Leonard, joka toimii lähinnä Dan Simmonsin äänitorvena. Leonard pohtii sivukaupalla, kuinka hän liberaalina demokraattina on ollut väärässä ja kuinka terveydenhuoltouudistus ja julkisen sektorin kulujen kasvu ovat ajaneet maan konkurssiin. Los Angelesissa Leonardin luona asuu Nickin vieraantunut poika Val, perinteinen kapinallinen ja vaikeuksiin ajautunut teinihahmo, joka kuitenkin aina jättää ne suurimmat pahuudet tekemättä, vaikka kaverit huumejengissä niitä puuhaavatkin.

Romaanin juoni seuraa Bottomin rikostutkintaa Denverissä, Santa Fessä sekä Boulderissa, jossa käydään pikaisesti paheksumassa 60-lukulaisia liberaaleja. Toinen kirjan tarinakaarista seuraa elämää reconquistalle sortuvassa LA:ssa ja sen jälkeen Leonardin ja Valin matkaa Denveriin. Etenkin kirjan dekkarijuoni on toivottoman kulunut ja lukija arvaakin tarinan ratkaisun satoja sivuja ennen kirjan varsinaista loppua. Aina välillä tarina keskeytyy keskusteluihin, joissa joku sivuhenkilö selittää ilmeisesti pullossa eläneelle Bottomille miksi mikäkin lähitulevaisuuden asia on kuten se on.

Kirjan teemaksi voisi ajatella paranemisen ja pelastuksen löytämisen menneisyyden virheitä korjailemalla. Tämä on aika perinteinen teema noir-henkiselle jännärille, johon Simmons ei tylsine henkilöineen tai kliseisine lähitulevaisuuskuvineen saa tuotua mitään uutta. Toinen vielä korostuneempi seikka kirjassa on poliittinen saarnaaminen, johon ilmeisen oikeistolainen Simmons sortuu vähän väliä. Tämä pitkittää jo muutenkin ylipitkää kirjaa yli lukijan sietorajan.

Flashbackiaon täysin mahdoton suositella kenellekään ja on vaikea ymmärtää, miksi kirja on edes vaivauduttu suomentamaan. Ehkä Like on laskeskellut kirjan yksiulotteisen muslimikuvauksen viehättävän verkkopalstojen maahanmuuttokriitikkoja.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).