Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla

Gummerus 2013 - Risingin tietokannassa

Catherynne M. Valente on yksi nykypäivän palkituimmista fantasianuortenkirjailijoista. Hänen työnsä ovat voittaneet Mythopoeic-palkinnon ja James Tiptree Jr -palkinnon kaksiosaisesta teoksesta Orphan's Tales: In the Night Garden ja In the Cities of Coin and Spice. Tämän lisäksi Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla voitti lastenkirjallisuuden Nebulan, Andre Norton -palkinnon.

Eräänä päivänä tylsistynyt tyttö Syyskuu ajautuu seikkailemaan Satumaahan. Sinne hänet vie herrasmies nimeltä Vihreä tuuli, joka selittää Syyskuulle tämän olevan ainoa, joka voi täyttää Satumaan hallitsijan vaatimukset. Kyseinen hallitsija, Markiisitar on varsin arvaamaton ja haluaa talismaanin lumotusta metsästä. Sen talismaanin vain Syyskuu voi hakea. Tästä käynnistyy on seikkailu, jonka aikana Syyskuulle selviävät Satumaan salaisuudet, kohdataan monia vaaroja ja tavataan monen monta erikoista olentoa.

Lähtökohdiltaan kirja kuulostaa kovasti seurailevan Liisa Ihmemaassa -klassikon ajatusmaailmaa. Syyskuu myös vaikuttaa sekoitukselta Ihmemaan Liisaa ja Ihmemaa Oz -sadun Dorothya. Tämä on kylläkin seurausta pitkälti tarinan asetelmista, sillä siinä missä lähtötilanne tuo mieleen Liisa Ihmemaan, tuovat Syyskuun seuraan liittyvät henkilöt mieleen Ihmemaa Ozin.

Kirjan suurin viehätysvoima on sen rikas kieli. Se tuleekin ilmi jo ensimmäisestä lauseesta, joka kuuluu seuraavasti: "Olipa kerran tyttö nimeltä Syyskuu, joka oli perin pohjin kyllästynyt vanhempiensa taloon, jossa hän tiskasi joka päivä samat vaaleanpunakeltaiset teekupit ja niihin sopivat kastikekulhot, nukkui samalla kirjailulla tyynyllä ja leikki saman pienen, ystävällisen koiran kanssa." Siinä missä monissa muissa yhteyksissä moinen rönsyily ärsyttäisi, toimii se tässä kirjassa hyvin.

Satukirjaksi kirja ei sisällä yhtä suurta opetusta, tai ainakin kyseinen opetus on osattu piilottaa rivien väliin, mikä tekee kirjan lukemisesta miellyttävää aikuisemmallekin lukijalle. Ana Juanin kirjaan tekemät kuvitukset auttavat kirjan maailmaan uppoutumisessa. Kaiken kaikkiaan Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla on riemastuttava kirja. Se sopii erityisen hyvin luettavaksi nuoremmalle perheenjäsenelle tai aikuisemmallekin lukijalle, joka osaa arvostaa kielen rikkautta.

Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).