Terry Pratchett: Lyödään rahoiksi

Karisto 2013 - Risingin tietokannassa

Lyödään rahoiksi on Terry Pratchettin luoman humoristisen fantasiasarjan, Kiekkomaailman, 31. osa. Ilmestyessään vuonna 2007 se voitti Locus-palkinnon ja oli Nebula-ehdokkaana. Kirja on varsin suoraa jatkoa edelliselle osalle Posti kulkee, joka onkin hyvä lukea ensin, sillä se auttaa ymmärtämään hahmojen taustoja. Posti kulkee on myös hyvä ensimmäinen kosketus Kiekkomaailmaan, ja mikä parasta, se on todella viihdyttävä ja hauska teos.

Aiemmassa osassa esitelty Tahmee von Lipwig on nyt kyllästynyt elämäänsä, joten on vain positiivista, että Ankh-Morporkin kaupungin tyrannimaisella johtajalla lordi Vetinarilla on hänelle lisää tehtävää. Tällä kertaa ollaan postitoimiston sijaan käynnistämässä pölyttynyttä pankkia, ja kuka olisikaan tehtävään parempi kuin entinen mestarivaras Tahmee? Mikään ei kuitenkaan mene kuin on suunniteltu, ja Tahmee huomaa melkein kaipaavansa rauhallista elämäänsä.

Lyödään rahoiksi on monessakin suhteessa samanlainen kuin edeltäjänsä. Miljöö ja hahmot ovat samoja, ja niin on suuri osa juontakin. Sama kaava toistetaan: ensin ihmetellään lahonnutta järjestelmää ja sitten elvytetään pieni vaihe kerrallaan sitä takaisin eloon. Vaikka Pratchett saa tarinaansa uusia sävyjä, puuttuu kirjasta ensimmäisen osan nerokkuus ja uutuudenviehätys. Siinä missä postilaitoksen elvyttäminen oli riemastuttavaa seurattavaa, tässä se on ”enää” mielenkiintoista luettavaa. Edellisessä osassa postimerkit korvasivat jo osittain setelit, joita ei ollut vielä kehitetty tässä sivilisaatiossa. Nyt kun setelit keksitään ”oikeasti”, ei ratkaisu ole järin mullistava.

Pratchettin suurin vahvuus on tarinan maailma. Hahmot ovat aitoja ja mielenkiintoisia, ja vaikka ne ovat liioitellun karikatyyrisiä, ne onnistuvat herättämään tunteita lukijassa. Kummallinen fantasiamaailma saa virnistelemään letkautuksille, mutta ehkä hienointa on se, miten kirja saa lukijan ajattelemaan saarnaamatta. Kiekkomaailma käy läpi samoja kehitysvaiheita kuin meidän oikea maailmamme on käynyt, joskin hieman erilaisesta näkökulmasta. Lopputuloksena Pratchett saa lukijan taas pohtimaan esille tuomiaan kysymyksiä, jotka tällä kertaa keskittyvät rahan ympärille.

Lyödään rahoiksi on viihdyttävä ja ajatuksia herättävä huumorikirja. Mitä raha on ja miksi meillä edes on rahaa? Mitä järkeä pankeissa on, miksi luotamme niihin? Näitä ja monia muita kysymyksiä Pratchett käy läpi omalla tavallaan: varkaat johtavat pankkia ja golemit vavisuttavat kaupunkia. Lyödään rahoiksi kalpenee vain siksi, että Posti kulkee oli vielä parempi kirja. Jos jotain, niin kirjasta puuttuvat ihmeellisyyden tuntu ja luotijunan lailla eteenpäin kiitävä kerronta, joka ei turhia kiertele ja kaartele. Siltikin Lyödään rahoiksi on omana teoksena riemastuttava ja raikas tarina, joka jatkaa Tahmeen ja muiden Ankh-Morporkin eriskummallisten jäsenten outoa elämää.

Keskustele kirjasta Lukusalissa.

Keskustele aiheesta foorumilla (124 vastausta).