Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika

WSOY 2013 - Risingin tietokannassa

Halveksunnan aika on neljäs käännetty Noituri-sarjan osa ja toinen romaanimuotoinen kirja. Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka olivat novellikokoelmia. Aikaisemmat osat ovat olleet monelle fantasianlukijalle todellinen piristysruiske; sarjan kirjat ovat kypsää, syvällistä ja vetovoimaista luettavaa.

Sarjan kirjat seuraavat Geralt Rivialaisen, noiturin, elämää. Noiturit ovat sotureita, jotka tappavat erilaisia hirviöitä maksusta. Koska he ovat läpikäyneet kokeet, jotka ovat muuttaneet heidät lähes yliluonnollisiksi, he ovat monessa tapauksessa ainoita, jotka kykenevät surmaamaan hirviöitä. Tällä muutoksella on kuitenkin hintansa, koska se vieraannuttaa noiturit muista ihmisistä. Hyvin usein noituri huomaakin olevansa lähempänä hirviötä, jota hän metsästää ihmisten käskystä.

Tällä kertaa Geraltin roolia rikotaan sijoittamalla hänet - paitsi taistelemaan hirviöiden kanssa - myös keskeiseksi välikappaleeksi poliittisessa juonittelussa. Ciri, noiturin huostaansa ottama valloitetun maan lapsiprinsessa, on keskipisteenä useiden valtioiden välisen konfliktin käynnistyessä. Poliittinen juonittelu on aikaisempia osia keskeisemmässä osassa. Geralt itse toivoisi voivansa jäädä puolueettomaksi, mutta alkavassa konfliktissa sivustakatsojia ei sallita.

Kirjassa päähahmot syventyvät. Aikaisemmassa osassa hieman latteaksi jäänyt Yenneferin hahmo saa tarpeellista taustaa ja Ciri puolestaan saa persoonallisuutta, joka erottaa hänet klassisesta lapsisankarimuotista.

Siinä missä englanninkielisiä Noituri-kirjoja on parjattu kömpelöistä käännöksistä, suomenkielinen Tapani Kärkkäisen käännös ansaitsee kehuja. Hänen käännöksensä tekee oikeutta varmasti vaikealle alkuteokselle ja muodostaa hyvin tunnelmallisen kokonaisuuden.

Täysin virheetön kirja ei kuitenkaan ole. Sarjan aikaisempiin osiin verrattuna Halveksunnan aika käynnistyy hitaasti. Tätä korostaa vielä dialogin paljous. Pahimmillaan hahmot keskustelevat käymistään keskusteluista. Vaikka tämä kertaus onkin toteutettu sulavasti, tuntuu se siltä kuin kirjoittaja olisi laittanut jarrut päälle. Yhtä kaikki Halveksunnan aika on mahdollisesti vuoden paras fantasiakirja ja varmasti jälleen vahva ehdokas fantasiapalkintoihin.

Keskustele aiheesta foorumilla (116 vastausta).