Thomas Hall ja Daniel Bradford: Robot 13: Kolossi

Musta Ritari 2012 - Kustantajan kotisivut

Robot 13 on amerikkalaisten Thomas Hallin ja Daniel Bradfordin omakustannesarjakuva, jonka suomalainen piensarjakuvakustantamo Musta Ritari on julkaissut suomeksi. Kyse on uudesta alkuperäissarjasta, jossa metallinen Robot 13 noukitaan vahingossa ylös meren pohjasta. Ennen kuin merimiehet tajuavat, mikä tämä metallinen otus on, myyttiset hirviöt ilmestyvät tekemään tuhojaan. Onneksi Robot 13 herää ja aloittaa vastaiskun.

Hallin käsikirjoitus tuntuu varsinkin alussa lähinnä tekosyyltä liikuttaa robottihahmoa paikasta toiseen, mutta vähitellen alkaa hahmottua, että taustalla taitaa muhia oikea juoni. Tarinaa kerrotaan pitkälti takaumien muodossa. Valitettavasti ne on luotu hieman epäselvästi, eikä aina ole varmaa, missä ajassa ollaan ja miksi. On myös huvittavaa, miten Robot 13 itse väittää, ettei muista menneisyyttään - mutta kysyttäessä hän aina muistaa jotakin merkittävää. Täysin päätön juoni ei kuitenkaan ole, ja siinä on hienoja elementtejä mukana. Myyttiset olennot ja maailma, josta selviää vasta vähän, vaikuttavat mielenkiintoisilta.

Sarjakuvan tärkein osio on kuitenkin sen taide. Bradfordin piirrosjälki muistuttaa hieman Mike Mignolan Hellboyta. Kuvat ovat kulmikkaita ja tyyliltään yksinkertaisia, mutta samalla hyvin kauniita. Sarjakuvassa on useampikin kuva, joita jää ihastelemaan kauemmaksi aikaa niiden karun yksinkertaisuuden ansiosta. Kun Hall vie tarinallaan Robot 13:n mahtaviin taisteluihin, Bradford pääsee todella kukoistamaan ja näyttämään taitonsa. Taistelut ovat sarjakuvan parasta antia. Muissa kohtauksissa on hieman liian monta ruutua, joissa hahmot näyttävät töherretyiltä. Osa kuvista on myös hiukan liian tummia, jolloin on vaikea saada selvää, mitä ruuduissa oikein tapahtuu.

Robot 13 on raikas ja erilainen sarjakuva, jonka lukee nopealla selauksella läpi. Se kuitenkin jää mieleen, ja taidokkaimpia sivuja tulee avattua uudelleen. Jatkoa sarjalle olisi enemmän kuin mukava saada, joskin sen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä heikolta. Alkuperäinen teos on ilmestynyt jo vuonna 2009, eikä jatkoa ole sen jälkeen tullut. Onneksi Robot 13 toimii hyvänä silmäkarkkina yksinäänkin.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).