Joe Abercrombie: Ennen hirttämistä

Kirjava 2013 - Risingin tietokannassa

Kirjavan fantasiajulkaisuja edustaa tältä syyskaudelta Joe Abercrombien Ennen hirttämistä. Kyseessä on jatko-osa aikaisemmin käännetylle Ase itse -kirjalle. Ase itse oli kypsemmälle lukijalle miellyttävä kokemus. Syvälliset hahmot elivät elämäänsä lähtien liikkeelle omista lähtökohdistaan. Useat eri juonet ristesivät vasta kirjan keskivaiheilla ja loivat yhteistä tarinaa loppumatkan.

Ensimmäinen laki -sarjan maailma on perinteinen fantasiamaailma, jossa yliluonnollisia elementtejä ei ole tuhlattu jokaiseen nurkkaan. Magiaa on, mutta sen käyttäjiin suhtaudutaan osittain epäuskoisesti. Tarina keskittyy Unioniin, joka on massiivinen imperiumi. Tämä imperiumi on hiljalleen rapistumassa ja täynnä sisäisiä jännitteitä. Tilanne lähtee kehittymään, kun Unionin pohjoisin siirtomaa Angland joutuu viikinkimäisten barbaarien valloituksen kohteeksi ja samaan aikaan eteläinen Gurkish-valtio päättää yrittää lunastaa Unionilta Dagoskan kaupunki itselleen.

Kriisiin törmää joukko henkilöitä, kukin täysin omasta näkökulmastaan ja omien tarkoitusperiensä ajamina. Unionin inkvisiittori Glokta on entinen sotilas, joka on vapautunut sotavankeudesta. Vankiaikanaan hirvittävästi kidutettu mies on rikkinäinen ja käy sotaa löytääkseen syyn elää vammojensa kanssa. Tällaiseksi syyksi nouseekin Dagoskan puolustus, mikä ei ole lainkaan yksinkertainen tehtävä. Dagoska on täynnä pettureita ja kaupungin puolustuksesta on kitsasteltu pitkän aikaa. 

Pohjoista uhkaa vastaan Unionilla on heittää kruunuprinssi Ladisla, joka valitettavasti on täysin epäpätevä, itsekeskeinen tollo. Unionin tulevaisuus vaikuttaa olevan vaakalaudalla ja parhaat toivot pelastumisesta tuntuvat kaatuvan ikivanhan velhon, Bayazin, salaperäisen suunnitelman harteille.

Sarjan kulmakivenä toimivat sen kerrassaan mahtavat hahmot. Erityisen maininnan ansaitsee kidutettu Glokta, jonka jokainen teko ilmentää hahmon kipuja ja särkyjä. Kirjan yleinen tunnelma on hieman samaan sävyyn synkähkö, mitä valtaosa nykypäivän aikuisten fantasiasta tuntuu olevan. Synkkä ilmapiiri ei kuitenkaan häiritse, sillä se on toteutettu hyvin.

Kirjan heikkouksia miettiessä ei voi täysin sivuuttaa sitä, että osa kirjan tehokeinoista on varsin kuluneita. Näistä selvin esimerkki on velho Bayazin erilaisista persoonista kokoaman sankarijoukon tehtävä; se kun tuntuu olevan fantasiasarjojen perintöä aina Tolkienin Sormuksen saattueesta lähtien.

Kaiken kaikkiaan Joe Abercrombien Ennen hirttämistä on kuitenkin mainio fantasiakirja. Se on varma haastaja Andrzej Sapkowskin Halveksunnan ajalle vuoden parhaasta fantasiakäännöksestä ja lukemisen arvoinen kaikille synkemmän fantasian ystäville.

Keskustele aiheesta foorumilla (116 vastausta).