Sergei Lukjanenko: Hämärän partio

Into 2014 - Risingin tietokannassa

Into Kustannuksen käännöstyö spefin parissa jatkuu Hämärän partio -kirjan myötä. Kyseessä on kehutun Yöpartio-sarjan kolmas osa. Kuten aikaisemmatkin sarjan kirjat, myös Hämärän partio jakautuu kolmeen osaan, joista jokainen kertoo oman tarinansa. Eri osat muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kirjojen keskipisteessä on Anton Gorodetski, Yöpartion rivijäsen, jonka tehtävänä on valvoa, etteivät pimeyden voimat tee laittomuuksia yliluonnollisia olentoja vilisevässä Moskovassa.

Päiväpartion tapahtumista on kolmisen vuotta. Anton on mennyt naimisiin velhotar Svetlanan kanssa ja heillä on tyttölapsi nimeltä Nadjuska. Rauhallinen perhe-elämä ei kuitenkaan ole vaihtoehto, sillä Nadjuskasta on ennustettu tulevan suuri velhotar.

Ensimmäinen tarinoista keskittyy ihmiseen, joka on saatu vedetyksi osaksi yliluonnollista maailmaa. Moisen teon pitäisi olla mahdoton, jos ei oteta huomioon esimerkiksi vampyyrin puremaa. Kyseisen ihmisen perään lähtee niin Yöpartio, Päiväpartio kuin myös näiden välejä valvova Inkvisitio. Toinen tarina käsittelee Antonin lomaa Moskovan ulkopuolella, joka valitettavasti häiriintyy ihmissusien ja noidan takia. Kolmannen tarinan keskiössä on puolestaan noita, jota jälleen kaikki kolme partiota lähtevät jäljittämään.

Hämärän partion tarinat eivät ole erityisen toimintavetoisia, vaan paljon tilaa annetaan myös henkilöiden ajatusmaailman kuvaamiselle. Juonta liikutetaan eteenpäin myös päähenkilön toimista riippumatta: paljon asioita tapahtuu Antonin tehdessä jotain aivan muuta.

Kirja erottuu aikaisemmista sarjan osista avoimuudellaan. Siinä missä aikaisemmissa osissa tiedot partioista, maailmoista ja voimista melkeinpä pimitettiin lukijalta, Hämärän partio tarjoilee todella kattavasti tietoja kirjan maailmasta. Sarjan kirjat eivät ole täysin itsenäisiä. Henkilöhahmot ja tapahtuvat perustuvat aiempiin osiin, ja niiden kanssa voi perehtymätön lukija olla pulassa. Siksi onkin suositeltavaa tarttua suosiolla sarjaan ensimmäisestä kirjasta alkaen.

Kaiken kaikkiaan Hämärän partio on vakavasti otettavaa urbaanifantasiaa. Se on tutustumisen arvoinen esimerkiksi sellaiselle, joka tuntee lajityyppiä Jim Butcherin kevyemmän Dresden Files -sarjan kautta ja tahtoo nähdä genreä toisestakin näkökulmasta.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).