Terry Pratchett: FC Akateemiset

Karisto 2014 - Risingin tietokannassa

Karisto on ollut hereillä kustannusohjelmansa kanssa ja julkaissut jalkapallon MM-kisojen alla Kiekkomaailma-tarinan, joka käsittelee niin ikään tuota hullua lajia, jossa ihmiset säntäävät pallon perässä outojen sääntöjen mukaan. FC Akateemiset eroaa MM-kisoista siinä, että ammattiurheilijoiden sijaan se heittää pallon Ankh-Morporkin velhoille. Eikä aina ole aivan selvää, miten säännöt menevät ja onko toista sallittua surmata kesken ottelun.

Näkymättömän Yliopiston velhot löytävät kauan kateissa olleen jalkapalloperinteen ja sen mukana pienellä präntillä painetun lisäyksen, jonka mukaan heidän rahoituksensa lakkaa, jollei yliopistolla ole omaa jalkapallojoukkuetta. Tämä aiheuttaa jos jonkinlaista hämminkiä velhoissa, jotka ovat kaikkea muuta kuin urheilullisia, mutta myös rahvaassa, jotka ovat oppineet aivan erilaisen lajin.

Jalkapallo on kirjassa keskeisessä osassa, vaikkei se aina olekaan juonen pääasia. Mukana on yliopiston palvelusväki ja varsinkin mystinen herra Nutt, jonka menneestä kukaan ei ole aivan varma. Kuka Nutt on ja mitä hänestä halutaan, ovat kysymyksiä, joita käsitellään suuri osa kirjasta.

Kuten muutkin Kiekkomaailma-kirjat, FC Akateemiset on taattua Pratchettia. Mukana on mitä eriskummallisimpia hahmoja ja rutkasti huumoria. Kirjassa pohditaan niin ihmisen arvoa, muotia kuin sitä urheiluhulluuttakin. Kiekkomaailman väestöstä velhot viettävät eniten aikaa parrasvaloissa, mutta myös katala tyranni Vetinari saa omat hetkensä.

FC Akateemiset osaa olla hauska ja nokkela, mutta se ei kuitenkaan ole kaikkein terävintä Pratchettia. Valitettavia puutteita löytyy myös tarinankerronnassa, joka jää toisinaan junnaamaan samaa asiaa kerta toisensa jälkeen. Myös tarinan pääjuoni tuntuu toisinaan olevan hakusessa. Kun kaikki osuu kohdalleen, luvassa on hienoja hetkiä eriskummallisten hahmojen kanssa.

Harva varmaan uskoi jalkapallon ja fantasian kohtaavan, mutta tässä ne lyöttäytyvät yhteen hienolla tavalla. Jos Kiekkomaailma ja eriskummallinen urheilu kiinnostavat, on FC Akateemiset oiva lukuvalinta. Kirja toimii myös Kiekkomaailma-sarjaa tuntemattomille, sillä vaikka kirjassa onkin aiemmista osista tuttuja hahmoja, niitä ei ole niin paljon, että lukija putoaisi kärryiltä.

Keskustele aiheesta foorumilla (124 vastausta).