Liz Williams: Kultainen lohikäärme

Like 2014 - Risingin tietokannassa

Suomenkielisiä urbaanin fantasian kirjasarjoja ei ole liiaksi markkinoilla. Liz Williamsin kolmanteen osaan edennyt Rikosetsivä Chen -sarha on yksi näistä harvoista. Yliluonnollisia asioita tutkiva rikosetsivä Chen on saanut jälleen uuden tapauksen. Rutiininomaisen katoamistapauksen tutkiminen keskeytyy, kun etsivät saavat tehtäväkseen saattaa Taivaan edustaja Kiinalaiseen versioon Helvettistä. Helvetissä vastassa on muun muassa Zhu Irzhin perhe-elämää. Kuin ongelmia ei olisi tarpeeksi, Taivas päättää aloittaa sotaretken Helvettiin juuri matkan alussa. 

Kultainen lohikäärme sisältää useita itsenäisiä juonikokonaisuuksia. Tärkein näistä seuraa Chenin ja Irzhin Helvetti-matkaa, mutta suuren huomion vie myös Helvetissä syntyneen pojan matka maahan isoäitinsä vahdittavaksi. Kirjan lisäjuonet eivät ole lähellekään yhtä vetovoimaisia kuin ne hetket, jolloin parrasvaloissa on pääpoliisipari.

Siinä missä kaksi edellistä osaa ovat olleet varsin tiiviitä kokonaisuuksia, sortuu kolmas osa hieman liikaa sisällön venyttämiseen. Juoni ei ole aikaisempia osia monimutkaisempi, melkeinpä päinvastoin, sillä kirja on hyvinkin suoraviivainen. Tämä saa hieman epäilemään, että kirjoitusprosessista on jätetty yksi uudelleenkirjoitusvaihe välistä pois. Tämä ei sinällään haittaa, sillä Chenin ja kumppaneiden eloa seuraa ihan mielellään vähän venytettynäkin. Myöskään kirjan mysteeri ei ole monimutkaisimmasta päästä.

Aikaisempia sarjan osia pidetään urbaanina fantasiana. Kultainen Lohikäärme on kuitenkin sen verran lennokas, että sitä on vaikea laittaa samaan lokeroon. Esimerkiksi jatkuvat matkat maailmojen välillä sekä Taivaan sotaretki ovat sisällöltään kovin kaukana siitä, mitä perinteisesti tähän genrelaatikkoon sullotaan.

Tämä on kuitenkin Williamsin vahvuus. Omaperäinen ote auttaa antamaan anteeksi muutamia ilmaisun (tai käännöstyön) kömpelyyksiä. Omaperäisyys korostuu maailman lisäksi hahmoista. Niin rikoskomissario Chen kuin demonipoliisi Zhu Irzh ovat mieleenpainuvia hahmoja ja heidän keskinäinen dynamiikansa kehittyy kirjan aikana syvempään suuntaan. Zhun ihmissuhdekiemurat ja Chenin tasapainoilu eri maailmojen tarpeiden välillä luovat hyvän pohjan hyvälle dialogille. Sivuhahmot puolestaan ovat yksiulotteisempia, mutta osana taustaa hoitavat roolinsa kunnialla.

Kokonaisuutena Liz Williamsin Kultainen lohikäärme on hieman aikaisempia osia vaimeampi kokemus, joka korvaa mysteerin toiminnalla. Se on kuitenkin lukemisen arvoinen kokonaisuus, mutta jättää kaipaamaan vähän enemmän.

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).