Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua

WSOY 2014 - Risingin tietokannassa

Michelle Gagnonin teknotrillerin Kukaan ei kaipaa sinua päähenkilöinä seurataan kahta nuorta, Noa Torsonia ja Peter Gregorya. Kirjan alussa Noa, joka on nimestään huolimatta tyttö, herää yksin varastohalliin tehdystä sairaalamaisesta huoneesta. Pian hänelle selviää, että edelliset muistikuvat ovat useamman viikon takaisia, eivätkä valkotakkisten miesten selitykset hänelle tapahtuneesta onnettomuudesta ole vakuuttavia. Noalla ei ole vanhempia, mutta hän ei kuitenkaan asu kadulla, kuten monet kohtalotoverinsa. Älykkäänä koodaajana hän on rahoittanut elämänsä työskentelemässä eräässä firmassa salanimellä.

Toisaalla Peter, hakkeri, törmää isänsä koneella salattuihin tiedostoihin, jotka on piilotettu merkillisen koodinimen, "Projekti Persefone", taakse. Peter yrittää kaivella tietoja Projektista, mutta hetken päästä hänen kotiinsa murtautuu mustiin pukeutuneita miehiä. Pukumiehet takavarikoivat Peterin koneen ja jostain syystä he tuntevat hänen vanhempansa.

Noa ja Peter selvittävät epätavallisia tapahtumia erillään ja sattumalta törmäävät Peterin /ALLIANCE/-nimisellä nettisivustolla, joka on järjestänyt erilaisia eläin- ja ihmisoikeustempauksia. Peter pyytää Noalta apua saadakseen lisää tietoja sopasta, johon hänen isänsä on sekaantunut. Pian selviää, että nuorten todistamat oudot tapaukset liittyvät toisiinsa.

Nopeasti etenevä tarina avaa Projektin salaisuuksia pikkuhiljaa ja pitää lukijansa alati valppaana ja hengästyneenä, kurkistelemassa olkapäänsä ylitse. Kirja on kuin Pandoran lipas: se vapauttaa lukijansa mielikuvituksen saaden tämän epäilemään kaikkea ja kaikkia, niin kirjan sisäisessä kuin todellisessakin maailmassa. Ovatko tarinan kuvaamat erikoiset ihmiskokeet jo arkea nyt, jossain päin maailmaa?

Gagnon on onnistunut kirjoittamaan kirjan, jota on vaikaa laskea käsistään. Hänen luomansa nuoret ovat uskottavia ja älykkäitä. Noa on äärimmäisen epäluuloinen ihminen, joka antaa äänen sijaiskotinuorille. Osa nörttisanastosta menee tavallisen lukijan ymmärryksestä yli, mutta asiaan perehtyneet saanevat kirjasta vielä enemmän irti. Kukaan ei kaipaa sinua aloittaa trilogian, vaikka se olisi toiminut hyvin omillaankin.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).