Maria Turtschaninoff: Anaché

Tammi 2013 - Risingin tietokannassa

Suomenruotsalainen fantasiakirjailija Maria Turtschaninoff on kohonnut nopeasti kotimaisen nuortenkirjallisuuden huipulle. Hänen uusin teoksensa Maresi: Punaisen luostarin kronikoita voitti juuri Finlandia Junior -palkinnon, ja ehdokkaana saman palkinnon saajaksi oli jo viisi vuotta aikaisemmin julkaistu Arra. Näiden välissä ilmestynyt Anaché ei ole saanut palkintoja tai ehdokkuuksia, mutta sen teemat ovat sekä fantasiassa, nuortenkirjallisuudessa että koko kotimaisen kirjallisuuden kentässä uraauurtavia ja pitäisi sellaisiksi myös noteerata.

Anaché on heimopäällikön nuori tytär, joka haluaisi kaiket päivät ratsastaa pitkin aroa rakkaan Heor-veljensä kintereillä ja metsästää kaniineja. Tätä eivät kuitenkaan hyväksy perinteet eikä etenkään Anachén isä, sillä paimentolaisyhteisön käsitykset naiselle ja miehelle kuuluvista tehtävistä ovat hyvin selkeitä: naiset eivät voi metsästää sen enempää kuin miehet voivat tehdä ruokaa tai edes keittää teetä. Anachén tulevaisuus näyttää olevan kirjoitettu kiveen, mutta hän saa huomata, että aron ankaraan todellisuuteen mahtuu myös yllätyksiä. Pienen ihmisen ei kannata unohtaa, että aron henget ja jumalat eivät lopulta kumarra ketään tai mitään, varsinkaan ihmisiä ja näiden kehittämiä sääntöjä.

Turtschaninoff pureutuu Anachén silmien kautta erityisesti sukupuolen määrittelyyn. Onko sukupuolella mitään muita merkityksiä kuin ne, mitkä yhteisö on sille antanut? Voiko ulkopuolelta tuleviin määrittelyihin hukata oman identiteettinsä? Jos muut uskovat sinun olevan jotain tiettyä, kuinka helposti alat itsekin uskoa samoin?

Anaché on erityisen suositeltavaa luettavaa kaikille, jotka ovat vähänkään kiinnostuneita sukupuolesta. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjenkin pohtimiseen se on oiva teos. Samalla se on todella vaikuttava kuvaus luonnon armoilla ja eristyksissä elävän paimentolaiskansan karusta maailmasta, jossa voi kohdata raskaita menetyksiä. Turtschaninoffin maanläheinen kerronta ja hänen käsittelemänsä vaikeat aiheet muodostavat kokonaisvaltaisen lukukokemuksen, jolla on voima muuttaa lukijansa ajatusmaailmaa pysyvästi.

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).