Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli

Gummerus 2014 - Risingin tietokannassa

Kausaalienkeli, kolmas ja viimeinen kirja Kvanttivaras-sarjasta ilmestyi suomeksi viime syksynä. Sarja on kerännyt paljon positiivista huomiota maailmalla ja kahminut palkintoehdokkuuksia. Trilogian päätösosalla on monta keskeneräistä juonilankaa sidottavaan Fraktaaliruhtinaan jälkeen.

Kirjan kaava on jälleen sama, ja juoni jatkuu välittömästi siitä mihin edellinen osa jäi. Maapallo on tuhoutunut ja mestarivaras Jean Le Flambeur on menettänyt tiedostavan avaruusaluksensa Perhosen. Le Flambeurin edessä on jälleen uusi haaste: hänen täytyy löytää oortilaissoturi Mieli. Tämän tehdäkseen hänen matkansa vie läpi sodan runteleman aurinkokunnan.

Kausaalienkeli ei tällä kertaa esittele oikeastaan uusia asioita. Sen sijaan se tarkentaa katseensa Kvanttivarkaassa mainittuihin Zokuihin, jotka rakentavat vieraita todellisuuksia. Se on hyvä ratkaisu, sillä kirjan maailmassa on jo nyt tarpeeksi asioita, joita lukija jää pohtimaan. Zokut peleineen ovatkin mielenkiintoinen huomionkohde.

Kausaalienkeli on tyylillisesti jälleen askel lennokkaampaan suuntaan. Kirjan teemasta saattaa tulla mieleen M. John Harrisonin mainio Nova Swing. Kovin kaukana ei toki ole muukaan nykyscifin valtavirta.

Trilogia ei ole tyystin ongelmaton. Sarjan korkealentoisuus saattaa vaikeuttaa aikaisempien kirjojen tapahtumien muistamista kun kehittynyt teknologia, simulaatiot ja tositapahtumat sekoittuvat. Kirjojen juoniketju on myös varsin tiivis, jonka seurauksena kirjat eivät ole itsenäisiä. Kirjaan tarttuminen siis vaatii edellisten osien lukemista.

Vaikka tarinan korkealentoisuus voikin saada lukijan unohtamaan edellisten osien tapahtumat, samaa ei kuitenkaan voi sanoa hahmoista. Kaikki tärkeät hahmot ovat hyvin rakennettuja ja jäävät mieleen. Päähahmo Le Flambeur on ehkä hieman liikaakin valokeilassa, sillä taustahahmoista muutamat suorastaan huutavat haluavansa estradiaikaa. Kaiken kaikkiaan niin Kausaalienkeli kuin koko Kvanttivaras-trilogia on nykyscifin parhaimmistoa ja suositeltavaa luettavaa genrestä pitäville.

Keskustele aiheesta foorumilla (18 vastausta).