George R. R. Martin: Lohikäärmetanssi

Kirjava 2014 - 1. osa ja 2. osa Risingin tietokannassa

Kauan odotettu Lohikäärmetanssi ilmestyi suomeksi viime vuonna. Tämä suomeksi kahteen osaan jaettu tiiliskivi on tuorein osa George R. R. Martinin kirjoittamaa Tulen ja jään laulu -sarjaa, suurinta fantasiahittiä sitten Harry PotterinLohikäärmetanssin on tarkoitus olla sarjan kolmanneksi viimeisin osa, joka ajallisesti tapahtuu osittain sarjan neljännen osan, Korppien kestien, kanssa samaan aikaan. Seuraavan osan ilmestymiselle ei ole vielä varmistettua ajankohtaa.

Lohikäärmetanssin keskipiste on valtaosin Kapean meren toisella puolella Daeneryksen ja Tyrionin toimissa. Daeneryksen ristiretki takaisin Westerosiin kamppailemaan valtaistuimesta on jymähtänyt paikoilleen. Hänen lohikäärmeensä ovat kasvaneet hallitsemattomiksi ja ympäröivät orjakaupungit ovat alkaneet ottaa Daeneryksen uhan tosissaan. Tyrion puolestaan on pakomatkalla niin suvultaan kuin myös itseltään. Hänen roolinsa on vaihtunut sukunsa pelinappulasta uusien tahojen työkaluksi. Kirjan kolmas keskipiste on Jon Nietos Muurilla. Hänen huolenaan ovat viholliset molemmilla puolin jäämuuria ja Stannis Baratheon, joka ei ole haudannut haaveitaan kruunusta. 

Lohikäärmetanssin kirjoittamisen on sanottu olleen Martinille vaikeaa, mikä ilmeni useina uudelleenkirjoittamisina ja julkaisun viivästymisenä. Sen ymmärtääkin, sillä Korppien kestit ja Lohikäärmeentanssi ovat kirjasarjan osat, joissa juoni on kaikkein leveimmillään tähän mennessä. Oletettavasti seuraava osa ryhtyykin jo rakentamaan sarjaan loppuratkaisua.

Kirjan heikkouksiksi voisi sanoa juuri juonen massiivisuuden. Päähenkilöt vaikuttavat täysin eri puolilla maailmaa ja siksi juonilangat tuntuvat toisistaan kovin irtonaisilta. Tunnelma kuitenkin paikkaa tätä, sillä se antaa lukijalle odotuksia tulevasta. Myöskään Kapean meren toisella puolella olevat valtakunnat eivät ole olleet yhtä vahvasti esillä aiemmin, minkä takia sikäläiset poliittiset kiemurat eivät herätä yhtä paljon tunteita kuin Westerosin ja pääjuonen ympärillä tapahtuvat asiat. Seitsemän valtakunnan käänteet kun nähdään useasta eri näkökulmasta, kun taas Kapean meren toisella puolella tarjolla on ainoastaan Daeneryksen ja hänen seuraajiensa näkökulma.

Käännöstyö vastaa sarjan muita osia ja on varsin sulavaa. Alkuperäiskielellä Lohikäärmetanssi on kielellisesti rikasta luettavaa, mutta voi käydä puuduttavaksi kokemattomalle englanniksi lukevalle. Martinin tuttuun tapaan yllättäviä käänteitä ja hyvin tehokas lopetus löytyvät tästäkin kirjasta. Valtaistuinpelistä alkanut sarja on tämän hetken kuuminta fantasiaa ja Lohikäärmetanssi loistava jatko-osa Tulen ja jään laululle. Sarjaa voi suositella fantasian ystäville, jotka eivät pelkää koukkuun jäämistä.

Keskustele aiheesta foorumilla (48 vastausta).